BENVINGUTS A LA WEB:
ultima actualització  9 d'abril 2008
A TALL DE PRESENTACIO...
Recordo la Setmana Santa quan era un nen a la meva Tarragona natal: La visita al Monument el vespre de Dijous Sant amb els meus pares. L' esmorzar al camp quan anàvem a collir farigola el Divendres Sant al matí. Després de dinar, anar a veure la recollida dels misteris a la plaça del Rei i, en arribar el vespre, la Processó del Sant Enterrament que desfilava per davant el balcó de la casa dels meus avis i que obrien els armats amb pas marcial, a ritme monòton del toc d'uns timbals i el repicar de les llances dels soldats romans sobre el terra gris dels carrers de la ciutat, talment semblant al so d'una munió de picarols.
Molts som els nens  tarragonins que hem jugat a fer d'armat pels passadissos de casa amb una escombra a la ma,i quelcom que pogués assemblar-se a un casc i un escut. Somiant que potser algun dia sortiríem a formar part d'aquella tropa romana que acompanya el Sant Crist en el seu enterrament.
M'he  fent gran i al pas dels anys aquella il·lusió d´infància ha esdevingut afició  per estudiar el tema de la Setmana Santa, els seus costums, la tradició, sense deixar de banda la seva religiositat, les diferents maneres que tenen els pobles de celebrar-la, fent comparacions deis elements: armats, misteris, vestuari, vestes, els actes , les músiques, etc....
Capita de Tarragona, amb el vestuari desparegut el 1936 a Tarragona
Tot això m'ha portat a recollir cartells, programes, llibres, vídeos , fotografies i  tota mena de material de les celebracions que es fan arreu de Catalunya i fins i tot a la resta d' Espanya. He pogut assistir a unes quantes trobades d'armats que s'han fet i assistir com un espectador mes a diversos pobles per veure les diferents desfilades i processons, i quedar impressionat del bon saber fer de cadascun dels seus  grups de romans.
Recollida dels misteris a la Rambla de Tarragona
 Per acabar aquesta presentació agrair les aportacions de moltes persones que fan possible anar configurant aquest meravellós trencaclosques històric dels nostres "armats i manaies"
Joan Ramon Reverté i Maydeu
ENTRAR