El silur radioactiu

La notícia va espetegar fort: El riu Ebre per la zona de Flix (Tarragona) és un dels indrets més contaminats del món. L'acumulació de residus tòxics és molt alta.
Els ecologistes en fan responsable a l'empresa Ercros, que assegura complir la normativa sobre abocaments. De fet, es dóna la inexistència d'una legislació ambiental a Espanya durant molts anys.

Un estudi del CSIC i de la Universitat Autònoma de Barcelona per encàrrec de la Generalitat indica que entre 200.000 i 300.000 tones de residus tòxics procedents d'Erkimia, filial d'Ercros, s'acumulen en la llera i la vora de l'Ebre entre les localitats de Riba-roja i Flix.
S'hi han trobat metalls presents com el mercuri, organoclorats com el DDT i, en menor quantitat, un material radioactiu, la fosforita, que s'utilitza en el procés industrial de fabricació de pinsos per a animals.

L'abocador no representa un motiu d'alarma immediata, encara que obliga a una actuació ràpida de l'administració davant del perill real que la contaminació s'estengui si tingués lloc un accident a l'embassament.

Greenpeace ha exigit a Ercros que assumeixi els costos de la descontaminació del tram de l'Ebre on s'hi troba l'abocador i ha assegurat que fa 20 anys que porta denunciant la contaminació "sistemàtica" que provoca en el riu aquesta empresa, de la qual en fou president també el president del PPC, Josep Piqué.

Setmanes més tard, se'ls acut de traslladar ara els productes tòxics a un abocador terrestre a pocs quilòmetres de la població.

Renoi! Resulta que un riu que ens pensàvem que ni de bon tros podia estar tan contaminat com alguns d'EEUU, Europa de l'Est o la Xina, doncs ara no s'hi pot pescar ni silurs perquè deuen enrampar.


I se sabia feia anys que estava fortament contaminat! Doncs, aleshores, si els empresaris i químics-mercenaris d'Encros, els polítics de CiU i alguns de l'oposició, els tècnics en medi ambient de les administracions, etc., ho sabien, per què no hi van fotre res?


Pocs dies després de saber-se el fet, un representant de l'empresa apareix amb cara de poker als mitjans d'informació explicant i lamentant-se del problema amb tot el cinisme del món.


Uns fets tan greus haurien d'haver fets reaccionar a les autoritats amb més contundència i fotre a la garjola als culpables més directes per atemptat ecològic, delicte contra la salut pública, etc.


Els tòxics abocats s'han introduït en els ecosistemes de l'Ebre.
Quines conseqüències tindrà la contaminació de Flix a curt o a llarg termini per a la salut dels treballadors-es, de la població en general de l'entorn,  dels seus descendents i dels consumidors? I econòmiques?