Amintiri despre poetul Bacovia (IV)

Maximilian Vasiliu

 

Umbla foarte modest īmbrãcat, dar corect, de preferinþã haine de cunloare gri-fer. Prin casã umbla cu o hainã de catifea tot de culoare īnchisã. Nimic ostentativ niciodatã nici īn þinutã, nici īn īmbrãcãminte. De o modestie ºi timiditate care frizau uneori morbidul. Pe stradã mergea de obicei cu capul plecat īn jos, parcã strecurīndu-se printre ceilalþi trecãtorim, parcã vrīnd sã treacã neobservat.

Þin minte cã īntr-o iarnã, cam prin 1927-28 i-au fãcut mai multe vizite Gh. ªtefan Cazacu (Delafrast), ofiþer īn garnizoana Bacãu ºi poet, īmpreunã cu un anume Delavorona (pseudonimul celui care avea sã devinã tot printr-un pseudonim Mircea Damian, cunoscut mai tīrziu la Bucureºti ca publicist ºi director al unui mic ziar (de ºantaj, intitulat, pare-mi-se, “Pumnul”), precum ºi autor de schiþe humoristice apãrute ºi īn volum, care erau totuºi de talent. Acest Mircea Damian ºi-a terminat existenþa pe un pat de spital cu gardianul līngã dīnsul, fiind arestat pentru ºantaj. Aceste vizite de altfel repetate ºi cu invitaþii la masã urmate de lecturi din producþiile literareale ambilor, īl scoteau din apatia obiºnuitã pe Iorgu. Juca cu ei table, mai bea cīte un pãhãrel de vin, mai ciugulea cīte un aperitiv (cãci mai mult parcã ciugulea decīt mīnca). Delavorona (al cãrui nume adevãrat am auzit mai tīrziu cã ar fi fost Mãtuºa) ne-a citit cīteva din schiþele sale stīrnind ilaritatea tututor celor din familia noastrã ce participau la aceastã reuniune. Delavoronna venise īn Bacãu cu trenul (cred cã īn mod clandestin) īn plinã iarnã, fãrã palton, fãrã un ban, cu reverele de la hainã prinse cu o agrafã (ca sã nu se vadã probabil lipsa cãmãºii) ºi se aciuase la Cazacu, fãrã a se mai gīndi sã mai plece. Stãtea acolo, cu casã ºi masã, ba am mai auzit mai tīrziu cã se legase ºi de soþia lui Cazacu, īn timpul lipsei acestuiade acasã. Īn primãvarã a plecat la Bucureºti unde, dupã cum se vede, “a triumfat”! Cazacu a stat mai mult timp īn Bacãu, a colaborat, dupã cīte ºtiu la “Ateneul Cultural” ºi la “Orizonturi noi”, iar apoi la Bucureºti lui i se datoreazã apariþia seriei a II-a a revistei “Orizonturi noi”.

Īn afara acestor rare momente de destindere, Iorgu īºi continua viaþa lui retrasã, limitatã la activitatea lui de suplinitor (de altfel cu īntreruperi īn unii ani, nu din vina lui) ºi cea de acasã, c[īn probail scria din cīnd īn cīnd (eu īnsã nu am avut ocazia sã-l vãd scriid) cãci īn acei ani i-a apãrut volumul de poezii “Scīntei galbene”. Euigen ºi Costicã īi trimiteau din cīnd īn cīnd de la Bucureºti lui Iorgu ºi Buiei tutun de calitate mai bunã, cafea, cacao, etc. Īmi povestea mama cã īn tinereþe Iorgu a cãutat foarte mult sã-l influienþeze pe Costicã īn sensul da a scrie poezii, cīn acesta avea vreo 18 ani. L-a convins sã-ºi lase plete, sã poarte lavalierã ºi, īn special, sã fumeze (“nu poþi fi poet dacã nu fumezi”, īi spunea) ºi ºi-a luat ºi un pseudonim: “VAER”, dar nu ºtiu dacã a publicat ceva. Nu avea har poetic. El a devenit apoi ziarist sub numele de Constantin Vasiliu-Langa (dupã numele de familie al mamei, pe cīnd nu era cãsãtoritã). La moartea lui Costicã, īn 1952, l-am vãzut pe Iorgu plīngīnd, ceea ce m-a impresionat foarte mult. Era prima oarã cīnd l-am vãzut exteriorizīndu-ºi durerea, el care ºtiuse sã-ºi īnãbuºe īn sine atītea suferinþe fizice ºi morale de-a lungul viþii. Atīt Iorgu, cīt ºi Eugen ºi Costicã au fost influenþaþi īn tinereþe de ideile socialiste (prin contactul cu un prieten evreu, Grunberg, plecat apoi īn America). El le aducea cãrþi ºi broºuri cu conþinut marxist. Costicã a fugit īn douã rīnduri de acasã, spre disperarea familiei (nu avea decīt vreo 14-15 ani), fapt ce l-a dus la īntreruperea studiilor liceale. Studiile de liceu le-a reluat apoi mai tīrziu, reuºind chiar sã obþinã, prin 1923, ºi o diplomã de licenþã īn drept la Iaºi. Cīnd a fugit, a fost gãsit de poliþie la Constanþa (īn urma sesizãrii fãcute de Buiul privind dispariþia lui). Aici fãcea pe hamalul īn port ºi frecventa cercurile socialiste de acolo.

