TERUG NAAR BEGIN PAGINA VAN KIM EN RIK OP REIS

 Voorbereiding

Om een reis van driekwart jaar te maken moet er toch eerst een aantal dingen geregeld zijn voordat je eraan begint. Ten eerste hebben we een reisroute uitgestippeld en van daaruit verder met de voorbereidingen begonnen. Goede tips voor zo'n reis kun je ook vinden op de website van de wereldreizigersclub, en veel links vind je op reisverhalen.pagina.nl, verrereizen.pagina.nl, wereldreispagina, backpacker.pagina.nl of Anders dan anders reizen, .Onze keuze viel op Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Maleisië en Thailand. Geld speelt natuurlijk een grote rol, immers zonder geld kom je nergens (en waar kan ik pinnen in het buitenland? en wat zijn de actuele koersen?) Vandaar dat we proberen te gaan werken in Australië en Nieuw-Zeeland. Om daar te mogen werken heb je een working holiday visum nodig.. Voor Australië moet je daarvoor medisch goedgekeurd zijn. Voor de visa kun je terecht bij de ambassades in Den Haag. Ze zijn een jaar geldig en je mag niet langer dan drie maanden voor een zelfde werkgever werken. Is ons plan ook niet, na drie maanden moeten we al lang weer verder gaan reizen willen we in die 9 maanden onze route kunnen volgen.



Wat moet er allemaal geregeld worden?

Ten eerste ons vliegticket. Ga eerst naar zoveel mogelijk reisbureaus om de goedkoopste reis te boeken. Voor studenten is er in Amsterdam een voordelig reisbureau: Kilroy Travels. Andere reisbureaus (D-reizen, Air Fair) hebben iets duurdere tickets maar over het algemeen scheelt het niet veel. Wij hebben bij een plaatselijk reisbureau (Hosli, Tilburg) geboekt. Het is een Koala ticket dat een jaar geldig is, je vliegt met Qantas en je betaalt eigenlijk voor de bestemming die het verste weg ligt: Christchurch. 

Dan komen natuurlijk de visa welke ook een smak geld kosten. De Working Holiday visa voor Australië en Nieuw-Zeeland worden maar 1 keer uitgegeven en je moet niet ouder zijn dan 30 jaar.

Australië Werk en Vakantie visum (1 jaar): fl. 220,=
Nieuw-Zeeland Werk en Vakantie visum (1 jaar):  fl. 100,=

Om een visum te krijgen moet je genoeg geld op de bank hebben staan. Voor Australië is dit een bedrag van fl. 7000,= exclusief het bedrag dat je kwijt bent voor je ticket. Naast een kopietje van je bankafschrift moet je de visumformulieren voor Australië invullen en een medische verklaring van een keuringsarts laten zien. De ambassade van Australië in Den Haag is van maandag t/m vrijdag geopend, maar je moet voor 10 uur 's ochtends er zijn voor je visum en wel persoonlijk!

Voor Nieuw-Zeeland kun je gewoon een aangetekend pakketje naar de ambassade sturen met daarin je paspoort, ingevulde visumformulieren voor Nieuw-Zeeland, kopie van je retourticket, een aangetekende brief aan jezelf geadresseerd en fl.100,=. Binnen enkele dagen heb je alles weer terug. Maar, bij aankomst in Nieuw-Zeeland dien je 4200 Nieuw-Zeelandse dollar te kunnen laten zien (of op een bankrekening, fax van je bankafschrift, traveller cheques, of cash).



Een goede reisverzekering heb je ook nodig. De standaard reisverzekeringen gelden niet voor een lange reis en je moet meestal een eigen ziektekostenverzekering in Nederland hebben. Dat hebben we dus niet omdat we ook geen inkomsten hebben. Er zijn verschillende maatschappijen die zich op wereldreizen hebben toegelegd. Wij hebben een reisverzekering bij Elvia Reisverzekeringen. Dan hebben we ook nog een terugkomverzekering voor 2 maanden, immers als je terug bent in Nederland en geen werk hebt ben je niet verzekerd, 

Voor Australie en Nieuw-Zeeland heb je geen inentingen nodig, maar wel voor Maleisië en Thailand. Hier wordt DTP, Tyfus en Geelzucht (Hep. A) aanbevolen. Voor alles hebben we de lange variant genomen die ongeveer 10 jaar geldig is.Malariapillen zijn niet nodig voor deze landen, alleen moet je wel uitkijken als je aan de grensgebieden komt van Thailand. Voorkomen is beter dan genezen, dus lange mouwen, klamboe, en muggenstift. Voor meer info kun je kijken op de site van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD), Gezond op reis, of Gezond reizen van Travel Plaza of de medicijnen checklist op de apotheek pagina.

Naast al deze uitgaven hopen we natuurlijk ook op inkomsten door werken in Australië en Nieuw-Zeeland. Aan te raden is om in Australië een taxfile nummer aan te vragen, dat is zeg maar je sofi-nummer. Je kunt anders wel werken, maar dan betaal je 47% belasting en met dit nummer betaal 29%. We verwachten met fruit plukken enzo ongeveer AUS$ 10,= per uur te verdienen. Meer kunnen we nog niet zeggen, maar dit is wat we te weten zijn gekomen via het internet: site van Frank en Kim, site van Klaas en Lennie, Wereldreizigersclub, Working in Australia en Working in New Zealand.