Beschrijving van de sphynx
Algemene Beschrijving: De Canadese Sphynx is een kleine E.T. De eigenaardigheid van dit ras is niet enkel de naakte huid, maar ook zijn buitengewoon type: zijn hoekige kop met grote oren en sterke pinch, zijn zweepstaart, huidplooien op de kop, de nek, poten en aan het begin van de staart.

Kop: Van gemiddelde grootte, een beetje langer dan breed. Vooraan gezien is de kop hoekig. De oren zijn heel groot, breed aan de basis en laag vastgehecht. Een lichte "pinch" snuit en gepronoceerde jukbenen. Gezien in profiel gaat de bijna vlakke schedel over in een licht gebogen voorhoofd en een lichte glooiing bij de neusbrug.

Snuit: Redelijk kort, rond en goed ontwikkeld. Mooie snorhaarkussens met pinch. De kin is vol en sterk.

Ogen: Citroenvormige, grote ogen die goed geopend zijn en met een expressieve uitdrukking. De kleur is passend bij de vachtkleur.

Oren: Zeer groot en laag geplaatst, breed aan de basis en met afgeronde punten.

Nek: Gemiddelde lengte, goed gespierd. De nek is gebogen en vormt een duidelijke afscheiding tussen de kop en de schouders.

Lichaam: Semi-cobby van formaat, stevig. De spieren zijn goed zichtbaar onder de huid. De borstkas, die zogenaamd tonvormig is, is breed en diep. Debuik is mooi rond zonder dik te zijn, net alsof de kat juist gegeten heeft. De heupen en achterste zijn afgerond.

Poten: Redelijk lange poten in verhouding tot het lichaam, fijn maar gespierd.

Voeten: Ovaalvormig met lange fijne tenen. De voetzolen zijn dikker ten opzichte van die van andere, wat de indruk geeft dat de Sphynx op luchtkussentjes loopt.

Staart: Lange zweepstaart, bijna een rattenstaart.

Huid en textuur: De huid van de Sphynx gaat van volledig naakt tot een fijn donsje dat met "kamelenhuid" vergelijkbaar is. De huid is zeer gerimpeld bij kittens. De volwassen katten moeten zoveel mogelijk rimpels behouden, voornamelijk op de kop, zonder dat het de normale functies van de kat hindert. Haarplukjes kunnen aanvaard worden op bepaalde delen van het lichaam:de basis van de oren, de teelballen, de neus,, pootuiteinden, staartpuntje. Snorharen en wimpers zijn meestal afwezig.

Niet toegestaan: Delicaat of broos uitzicht, mager lichaam, fijne beenderstructuur. Te gedrongen of te oosterse lichaamsbouw. Recht profiel, smalle kop. Amandelvormige ogen, kleine oren. Smalle borstkas, korte staart, vacht op andere plaatsen dan toegestaan. Ontbreken van rimpels op de kop en onverzorgde nagels en oren.

Karakter: De Sphynx is een zeer lieve en aanhankelijke kat. Ze vraagt veel aandacht en heeft een levensgezel nodig, dit kan ook een andere poes of hond zijn. Of de aandacht van een mens. De sphynx is helemaal geen ruziemaker met andere leefgenoten. Hun verzorging vraagt elke week wat tijd, maar daar geven ze dubbel en dik hun liefde voor terug. In 1 woord een kat waar de liefde afstraald.

Er zijn 2 andere Sphynx rassen en dat zijn: De Don Sphynx en De Peterbald Sphynx.