Eugen a fost mai puþin aventuros decīt Costicã. Cīnta la voarã tot atīt de frumos ca ºi Iorgu, dupã cum spunea mama mea, care, de altfel, mi-a relatat ºi cele de mai sus. Eugen ºi Costicã, Īn perioada cīnd Iorgu a stat la Bucureºti, l-au sprijit din punct de vedere material. Costicã l-a þinut mult timp la dīnsul, īn str. Negel (Cotroceni), unde soþia lui, Ortansa, era directoarea unei grãdiniþe de copii, clãdire care se mai aflã īn fiiþã ºi acum ºi īn care īn prezent funcþioneazã Oficiul de Stare Civilã al Secorului VI. Īn acea casã a avut loc ºi festivitatea de cãsãtorie a lui IOrgu cu Agatha. Tot īn acea casã a stat un timp, bolnav, Iorgu. Eugen a renunþat la drepturile lui legale de moºtenire ce i se cuveneau, la vīnzarea casei din Bacãu, dupã moartea Buiei īn 1931, īn favoarea lui Iorgu.

Mama mea īmi spunea cã, pe cīnd era īn liceu, Iogu īi citea īntīi poeziile ce le compunea cerīndu-i pãrerea. Īn afarã de faptul cã īi pãeau cam triste , mama mea, ºi ea pe atunci īn liceu, nu se īncumeta desigur la parecieri mai profunde. Tot timpul liceului o impresiona īn mod deosebit modul cum Iorgu īi povestea, cu gesturi ºi mimicã, unele din “povestirile extraordinare” ale lui Edgar Allan Poe, ca de exemplu “Ruina casei Usher”, cum īºi culca tīmpla pe scīdurile duºumelei ascultīnd din adīncuri ºi cum o īngrozea modul lui de redare ºi interpretare a straniei povestiri. La fel, īi recita īn mod impresionant “poema Corbului” de acelaºi Edgar Allan Poe, cu obsesivul “niciodatã”. Tot din relatãrile mamei, ºtiu cã Iorgu īn liceu a avut ca pe cel mai bun prieten pe colegul lui de clasã, Mircea Cancicov, preminant de onoare īn toþi anii ºcolari, care mai tīrziu a devenit marele avocat ºi un timp deputat ºi apoi ministru liberal, ºef al organizaþiei locale a acestui partid. Aceste relaþii le-a avut īnsã numai īn cursul superior de liceu, cīnd Cancicov, atras probabil de modul cu totul singular cu care Iorgu privea viþa ºi lumea, īi cãuta prietenie, īnsoþindu-l īn lungi plimbãri uneori īnspre crīngurile Bistriþei, discutīnd tot timpul īntre ei (fãrã sã ºtie īnsã ce discutau anume). Aceastã prietenie a īncetat īnsã, dupã terminarea liceului, Cancicov aventurīndu-se īn politicã ºi īntr-o carierã strãlucitã la barã. Cred cã pesonajul din bucata “Dintr-un text comun” (pag. 171 alin IV-VI) din volumul “Versuri ºi proz㔠de Bacovia (Ed. Albatros, 1985) este Mircea Cancicov (amãnuntele corespund: vechi prieten de altãdatã, intelectual de rasã, profesor al unei bogate biblioteci, purta ochelari īncã din tinereþe). Casa de care se vorbeºte īn text este casã a familiei Cancicov (acum demolatã) care era situatã īn spatele actualei case somptuase, fostã tot a lui Cancicov, de pe str. Eliberãrii, din apropierea “Arhivelor statului”, casã īn care īn prezent funcþioneazã, mi se pare “Dispensarul medical al partidului (P.C.R)”.  Acest Cancicov, ajuns apoi deputat ºi ministru īn perioada interbelicã, dacã Iorgu i-ar fi solicitat sprijinul pentru obþinerea unui post sau a pentru a pune capãt calvarului cu detºãrile ºi transferãrile Agathei, poate cã ar fi fost dispus sã intervinã salutar. Dar Iorgu - ºi aceasta este trãsãtura lui de caracter cea mai pregnantã - nu a cerut niciodatã nimãnui vreo favoare, vreun hatīr. Nu a apelat niciodatã la nimeni nici mãcar pentru editarea vreunui volum de poezii. Agatha a fost cea care a mai apelat la cīteva din mãrimile zilei, dar de cel mai multe ori fãrã succes ºi īn orice caz fãrã asentimentul lui Iorgu. Mircea Cancicov a fost soþul Georgetei Cancicov, scriitoarea de mai tīrziu.

