TRIMNING AV MASTHEADRIGG

Den här trimningsvägledningen är ett försök att åstadkomma en enkel checklista med förklaringar vid trimning av en mastheadrigg. Naturligtvis finns det alltid båttyper som kräver sin speciella behandling för att gå bäst.
MASTLUTNING: Huvudregeln är att masten aldrig får luta framåt. Antingen skall den stå lodrätt eller luta något akteröver. En av de faktorer som påverkas av mastlutningen är balansen i båten.
Trimmas masten akteröver blir båten lovgirigare. Trimmas masten framåt blir båten lättare på rodret eller till och med fallgirig.
När man skall trimma en rigg börjar man i regel som följer:
1. Se till att båten ligger korrekt i vattnet. Således varken på näsan eller häcken
2. Kontrollera att masten står mitt i masthålet eller på spåret.
3. Trimma masten så att den lutar ca 5 cm akteröver
4.

När masten trimmats så att den även står rätt sidledes provseglar man och tar rätt på den korrekta mastlutningen.
4.1

Är båten tung på rodret(mer än 3-4 graders roderutslag) trimmas masten föröver (seglen skall vara riktigt skotade)
4.2

Är båten för lätt på rodret (mindre än 1-2 graders roderutslag), trimmas masten akteröver.
4.3

Är inte båten så lovgirig att ett roderutslag på 2-3 grader krävs för att inte gå upp i vind, blir i allmänhet avdriften för stor.
5.
















Mastens krumning är avhängig av storseglets form. Krumningen åstadkommes med undervant, inre förstag (babystag) samt eventuella backstag.
Mastkrum

Storseglet sett uppifrån
A. Masten krummar för mycket och rynkor från bomnocken upp mot masten bildas. Seglet är plant och buken ligger för långt akterut.
B. Masten är för rak i förhållande till seglet. Rynkor längs masten, buken långt fram i seglet
C. Masten lagom krum. Maxbuken ligger 40-50% akter om masten, inga markanta rynkor i seglet. Ett mått på maximal mastkrum anses 2% på totala mastlängden vara.
6.







För- och akterstagens spänning är avhängigt av förseglets form.
A. För löst för- och akterstag. Förliket faller ut åt lä och buken kommer för långt fram.
B. För hårt ansatt förstag. Seglet blir plant i framkant och buken ligger långt bak.
C. Korrekt trim. Maxbuk något för om mitten på förseglet.
7.
























Trimning av vanten. Toppvantet skall vara hårt ansatt och vantspridaren skall dela vinkeln som bildas av vantet runt vantspridaren mitt itu. Övriga vant trimmas in efter toppvantet. Masten riktas först upp så att den står rakt i sida. Ett bra sätt att mäta detta är att använda ett fall från masttoppen och mäta avståndet till röstjärnen på bägge sidor.
När detta är gjort och masten står mitt i masthålet, tajtas undervanten upp så att masten är helt rak sedd framifrån. Om masten har mellanvant (2-spridarrigg), tajtas dessa också upp så att masten fortfarande står rak, men därefter slackas ett par varv på mellanvantets vantskruvar på bägge sidor. Detta för att masten inte skall böja sig innan den är färdigtrimmad. De sista justeringarna av vanten sker alltid under segel, då masten även skall stå rak under belastning. Detta skall ske så att masten sedd framifrån förblir rak i alla vindstyrkor. Lä vant skall alltid vara så spänd som möjligt, helst helt spänd, annars går det ut över seglingsförmågan, särskilt möjligheten att ta höjd. Det är mycket viktigt att kontrollera mastens ansättning var gång man varit ute, speciellt efter hård segling.