EKONOMİK YAPI
İlçe ekonomisinin temeli tarım ve turizme dayalıdır.
Yeşilhisar ekonomisi tarım ağırlıklıdır. 500.000 dekar ekilen arazinin %60’ında sulu tarım yapılmaktadır. Sulu bölgelerde başta elma, kayısı ve diğer meyveler yetişmektedir. Endüstriyel bitkilerden şeker pancarı ve patates başta gelmektedir.
İlçemizde tarım ürünlerinden yılda;
Şeker pancarı 82.000 ton
Patates 48.000 ton
Elma 30.000 ton
Kayısı 5.000 ton üretilmektedir.
Yeşilhisar ovası sulu tarıma uygun ve sulama imkanları bulunduğu için, sulu tarım ilçe ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. Meyvecilik ve sebzecilik Kayseri bölgesi dikkate alındığında gelişmiştir. Pancar, patates, üzüm, ceviz, elma, kayısı, bakliyat, ayçiçeği ilçenin temel zirai mahsulleridir. Özellikle bu mahsuller Kayseri ve civarında rağbet görmektedir. Bu mahsuller perakende satışın yanısıra genellikle meyveyi hammadde olarak kullanan fabrikalara veya toptancılara da satış yapılmaktadır.
Yeşilhisar Soğanlı, Erdemli, Keşlik mağara ikametgah ve mabetleri ve Kale gibi tarihi mekanları, meşhur Soğanlı bebekleri ile Sultan Sazlığı Kuş Cenneti gibi tarihi ve doğal güzellikleri ile önemli turistik değerlere sahiptir. Turizm ilçe ekonomisinde kısmen yer tutmaktadır. Ancak gerektiği kadar yarralanılabildiği söylenemez. Bu sebeble tanıtma faaliyetleri yürütülmektedir.
Yeşilhisar, Kayseri-Adana karayolu ve Kayseri-Niğde demiryolu üzerinde olmasına rağmen, sanayi fazla gelişmemiştir. İlçede halkın temel ihtiyaçlarına cevap verebilecek atölyeler mevcuttur. Büyük işletmeler yeni kurulmakta olup, bir adet seramik fabrikası üretimine devam etmektedir.
Yeşilhisar eski yüzyıllarda Karahisar halıları ile tanınmıştır. Bu el sanatı kısmen sürdürülebilmektedir. Ayrıca kilim ve çorap üretimide kültürel bir varlık olarak sınırlı şekilde varlığını sürdürebilmektedir.
Yeşilhisar'da madencilik Eğriköy köyünde demir ve Kayadibi köyünde kömür olmak üzere yapılmaktadır. Ayrıca ilçede maden toplama ve ayrıştırma depoları da bulunmaktadır.
Ticari imkanlar ilçede sınırlı bulunmaktadır. Kendi iç talebini karşılamaktadır. Küçük çaplı işletmeler dahil ilçe çapında 400 civarında ticaret erbabı ve esnaf bulunmaktadır.