Amintiri despre poetul Bacovia (II)

Maximilian Vasiliu

 

Numirea lui Bacovia ca profesor suplinitor s-a datorat lui Grigore Tãbãcaru, prietenul lui din copilãrie. Acum, dispunīnd de ceva bani, poetul se ducea cāteodatã īmpreunã cu prietenii profesori (Ion Alecu, Liberale Netto ºi alþii) la cīte-o cārciumã cu vin bun de pe Strada Mare (la “Sorbona” cum spuneau ei) sau pe strada Leca (astãzi str. Dr. Aroneanu) ºi se īntorcea tīrziu acasã, de obicei īn liniºte. Toate cele arãtate se referã la perioada 1922-1927 cānd l-am putut vedea personal.

Īn familie, Iorgu era privit cu multã compasiune, īn special de Buia. Noi nepoþii nu īndrãzneam niciodatã sã-i adresãm un cuvīnt. Buiul (aºa īl numeam noi pe bunicul) īl privea adeseori lung de tot ºi rãmīnea apoi dus pe gīnduri.  Probabil cãutase ºi dīnsul sã citeasscã ce scrisese bãiatul lui īn cartea apãrutã (Plumb) ºi nu prea īnþelesese mare lucru. Odatã a īntrebat-o pe veriºoara mea Liliana (fiica cea mare a Mariei) dacã ea pricepe ceva din poeziile lui Iorgu. La rãspunsul ei negativ (avea vreo 13 ani atunci), Buiul ar fi zis: “Gīndul mīþei!” (acestea mi le-a spus Liliana mai tīrziu).

Bunicul meu era un om simplu. Nu se ocupase toatã viaþa lui decāt de comerþ. Avea patru clase primare, dar avea un bun simþ ºi o hãrnicie care i-au īnlesnit succesul īn negustorie. Buiul nu citea decāt ziarele. Nu l-am vãzut niciodataã cu o carte īn mānã. Cānd ºi cānd, īntr-un caledar vechi, scria scurte versuri īn stil popular, ori zicãtori  ºi cimilituri, uneori cam licenþioase. Ce s-o fi fãcut cu acel calendar? Cred cã l-a distrus Virginia la vīnzarea casei, odatã cu atātea alte lucruri care mai tīrziu ar fi fost foarte bine sã se numere printre obiectele din casa memorialã). Cīnd Buiul a cãzut bolnav (īn 1923), īnspre iarnã, mama i-a adus sã citeascã Sonata Kreutzer de Tolstoi. A citit din roman ºi dupã o sãptãmīnã i-a spus mamei cã aºa ceva i-ar fi plãcut ºi lui sã scrie.

Īmi amintesc perfect casa bunicilor mei din acei ani. O grãdinã vastã plinã de pomi, de iarbã ºi de flori (cuprindea ºi locul pe care acum este clãditã casa de alãturi). Īntre cele douã paravane - aºa erau denumite īn familie cele douã verande cu geamuri pe  laturile lor - Buia īºi fãcuse o grãdiniþã minunatã cu flori de tot felul: crini, lãcrãmioare, nu-mã-uita, stīnjenei, trandafiri, begonii, mixandre. Īngrijea florile ei ceasuri īntregi, stānd gheboºitã la pãmīnt. Intrarea īn casã, īn acea perioadã, se fãcea prin paravanul al doilea (cel din fund). Cele douã camere din faþã (unde se intra prin primul paravan) au fost tot timpul rãzboiului de īntregire a neamului rechiziþionate pentru ofiþeri (au stat acolo printre alþii: Zaharia Bīrsan (actorul ºi dramaturgul), precum ºi Ion Scurtu, criticul literar de la “Semãnãtorul” ºi realizatorul unei cunoscute ediþii a operei  eminesciene. Dupã rãzboi camerele din faþã au fost locuite scurt timp de Maria ºi Aneta, cu copii lor. Acolo a murit ªtefan (soþul Mariei) īn 1919 de leucemie. Mai tīrziu au fost īnchiriate, cãci devalorizarea bruscã a leului, imediat dupã rãzboi, adusese pe bunicii mei īntr-o stare materialã destul de jenantã. Amāndouã paravanele aveau niºte scãri de mozaic (scãri care mai existã ºi astãzi, dar probabil refãcute). Scara de la paravanul din fund avea de o parte ºi de alta, sus ºi jos, locuri de stat foarte comode. Acolo  ne aºezam deseori, noi nepoþii, vara, pe niºte perniþe special fãcute pentru acest scop. Uneori stãtea ºi Virginia sau mãtuºile mele, īn serile de varã. Era locul preferat seara mai ales cīnd, pīnã tīrziu, se auzea muzica militarã de la Grãdina publicã. Numai Buia ºi Iorgu nu-i þin minte sã fi stat pe aceastã scarã, decāt poate foarte rar. Buiul seara se aºeza la mãsuþa rotundã, roºie din paravan, dupã ce Buia se retrãgea īn dormitorul ei. Pe aceastã scarã s-a fãcut fotografia familiei prin 1922 sau 1923 īn vara cīnd a venit la Bacãu Costicã cu Ortansa (soþia lui) ºi cu Marinel ºi Adriana (copii lor) de la Bucureºti īn timpul vacanþei de varã.

