BASIN BİLDİRİSİ

AFYON SULTANDAĞI MERKEZLİ DEPREM

 

03.02.2002 tarihinde Afyon Sultandağında Meydana Gelen depremden hemen sonra, İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi tarafından organize edilen, İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi, Denizli Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi işbirliğinde, Bölgede inceleme ve araştırma yapmak üzere 05.02.2002 tarihinde, çok hızlı bir organizasyonla ortak bir teknik gezi düzenlenmiştir. Teknik geziye, bu kurumlarda görev alan öğretim görevlisi, teknik personel ile inşaat mühendisleri odasına kayıtlı toplam 110 inşaat mühendisi katılmıştır. Bu teknik gezinin yapılmasındaki katkılarından dolayı Denizli Belediye Başkanı Sayın Ali AYGÖREN ve PAÜ rektörü Sayın Hasan KAZDAĞLI’ya teşekkür ediyoruz. Ayrıca kısa bir sürede organize  edilen bu geziye ilgi gösterip katılan  İnşaat  Mühendisi  Meslektaşlarımıza da teşekkürlerimizi sunuyoruz.      

 

Deprem bölgesinde yapılan incelemelerde elde edilen önemli tespitlerimizi  genel hatlarıyla sizlerle de paylaşmak isteriz.

 

Hasar gören yapıları yapı gruplarını da göz önüne alarak açıklarsak:

1-         Hasar gören yapıların büyük bir çoğunluğunu kerpiç yapılar oluşturmaktadır. İlkel yöntem ve malzemelerden oluşturulmuş, dokunsan yıkılacak durumdaki bu yapılar, ne yazık ki 6 büyüklüğündeki depremi bahane ederek kendisini yerle bir etmiştir.

2-         Yığma yapı teknolojisi kurallarına uyulmadan, üstelik bilinçsizce üst kat ilaveleriyle de yapının taşıma kapasitesi sınırları aşılmış ve beklenen sonuç ortaya çıkmıştır.

3-         03.02.2002 tarihine, yani depremin olduğu güne kadar  betonarme yapı diye adlandırılan AFYON- ÇAY küçük sanayi sitesine, bu benzetmenin yapılmış olması da betonarme teknolojisine  büyük bir haksızlıktır. Gördüğümüz manzara, Çay sanayi sitesi enkazı, utanç abidesi adeta. Değil mühendislik hizmeti,  Müteahhitlik hizmetinin bile en küçük yansıması yoktur. Yeni Çay  Yapı kooperatif binalarının durumu da bundan farklı değildir. 

 

Sonuç olarak gezi ile ilgili özetle şunlar söylenebilir: Afyon iline bağlı, deprem bölgesindeki ekonomik geri kalmışlık  ile Ülkemizde uygulanan, yapı üretimindeki büyük eksiklikler, bu hazin sonucu doğurmuştur.  

 

Bu yaşanan deprem yine bizlere bazı uyarılarda bulunuyor,  DENİZLİ  için neler yapılabilir? Denizli olabilecek bir büyük depreme karşı ne kadar hazırlıklıdır? Bu konu da Valilik, Yerel yönetimler Üniversite ve İnşaat Mühendisleri Odasının katkılarıyla  ilimizde bu güne kadar bazı adımlar atılmıştır. Bundan sonrada ileriye yönelik çalışmalar devam etmelidir. Bu anlamda Denizli İnşaat Mühendisleri Odası  olarak üyelerimizle bizler her türlü göreve hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.  

 

Öncelikle yapılması gerekenler olarak, mevcut yapı stoklarının tespiti, yapıların tanımlanması, mevcut  durumlarının belirlenmesi için yapılması gereken çalışmalar büyük önem taşımaktadır. Yeni yapılacak yapıların, Kötü durumdaki mevcut yapı stoklarının da özellikle artmaması için Mühendislik  biliminin Tüm fonksiyonları ile yerine getirilmesi kaçınılmaz bir gerçektir. Bizler her depremden sonra  Mühendislik biliminin olmadığı yapılarda, mutlulukların, umutların  ve ocakların  nasıl söndüğünü insanların acı dolu yüzlerinden okuduk. Halkımızın bu konularda  ilgisinin eksilmemesi, Depremlerle Yaşamayı öğrenmenin, gerekli tüm önlemleri alarak yaşamak olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtir,  saygılarımızı sunarız.

 

                                                                                                                       TMMOB

                                                                                                İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi

                                                                                                                 Yönetim Kurulu