Alt prieten de tinereþe a fost G. Jinga, despre care Agatha vorbeºte pe larg īn volumul “Bacovia - viaþa poetului” (pag. 34, Ed. pentru Literaturã, 1972). De Grigore Tãbãcaru l-a legat o caldã ºi strīnsã prietenie īncã din tinereþe (se spune cã familia noastrã ar fi fost īnruditã cu a lui, prin Buiul). Gh. Tãbãcaru este cel care i-a facilitat numirea ca suplinitor la catedra de Desen - Caligrafie, mai īntīi la ªcoala normalã de Īnvãþãtori, apoi la Liceul Comercial. Tot datoritã lui a apãrut revista “Ateneul Literar”, cãci Iorgu n-ar fi avut energia necesarã pentru a face faþã problemelor de organizare ºi administrare ale unei reviste. Gh. Tãbãcaru a fost un om cu totul deosebit, care a arãtat totdeauna lui Iorgu pe līngã o sincerã admiraþie ºi o dezinteresatã prietenie. Īn timpul liceului venea de multe ori ºi stãtea la familia Vasiliu, dormind ºi lunīnd masa acolo.

Īn ceea ce priveºte relaþiile lui Iorgu cu Macedonski, cred cã nu este cunoscutã urmãtoarea īmprejurare: ºtiu de la mama mea cã, prin 1909-1910, Macedonski a venit la Bacãu pentru cīteva zile ºi a fost gãzduit īn casa bunicilor mei din str. Gimnaziului 7. Īl cunoscuse pe Iorgu la Bucureºti. Venise sã negocieze cu Fabrica de Hīrtie Letea vīnzarea unei invenþii a fiului sãu Nekita (acesta inventase “sideful artificial” interesīnd, se vede, ºi procesul de fabricaþie al hīrtiei sidefate). Nu ºtiu dacã afacerea s-a īncheiat cu bine, dar Macedonski a stat īn acel zile la bunicii mei fiind gãzduit ºi luīnd masa la dīnºii. Fiind de faþã ºi mama mea, īntr-o searã dupã cinã, Macedonski privind mai atent portretul īn ulei al lui Buiu din sufragerie, a exclamat: “A! Uitaþivã cu atenþie ºi spuneþi cu cine seamãnã Dl. Vasiliu īn acest portret?”. Nimeni n-a ºtiut ce sã rãspundã. Seamãnã cu Napoleon I” a spus Macedonski. Este vorba de portretul īn ulei al bunicului meu, portret aflat acum īn Muzeul Bacovia din Bucureºti. S-au fãcut copii dupã acest portret ºi dupã cel al Buiei ºi sīnt īn Casa Memorialã din Bacãu.