Fotografia este reprodusã īn volumul “Viaþa lui Bacovia”. Din aceastã fotografie lipsesc urmãtorii membri ai familiei noastre: Eugen (frate al lui Iorgu), Emil Groapã (fiul cel mare al Anetei, sorã cu Bacovia) ºi Cecilia Groapã (fiica Anetei), cãsãtoritã Frīncu. Īncolo suntem toþi membrii familiei existenþi la acea datã. Motivele lipsei celor de mai sus, cred cã au fost urmãtoarele: Eugen (īncã necãsãtorit la cea datã) īn acea varã era plecat la Paris; Emil era la þarã, la Bãlceºti-Roman, la tatãl sãu, Costache Groapã, cãruia īi fusese repartizat de Tribunal dupã divorþul Anetei, iar Cecila cred cã era plecatã īn colonia de copii de la Tekirghiol, ca de obicei.

Vara familia īºi peterecea cel mai mult timp īn parvanul din fundul curþii, de care am vorbit mai sus. La geamurile dinspre stradã era o mesuþã roºie rotundã pe care am donat-o eu Casei memoriale Bacovia ºi care trebuie sã se gãseascã acolo. La acea mesuþã stãtea Buia fumīnd ºi citind. Din cīnd īn cīnd īºi arunca ochii pe geam, spre strada īndepãrtatã. Pe ea treceau caruþe ºi trecãtori pe care adesea reuºea sã-i identifice, cu toatã vederea ei destul de slabã. Cānd ºi cānd trecea cāte un covrigar strigāndu-ºi marfa, sau stropitoarea comunalã trasã de boi, venind dinspre strada Neagoe Vodã, unde erau grajdurile Primãriei, apoi iar liniºte totalã.

Īn stīnga paravanului era o canapea lungã de pluº verzuie. Pe ea stãtea de obicei Virginia. Mai stãteau ºi mãtuºile mele atunci cīnd veneau īn vizitã, sau rareori stãtea chiar Iorgu. Īn afarã de vreo douã scaune cu fundul īmpletit din pai, nu mai era nici o mobilã īn paravan. Prin storurile de pai galben se filtra o liminã dulce, liniºtitã, iar pe uºa īn douã canaturi, larg deschisã, venea din grãdinã parfum de flori. Era o atmosferã de tihnã ºi de liniºte cu adevãrat provincialã. Nu se īntāmpla nimic cu lunile ºi cu anii, decāt micile fapte diurne, nesemnificative īn monotonia lor obiºnuitã. Īn nopþile de varã, cum am mai spus, se auzea din paravan muzica militarã de la Grãdina publicã. Se cīnta “Cavaleria Rusticanã”, “Marºul din Aida” (inevitabil īn toate Grãdinile publice din lume!), ori chiar “Simfonia 1812” de Ceaikowski (cu clopote vestind apropierea de Moscova a lui Napoleon!).

