باسمه تعالي

 

دانشگاه شهيد چمران اهواز

معاونت تحصيلات تكميلي

فرم پيشنهادي پايان‏نامه تحصيلي دوره‏هاي كارشناسي ارشد و دكتري

 

الف: اطلاعات مربوط به دانشجو:

نام و نام خانوادگي: محمد نعيم‏آبادي     شماره دانشجويي: 7910902

دانشكده: علوم تربيتي و روانشناسي        رشته تحصيلي و گرايش: علوم كتابداري و اطلاع‏رساني گرايش اطلاع‏رساني

تاريخ شروع به تحصيل در دوره كارشناسي ارشد: مهرماه 1379

نشاني دائم و شماره تلفن: مشهد، خيابان شهيد صدر جنوبي 13، پلاك 23، تلفن 3430498-0511

 

ب: اطلاعات مربوط به پايان‏نامه پيشنهادي:

عنوان پايان‏نامه:

امكان‏سنجي ايجاد و تهيه نقشه وب‌سايت كتابداران ايران در اينترنت

هدف تحقيق:

اهداف اين پژوهش عبارتند از امكان‌سنجي تهيه وب‌سايتي براي كتابداران ايران كه دربردارنده قابليتهاي ذيل باشد:

1-    گردآوري، سازماندهي و دسترس‏پذير كردن انواع اطلاعات كاربردي در اينترنت براي كتابداران كشور.

2-    ايجاد بستر ارتباطي مناسب در وب براي تبادل انديشه ميان كتابداران كشور و كمك به بالندگي حرفه كتابداري در ايران.

3-    ايجاد منابع اطلاعاتي تخصصي براي كتابداران.

4-    ايجاد دروازه اطلاعاتي براي كتابداران جهت دسترسي به منابع علمي, كاربردي و پژوهشي موردنياز آنها.

5-    ارائه خدمات آگاهي‏رساني جاري SDI به كتابداران متقاضي.

6-    ايجاد امكان انتشار نشريه الكترونيكي حرفه‏اي كتابداري براي كتابداران.

7-    ايجاد امكان پايگاه اطلاعات متخصصان كتابداري به‌صورت روزآمد.


تعريف مساله (به‌طور خلاصه نوشته شود.)

 

امروزه تقريبا تمام گروههاي حرفه‏اي و علمي در اينترنت حضور دارند و از اين طريق امكانات توسعه و گسترش علمي رشته‏هاي مربوطه براي متخصصان آن فراهم شده است. اما تا كنون هيچ اقدامي براي حضور كتابداران ايران  در اينترنت صورت نگرفته است كه اين مساله با جستجو توسط موتورهاي كاوش مشاهده مي‏شود.  همانطور كه بعد از سالها انجمن كتابداران ايران دوباره پا گرفته است، پس لازم است  در شرايط امروز حضور كتابداران ايران به شكلي سازمان‏يافته، هدفمند و گسترده در اينترنت فراهم شود. براي حصول اين مهم وجود وب‌سايتي ويژه كتابداران ايران در اينترنت ضروري مي‌باشد. هدف اين تحقيق اين است كه نقشه چنين سايتي را براي كتابداران ايران تهيه و زمينه ايجاد آن‌را فراهم نمايد.

 

سوالات تحقيق:

 

1.   چه اطلاعاتي درباره كتابداران ايران در اينترنت (از لحاظ جامعيت, كيفيت, كميت, روزآمد بودن, سهولت دستيابي, پراكندگي در سايتهاي گوناگون و ...) وجود دارد؟

2.   كتابداران ايران چه امكاناتي در اينترنت(مانند وب‌سايت تخصصي, مراجع رسمي, انجمنهاي حرفه‌اي, گروه‌هاي بحث تخصصي و...)  براي دسترسي به اطلاعات حرفه‏اي و داخلي دارند؟

3.     آيا اين باور در كتابداران ايران وجود دارد كه وجود سايتي مختص كتابداران كشور در اينترنت ضروري است؟

