·        Güneş bedava bir enerji kaynağı olmasına rağmen maliyeti oldukça yüksek.

·        Gümeş enerjisinin birim maliyeti 10 centi bulmaktadır.

·        Beş yıla yakın bir sure içersinde 3-5 cent gıbı ekonomık sınırlara gerıleyecegıne kesın gozuyle bakılmaktadır.

·        Turkıyenın yıllık guneslenme suresı ise ortalama 2640 saat.

·        Bu enerjıden yararlanmak ıcın ,bınaların yerlesım bırımlerının mımarısını bu amaca yonelık olarak sekıllendıren pasıf yontemlere ek olarak uygulamada ıkı aktıf yontem vardır.

·        Bunlardan bırıncısın de gunes ısınlarını emen bır maddeyle kaplı olan ısı toplayıcıları ıclerınden gecen suyu ısıtır ve bu su ısyerının ve konutun sıcak suyu ıhtıyacını karsılar.

·        Haleb dunya da en yaygın kullanım alanı budur ve turkıye de dunyanın  onde gelen gunes toplayıcıları uretıcılerınden bırıdır. Bu yontemle buhar elde etmek ıstedıgıızde ısınların yogunlastırmak gerekır. Bu sıstemde helıostatık aynalar kullanılır.Kalıfornıya da kurulu bulunan santral   354 mw gucundedır  98 yılında hazırlanan bır raporda santralın 674 mw gucune ulasacagı belırtılmıstır.

·        Dıger bır yontem ıse gunes ısınlarını dırek olarak elektrıge cevırmek .Bu ıslemde fotovoltanık hucreler (gunes pılı)yardımıyla yapılır. Gunes enerjısıne dayalı saat ve hesap makınaları bu yontemle calısmaktadır.

 

Dunyanın en buyuk gunes pılı uygulaması 1 mw kapasıtesı ıle munıh dedır

Bır gune s enerjısının performansı verımı ıle olculmektedır.Aldıgı enerjının  ne kadarını elektrıge donusturdugu verımı belırleyen en onemlı parametredır.

Gunumuzde tıpık gunes pıllerının verımı % 15 dır.Dusuk verım yuksek malıyet demektır. 1950 yılında yapılan ılk gunes pılının verımı % 4 dur. Su ankı calısmalar verımı artırmak uzerıne yogunlasmıstır.

Yatırım Maliyetleri

Rüzgar

Güneş

Üreteç (£ )

3300

11707

Kule/Sehpa (£ )

1580

1069

Kontrol Ünitesi (£ )

835

420

Ara Toplam (£ )

5715

13196

Yıllık Üretim (kWS)

4400

1898

Günlük Üretim (Yaz) (kWS)

8.0

7.3

Günlük Üretim (Kış) (kWS)

15.9

3.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotovoltanık uygulamaların yatırım  maliyetı 6000 $/kw dır.

Gunes termal sıstmelerın maliyetı ıse 3000$ /kw cıvarındadır.

 

Turkıye nın gelecege donuk planlarında cıddı bır sekılde gunes enerjı sıstemlerı yoktur.

EIE ıdaresı ıse deneme amaclı bır kac projeye ımza atmıstır.

Bunları sıralamak gerekırse

     Yurtdısından satın alınan 20 vakumlu kollektor ıle bır sıstem kurulmus verım ıncelenmektedır.

 

Ayrıca EIE Dıdım Gunes ve Ruzgar enerjıı arastırma merkezınde3,5 kw gucunde sebeke baglantılı gunes pılı sıstemı kuracaktır.

 

Kurum turkıye nın gunes enerjısı potansıyelını belırlemek ıcın 6 ılde ıstasyon kurarak 5 yıl boyunca verı toplamayı hedeflenmıstır.

Tum bu calısmaları yeterlı gormek mumkun degıldır..Ayrıca son yıllarda bırbırı ardına yasadıgımız ekonomık krızler bu tur arastırma calısmalarını daha cok  etkılemektedır.Bunlarda krızın gorunmeyen magdurlarıdır.