Hva betyr alder for løpsprestasjoner ?

Hvor mye dårligere blir man (som løper) med alderen ? Denne artikkelen tar for seg veterantabellene (WAVA-tabellene), veteranrekorder og en aldersundersøkelse fra Oslo Maraton for å se hva statistikkene sier.

Veteran-tabellene. Den internasjonale veteranorganisasjonen, WAVA utgir et sett med tabeller som kan brukes til mange ting, f.eks. sammenlikning av løpsprestasjoner i ulike aldersgrupper. WAVA-tabellene definerer tider for 100 % prestasjoner for hvert årstrinn fra 8 til 100 år for de fleste løpsdistanser. Ser man f.eks. på maraton er en 100 % prestasjon i aldersgruppe (menn) 20-35 år (denne aldersgruppen er ikke aldersgradert) 2.06.50, mens tilsvarende prestasjon for en 60-åring er 2.31.21. Altså er en topprestasjon for en 60-åring definert som 19.3 % dårligere enn for en 20-35 åring etter WAVA-tabellene. Tar man for seg disse tabellene for distansene 10 km, halvmaraton og helmaraton kan man lage følgende grafiske framstilling:

Denne grafiske framstillingen angir WAVA tidene i prosent av den beste alders gruppen (20-35 år) langs Y-aksen og alder langs X-aksen. Man kan bl.a. se at man i følge disse tabellene eldes saktest som mannlig maratonløper (nederste kurve) og raskest som kvinnelig 10 km løper (øverste kurve). Forøvrig blir man fortere eldre jo kortere distansen er, og menn blir saktere eldre enn kvinner (eldre i betydningen løpsmessig dårligere). Alderskurvene er ikke rette linjer, i dette tilfellet betyr det at effekten av alder er større jo høyere alderen blir. 40-årige toppløpere ligger innenfor 105 % av prestasjoner i de beste aldersgruppene, mens f.eks. 70-åringer ligger mellom 132 og 142 %. Man kan så spørre hvor realistiske WAVA-tabellene er til å beskrive effekten av alder på løpsprestasjoner. Man kan se litt nærmere på veteranrekordene på f.eks. maraton distansen for å belyse spørsmålet.

Veteranrekorder. Verdensrekorder (WoR), europarekorder (EuR), og nordiske rekorder (ScR) er tilgjengelige fra Olavi Niemi's statistikksider. Norske rekorder (NoR) og årsstatistikk beste tider (97R) fører Den norske løpsorganisasjonen. Regner man disse rekordene om til prosenter av 20-35 årsklasse tider som ovenfor kan man lage følgende stolpediagrammer, hvor også WAVA-tabell verdiene er inkludert for sammenlikning:

Maraton: Herrer

 

Maraton: Damer

Man kan se at WAVA-tabellene aldersgraderer med minst reduksjon i prestasjonsevne, deretter kommer rekordene i rekkefølge, dvs. verdensrekorder, europarekorder og nordiske rekorder. De norske bestenoteringene for -97 følger i store trekk en "WAVA-fordeling", med enkelte klasser som har "unormale" resultater for alder (M50-54 og K45-49). Det som kanskje slår en mest er at gapet mellom WAVA-tabell verdiene og rekordene blir større med alder. Det kan derfor være interessant å se nærmere på om det er noen systematiske forskjeller mellom WAVA-tabellene og de ulike rekordene avhengig av alder. For dette formål kan man plotte differansen i WAVA-tabell verdi og rekordverdier (begge målt i prosent av aldersklasse 20-35 år) som funksjon av alder. Disse grafene er vist under for menn (venstre) og damer (høyre).

 

 Ser man først på mennene finner man at det ikke er noen betydelige systematiske forskjeller for aldre opp til 55 år. WAVA-tabellene og rekordene aldersgraderer forholdsvis likt, siden differansene er nesten konstante. Dog ligger rekordene systematisk litt høyere enn WAVA-tabellene. Går man imidlertid til 60-år stiger rekordkurvene med alder, noe som betyr at WAVA-tabellene blir systematisk strengere mot eldre løpere. For løpere på 70 år er verdens- og Europa rekordene ca 10 % dårligere enn de ideelt sett skulle være etter WAVA-tabellene, mens de nordiske og norske rekordene er 20-25 % dårligere. For damene er bildet litt anderledes idet aldersgraderingen bare er nogenlunde samsvarende til 45 år. Alle de tre sterkeste rekordene (Wor, EuR og ScR) blir deretter systematisk svakere enn WAVA-tabellene tilsier, differansen er omtrent lineær med alder. Forskjellene er her større enn for mennene, for 70-åringer ca. 25 % (WoR og EuR) og opp til 48 % (ScR: ikke vist). Man kan derfor med en viss rette si at WAVA-tabellene er for strenge for de eldre klassene av løpere, og da spesielt de eldre damene. Det understrekes at denne sammenlikningen bare omfatter maraton distansen.

Undersøkelse fra Oslo Maraton. Ketil Moen har i sin bok "Løping året rundt" med en aldersundersøkelse fra Halvmaraton i Oslo. Han har sett på løpere som deltok både i 1988 og -93, altså et 5-års spenn. Ut fra middeltiden til løperne i hver 5-års klasse finner han følgende prosentvise tilbakeganger:

Fra klasse/Til klasse % tilbakegang
M40-44/M45-490.4
M45-49/M50-541.2
M50-54/M55-591.3
M55-59/M60-641.9
M60-64/M65-691.7
K40-44/K45-490.3
K45-49/K50-541.2

Det er liten forskjell mellom menn og kvinner. Videre ser man at tilbakegangen øker med alder, noe som også forventes ut fra WAVA-tabellene. Forøvrig er tilbakegangene ikke store, og mindre enn forventet fra WAVA-tabellene. Delvis kan dette skyldes at sammenlikningen baserer seg på middeltider, dvs. tider til løpere som ikke nødvendigvis har løpt opp mot sitt fulle potensiale for alderen.

Som en oppsummering kan man si at både WAVA-tabellene, aldersrekordene og Oslo undersøkelsen er enige om at man blir dårligere med alderen, og at prestasjonsnivået synker mer jo eldre man blir. Eksakt hvor mye dårligere man blir pga alder er det tildels uenighet om.

Copyright © maraton-info 1999

Til hovedside