4.     چه نوع اطلاعاتي درمورد كتابداران ايران در سايتي مختص آنان مورد نياز است و چه خدماتي را بايد ارائه دهد؟

5.   چه اطلاعاتي درمورد گروه‏هاي آموزش كتابداري ايران و دوره‌هاي تحصيلي و گرايشهاي مختلف آن در اينترنت مورد نياز است؟

6.   چه نوع اطلاعاتي درباره مراكز كتابداري و اطلاع‏رساني ايران ازجمله انجمن كتابداري و اطلاع‌رساني ايران در اينترنت وجود دارد و مورد نياز است؟

7.     چه نوع اطلاعاتي درمورد آثار كتابداري ايران در اينترنت مورد نياز است؟

8.     آيا منابع مرجع مهم موجود در اينترنت ويژه كتابداران در سايتي مختص كتابداران ايران پيوند داده شده است؟

9.     مناسب‌ترين شيوه سازماندهي اطلاعات در سايت كتابداران ايران چيست؟


اهميت و ضرورت تحقيق:

 

ميزان اطلاعات موجود در اينترنت در مورد مسائل و جنبه‏هاي مختلف كتابداري ايران كمتر از آن است كه پاسخگوي نياز كتابداران كشور باشد. باتوجه به تاثير و اهميت اينترنت بر حوزه كتابداري و اطلاع‌رساني نظير آموزش, مجموعه‌سازي, سفارشات, سازماندهي اطلاعات (فهرستنويسي), خدمات مرجع, خدمات تحويل مدرك و ... همچنين معرفي متخصصان, كتابداران و گروه‌هاي آموزشي علوم كتابداري و اطلاع‌رساني ايران و آثار دردست اجراي آنان در اينترنت لازم است كه كتابداران ايران داراي چنين وب‌سايتي باشند.

 بخشي از اطلاعاتي كه براي كتابداران ايران در اين سايت قرار مي‌گيرد اخبار و اطلاعات كتابداري مانند اطلاع‌رساني آثار جديد, اخبار همايش‌ها و نمايشگاه‌‌ها, اطلاعات كتابداران كشور, پايگاه كتابهاي فارسي و ... است. بخش ديگر اين وب‌سايت هم از طريق ارتباط (link) با سايتهاي مهم كتابداري است كه اين موضوع دسترسي به اين سايتها را آسان نموده و از اتلاف وقت كتابداران براي جستجو در اقيانوس بي‌پايان اينترنت جلوگيري به‌عمل  خواهد آمد.


روش تحقيق:

 

1.   روش سندي: مطالعه و بررسي منابع از جمله اينترنت, مواد چاپي, تحقيقات گذشته و ... براي تبيين ملاكهاي طراحي و خدمات قابل ارائه در سايت كتابداران ايران و استخراج انواع اطلاعات عرضه شده در سايتهاي كتابداري.

2.   روش پيمايشي: شناسايي اطلاعات مورد نياز كتابداران ايران جهت ارائه در وب‌سايت مربوطه و پي‌بردن به نيازهاي خاص كتابداران كشور از طريق ارسال پرسشنامه و در صورت نياز مصاحبه با كتابداران و دست‌اندركاران كامپيوتر كه داراي دانش و تجربه در حوزه فن‌آوري اطلاعات (IT) مي‌باشند.

3.   روش آزمايشي: تهيه نقشه وب‌سايت كتابداران ايران بر اساس ملاكهاي بدست‌آمده از روش اول و اطلاعات استخراج‌شده از روش دوم و اجراي آزمايشي آن.

 

ابزار تحقيق:

 

ابزار انجام اين پژوهش  با توجه به روش تحقيق عبارت است از:

1.     استفاده از موتورهاي جستجو و فهرستهاي راهنما در اينترنت براي شناسايي سايتهاي تخصصي كتابداران.

2.     بازديد سايتهاي تخصصي كتابداري براي شناسايي نيازهاي كتابداران بطوركلي.

