Joseki'ler II ( )

tablo I     İlk şekilde yine dört farklı joseki var. Dördü de hoshi noktasına kakari'dir; yıldız noktalarına yapılan yaklaşma hamlesidir.

    İlk joseki de 1 ile yapılan yaklaşma hamlesine siyah 2 ile köseyi kapatma amaçlı ikili at hamlesi ile yanıt verir. Bu hamle ile köşe daha korunaklı hale getirilir. 3. hamle beyazın köşeye girmesi ve yıldız noktasındaki taşa değerek saldırgan bir tavır ile siyahı hem cevap vermeye zorlamak, hem de çeşitleme yaratarak yaşayan bir grup oluşturmak amaçlıdır. 4 siyahın köşeyi koruma hamlesidir. 5 kesmedir (kesmede ölüm vardır!). Saldırgan bir hamledir. Her iki siyah taşı da tehtit eder. Bu joseki de bu taş feda edilerek, 7. hamleyi beleşe getirmek ( bu kelime sanki buraya uygun değil ama şöyle anlatayım: Go'da her oyuncu bir defada tek hamle yapar ve eşit değerdedir. Dolayısı ile bir hamlenin çok amaçlı olması bir kerede iki ya da daha çok hamle yapmak anlamına (değerine) gelir. Bu yaklaşım kullanılarak oyunda öne geçilebilir. Burada 5. hamle ile 7 hamle sente olur yani, siyah 7. hamleye cevap vermek zorunda kalır. Beyaz da başka bir yere oynayabilir.) ve 6 hamlesini yapmaya zorlamak içindir. Sonra, 6 açılma hamlesidir. yıldız noktasındaki taşı sağlamlaştırır, 2 deki taşa bağlanır. 7. hamle ile beyaz atari çeker (4 deki taşı esir alma tehtidi). 8 ile siyah açılarak 4 nolu taşı korur. 9. hamle ile beyaz grubunun zayıf noktalarını korur ve iki göz için çok uygun bir yapı oluşturur (;güzel şekil, korunaklı ve iki göz yapmaya uygun, esnek anlamındadır [good shape]). 10. hamle siyahın 8 ve 4 taşları üzerindeki baskıyı yok eder; beyazın göz yapmasını (beyazın10'a oynayarak) engeller, 5 nolu taşın B4'e uzatarak köşedeki siyah taşları almasını önler. 11. beyaz ise C1 den beyaz 7'ye atari çekilmesine mani olur ve siyahın aynı hamle ile uzanmasını engelleyip, C5 taşının siyah grup içindeki olumsuz potansiyelini korur, siyah B1'e oynarsa 5 nolu taşın etkisi kalmaz! ( beyaz A2 sonra siyah B4; atari; sonuçta siyahın oyun sonunda en az bir puan kaybetmesi...mesela, beyaz C1 sonra A1 hamlesinden sonra siyahın A2'ye oynayamaması sente olarak beyaza puan kazandırır). 12 ile siyah, beyaz 5'i esir alır. (aksi taktirde beyaz B5, siyah C5, B4, B6, A2 ile siyah taşlar ölür.). Josekilerin önemli bir özelliği köşede oynandıktan sonra iki tarafında aynı puan ya da patansiyel puana sahip olamasıdır. Burada ilk joseki'yi elimden geldiğince açıklamamın sebebi bir joseki de nelerin düşünülebileceği ve nasıl çeşitlemelerin çıkabileceğini hissettirmek ve diğer josekileri incelerken biraz da olsa ip ucu vermek idi. Unutmadan siyah üç taşın, siyah 12'ye oynamaz ise, kurtarılıp kurtarılamayacağını bir inceleyin, bakalım bir hatam var mı? Siyah A2'ye oynarsa bu işe yarar mı?

   Diğer josekiler ise 2. joseki de siyahın iki taşına san-san noktasından saldırı 13 hamlesi ile başlar. 3. joseki 27 ile başlar; siyah köşede yaşar beyaz ise dış potansiyeli elde eder, 4 joseki de 3. ile benzer bir josekidir.Sağ alt köşedeki josekinin ilk hamlesi 35. hamle siyahın Q4 ve R10[üçken] taşlarına yapılır)..Ve bu son josekideki karışıklığın başka josekilerde de olmaması için diğer tahtalarda sadece iki joseki vermeye başlıyorum.

 

tablo II

Bu tahtalar biraz boş olmakla beraber daha anlaşılır oldu; Tahta II, 2. joseki 13 ile başlar (C6'da)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tahta III, 2. joseki 13 ile başlar.

 

tablo III

Tahta IV, 2. joseki 12 ile başlar

  tablo IV

Mehmet Dardeniz Ekim 2000 Cumartesi Ana Sayfa - İlk 16 Joseki - Joseki-III