Ziua, Buiul umbla prin grãdinã. Ba la cartofi, ba la alte zarzavaturi puse de dīnsul īn fundul grãdinii, ba la ºurã (magazia din fundul curþii īn care Virginia organiza cu noi nepoþii reprezentaþii cu recitãri, scenete, etc. la care participa toatã famila, afarã de Iorgu). Totdeauna avea ceva de meºteºugit sau de reparat. De gãini tot dīnsul avea grijã.

Din paravan se intra pe o uºã cu douã canturi masive, totdeauna deschisã vara, īn sufragerie, o camerã mare avīnd īn mijloc o masã mare, ovalã, imprejur scaune, īn fund o consolã de marmurã cu o oglindã foarte īnaltã īn stil veneþian cu ramã de ghips aurie. Pe laturile camerei erau cīteva foltolii din acelaºi material ºi culoare ca ºi canapeaua din paravan. Mai erau un dulap ºi o pendulã (īn dreapta) al cãrui tact rar ºi discret parcã-l mai aud ºi acum. La geamuri erau draperii de catifea viºinie. Pe jos era linoleum. Pe pereþii sufrageriei īn stīnga ºi īn dreapta erau portretele pictate īn ulei ale bunicilor mei. Nu ºtiu ce prictor le-a executat ºi nici data execuþiei. Dupã portrete, bunica pare a fi fost la vīrsta de 30-35 ani, iar bunicul la vreo 45-50 ani. Cam ãsta  era tot mobilierul sufrageriei, īn care fix la ora 12 a.m. se servea prīnzul, iar seara, fix la ora 18 cina.

Buia, fãrã sã fi fost foarte religioasã, postea negru īn fiecare vineri (fuma īnsã) pīnã la rãsãritul stelelor seara. Fãcuse aceastã prmisiune lui Dumnezeu (īmi spunea mama mea) īn speranþa de a-l salva pe Eugen, grav rãnit la Oituz īn 1917. El fusese timp īndelungat īntre viaþã ºi moarte, īntr-un spital de campanie din apropierea frontului. Aceastã fãgãduiþã ºi-a þinut-o Buia pīnã la moarte, īn 1931. Dupã ce a scãpat cu viaþã īn urma gravelor rãni la stomac produse de explozia unui obuz, Eugen s-a īmbolnãvit (tot pe front) de icter negru. Cu aceastã boalã fusese abandonat ca nerecuperabil de trupele īn retragere. A rãmas īntr-un sat evacuat de pe līngã Caºin. Acolo, timp de o lunã de zile a fost īngrijit de o þãrancã bãtrīnã ce īºi avea casa īn marginea satului. A scãpat cu viaþã datoritã acestei tãrãnci bune la suflet. Pe atunci icterul negru ducea la moarte sigurã. Īn general īnsã unchii ºi mãtuºile mele, ca ºi bunicii mei, nu au fost foarte religioºi. Cīnd venea preotul īn ajunul Crãciunului, sau la Boboteazã,  īl primeau, acesta fiind obiceiul īndãtinat.

Deasupra mesei din sfragerie era o lampã mare cu abat-jour de porþelan ºi cu ornamentaþii īn filigran. La aceastã lampã agãþa Buiul artificii īn noaptea de Anul nou, imediat dupã ce se termina masa la care lua parte toatã familia. Tot sub lumina acestei lãmpi se juca īn aceiaºi noapte lotonul tradiþional la care lua parte toatã famila, inclusiv copiii. Se juca pe monede ieºite din uz ( din cele cu gaurã la mijloc) pãstrate de Buiu ºi repartizate fiecãruia īn mod egal. Pe atunci nu era īncã radio ºi abia mai tīrziu, prin 1925, Virginia ºi-a cumpãrat un patrefon de ocazie al cãrui safir reda cu o stridenþã metalicã nemiloasã vocea lui Fletta ori a lui Carusso. ªi acum parcã mai aud “Cavattina” din “Bãrbierul din Sevilla” care īþi spãgea urechile.