3.   سازماندهي و موضوع‌بندي سايتهاي مهمي كه براي كتابداران جهان وجود دارد و مي‌تواند براي كتابداران ايران نيز مفيد باشد مانند: سايتهاي مواد و منابع مرجع, سايتهاي مفيد براي سازماندهي مواد و منابع كتابخانه, سايتهاي مهم در مجموعه‌سازي و دسترسي به مواد و منابع, سايتهاي مجلات علمي كتابداري و ...

4.     تدوين و ارسال پرسشنامه به‌منظور شناسائي نيازهاي خاص كتابداران ايراني.

5.     تجزيه وتحليل داده‏هاي بدست آمده به‌منظور تهيه و طرح نقشه وب‌سايت كتابداران ايران.

6.   ارتباط Link سايتهاي معتبر و مراكز اطلاع‌رساني داخلي و خارجي از جمله سايت انجمن كتابداري و اطلاع‌رساني ايران به سايت كتابداران ايران.

7.     تهيه بانك اطلاعاتي براي كتابداران ايران شامل اطلاعات پرسنلي و آثار منتشره آنان.

8.     تهيه بانك مقالات علوم كتابداري و اطلاع‌رساني براي قراردادن در سايت.

9.     تهيه بانك كتب علوم كتابداري و اطلاع‌رساني براي قراردادن در سايت.

10.                        بررسي و مطالعه ايجاد امكان گروه‌هاي بحث الكترونيكي در سايت كتابداران ايران.


پيشينه موضوع:

 

وب جهان‏گستر (كه با نام‌هاي www, Web, W3 شناخته مي‏شود) شبكه جهاني دسترسي به اطلاعات جامع دانش بشري است. وب جهان‏گستر به عنوان پروژه اطلاعات شبكه‏اي در CERN توسط Tim Berners-Lee پايه‏گذاري شد. وب ساختار نرم‏افزاري دارد و شامل مجموعه‏اي از پروتكل‏هاي ارتباطي است كه از طريق بكارگيري تكنيكهاي فرامتن و چندرسانه‏اي, محيط آسان و مناسب پيمايش و ارتباط در صفحات را براي همگان فراهم آورده است. در حال حاضر كتابداران و اطلاع‌رسانان حضوري فعال و گسترده در وب دارند, اگرچه سايتي براي كتابداران ايران به‌عنوان پيشينه اين پژوهش مشاهده نشد اما  برخي از سايتهاي مهم كتابداري در جهان ذكر مي‌شوند: 

Library Land

از طريق اين سايت مي‌توان به طيف وسيعي از منابع و خدمات مرتبط با حوزه كتابداري و اطلاع‌رساني دسترسي پيدا كرد. اين سايت كه با همكاري دانشگاه بركلي كاليفرنيا تهيه شده است و در طي پنج سال گذشته مرتبا به تعداد و تنوع منابع قابل دسترس در آن افزوده شده است, امكان جستجوي كليدواژه‌اي يا جستجوهاي تركيبي براي دسترسي به منابع اطلاعاتي كتابداري و اطلاع‌رساني را مي‌دهد. علاوه بر اين از طريق 25 موضوع فرعي درنظر گرفته‌شده در اين سايت مي‌توان به دامنه وسيعي از اطلاعات دسترسي پيدا كرد. برخي از مهمترين موضوعات قرارگرفته در اين سايت عبارتند از: 1)كتابخانه‌ها (مباحث عمومي) شامل مديريت كتابخانه‌ها, رسانه‌هاي ديداري- شنيداري, خدمات براي كودكان, امانت, مجموعه‌سازي و خدمات مرجع. 2) خودكار سازي در كتابخانه‌ها, پيوند برقرار شده در اين قسمت به سايت Library Technology Guides متصل مي‌شود كه راهنماي فهرستهاي پيوسته, كتابشناسي خودكارسازي و موارد مشابه است. 3) منابع كتابداري پزشكي. 4) خدمات تحويل مدرك, پيوند اين قسمت با سايتي تحت عنوان Focused Investigation of Document Delivery Options برقرار شده و روشها و پژوهشهاي مربوط به خدمات تحويل مدرك را ارائه مي‌دهد.