Despre iubirile din tinereþe ale lui Iorgu ºtiu cīte ceva tor de la mama mea. Mai īntīi o idilã platonicã din prima lui tinereþe cu o veriºoarã de-a lui, anume Zoe Goian de la Roman (fiicã a unei surori a Buiei, anume Tinca Langa, cãsãtoritã cu un anume Goian). Aceastã Zoe (noi īi spuneam īn familie Zīna) venea des īn vacanþele de varã la Bacãu, fiind invitatã de Buia ºi fiind totodatã ºi bunã prietenã cu surorile Vasiliu (īn special cu mama mea, Elena). Fãrã sã fie frumoasã, era īnsã deosebit de inteligentã ºi foarte comunicativã. Ea era sora acelui Tiþu Goian, dispãrut īn mod misterios la Constanþa (i s-a gãsit pe cheiul portului doar pãlãria) dupã ce fusese un timp ajutorul lui Buiu la magazin ºi pe care intenþiona sã-l lase īn locul lui pentru a continua conducerea magazinului (īn urma refuzului bãeþilor lui). Se presupunea cã ar fi fost jefuit ºi aruncat īn mare, fiind urmãrit īncã de la Bacãu, de unde plecase cu o sumã mare de bani avīnd intenþia probabil de a pleca īn strãinãtate. Zoe Goian s-a cãsãtorit apoi cu George (īn familie īi spuneam Vasile) Manoliu (fiu de preot de la Roman) stabilindu-se la Bucureºti, ea ca institutoare la ªcoala primar㠓Cuibul cu Barz㔠iar el fiind contabil īn Ministerul Lucrãrilor Publice (ajungīnd apoi directorul Contabilitãþii acestui minister). Īn primul apartament de la stradãp (deci īn faþã) īn imobilul de pe str. Berzei din Bucureºti, unde stãteam īmpreunã cu Iorgu, dupã cum am arãtat mai sus, prin 1915-19, locuiau ei, avīnd douã fetþe din care una mai trãieºte ºi īn prezent.

O altã legãturã amoroasã a avut-o cu o anume Maria Teodorul din Iaºi, tīnãrã vãduvã, la care a stat Iorgu īn gazdã īn timpul studenþiei. Aceasta i-a fãcut o vizitã mai tīrziu la Bacãu. Buia intrase īn panicã, punīndu-l pe Nuiul sã-i cumpere imediat bilet de tren ºi sã o conducã la garã. Iorgu nu mai era dispus sã continue probabil legãtura cu dīnsa. Ea venise cu intenþia, cred, a unei eventuale cãsãtorii, aflīnd cã este fiul unor oameni cu stare din Bacãu.

Apoi a avut legaturi intime cu fiica unui preot, Tãbãcaru, de pe la Hemeiuºi, īmi pare, poate rudã cu Grigore. Numele fetei nu-l mai reþin. Din aceastã legãturã amoroasã a lui Iorgu a rezultat un copil natural: Jãnicã Tãbãcaru (fiind adoptat de cãtre preot). Jãnicã Tãbãcaru a urmat cursurile liceului ºi apoi Facultatea de Litere (cred cã din Iaºi), obþinīnd licenþa īn limbi clasice. El venea destul de des īn familia Vasiliu. Odatã, þin minte, dupã rãzboi, a venit mama lui ca simplã musafirã, dar fãrã a produce mare plãcere ceastã vizitã, īn special Buiei.

Avocatul Emil Mititelu din Bacãu, care l-a cunoscut bine pe Jãnicã Tãbãcaru (fiind amīndoi pasionaþi bãutori de vin) īmi spunea cã acesta avea o foarte frumoasã culturã clasicã ºi cã era o īncīntare sã stai cu el de vorbã la un pahar de vin, īn vreun local. Eu l-am vãzut odatã sau de douã ori īn casa bunicilor mei. Era un om scund dar solid, trapu (dupã vorba franþuzeascã), cu faþa rotundã, īmbrãcat foarte īngrijit, se poate spune chiar elegant. Pe atunci sã fi avut vreo 30 de ani. Vorbea calm, cu foarte multã grijã īn gãsirea cuvintelor, cu gesturi cam studiate. A fost un timp profesor suplinitor apoi, din cauza beþiei, a decãzut treptat ºi, ultima oarã prin 1935-36, l-am vãzut īn Bucureºti, īntr-un tramvai, cu hainele aproape zdrenþuite, slab ºi nebãrbierit, fãrã ca dīnsul bineīnþeles sã maã mai fi recunoscut. Īmi spusese cineva cã īn ultimul timp ar fi fost funcþionar pe la Siguranþa Statului, apoi nu am mai auzit nimic despre dīnsul. Īn familie se ºtia precis ºi se spunea pe faþã cã el este fiul natural al lui Iorgu. Nu s-a lãsat niciodatã a se īnþelege cã ar fi fost vre-un dubiu īn aceastã privinþã. Nu-mi amintesc īnsã deloc conþinutul conversaþiei lui atunci cīnd l-am vãzut īn casele bunicilor mei, conversaþie la care lua Parte ºi Iorgu, īnsã cu rezerva lui obiºnuitã.