Internet Library for Librarians

اين سايت يكي از دروازه‌هاي اطلاعاتي است كه از سال 1994 به‌بعد از معروفترين و جامعترين منابع اطلاعات تخصصي براي كتابداران محسوب مي‌شود. طراحي اين دروازه اطلاعاتي توسط شركت Info Works Technology با هدف دسته‌بندي منابع مختلف اينترنتي براي كتابداران و افزايش دسترس‌پذيري آنها انجام شده است. اين سايت پيوندهاي طبقه‌بندي شده‌اي را با 3000 سايت اينترنتي در حوزه كتابداري و اطلاع‌رساني برقرار مي‌كند. تمام اين پيوندها بررسي شده و براي هر يك توصيف نسبتا كاملي كه اهداف و مندرجات سايت مورد نظر را تشريح مي‌كند ارائه گرديده است. اطلاعات قابل دسترس از طريق اين سايت ماهانه روزآمد مي‌شود. اطلاعات موجود در سه بخش اصلي طبقه‌بندي شده است: 1) ارجاع سريع Ready Reference  بيشتر منابع مرجع مورد نياز كتابداران ازجمله فرهنگها, سالنامه‌ها, سرگذشتنامه‌ها, دايره‌المعارفها و غيره از اين طريق قابل دسترسي هستند. 2) كتابداري Librarianship منابع مربوط به تمام موضوعات كتابداري و اطلاع‌رساني را مي‌توان از طريق 13 سرعنوان اصلي نظير مديريت در كتابخانه‌ها, مجموعه‌سازي, خودكارسازي و غيره بازيابي كرد. 3) ابزارها Accessories گروه‌هاي بحث الكترونيكي براي كتابداران, نشريه‌هاي الكترونيكي, نرم‌افزارها, شغل‌يابي و موارد مشابه در اين بخش قابل دسترس هستند.

آدرس‏ اين سايتها و برخي از سايتهاي مشابه در زير آمده است:

1.      http://sunsite.berkeley.edu/LibraryLand

2.      http://www.itcompany.com/inforetriever

3.      http://www.digital-librarian.com

4.      http://www.inf.aber.ac.uk/tpl/ejlib

5.      http://www.webpan.com/msauers/libdir

همچنين پايان‌نامه ذيل در مورد امكان‌سنجي به پژوهش پرداخته است:

اباذري, زهرا. امكان‌سنجي ايجاد شبكه اطلاع‌رساني ميان مراكز علوم اسلامي در ايران. استاد راهنما: فاطمه اسدي كرگاني. استاد مشاور: عباس حري. پايان‌نامه (دكتري)- دانشگاه آزاد اسلامي, واحد علوم و تحقيقات, 1378.

اهداف ويژه اين تحقيق شامل تعيين وضعيت نيروي انساني شاغل مراكز, تعيين وضعيت مراكز از نظر امكانات موجود, منابع اطلاعاتي, فعاليتهاي اطلاعاتي و تعيين نظرات و پيشنهادات مديران اين مراكز در مورد ايجاد شبكه ارتباطي بين اين مراكز است. روش تحقيق پيمايشي و در مرحله دوم طراحي سيستم است. براي گردآوري اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده است.


تعاريف عملياتي

برخي از تعاريفي كه در اين پژوهش مورد استفاده هستند عبارتند از:
امكان‌سنجي Feasibility study

بررسي عملكرد يك نظام پيشنهادي در سازماني خاص. (برآورد وضعيت, بررسي امكانات, بررسي انجام‌پذيري, فايده‌سنجي).[1]

فن‌آوري اطلاعات Information technology (IT)

توسعه و تدوين منابع اطلاعاتي به‌وسيله كامپيوتر و ايجاد ارتباط از راه كانالهاي الكترونيكي به‌نحوي كه دسترسي به پايگاههاي اطلاعاتي به‌وسيله تلفن و ارتباط تلويزيوني ميسر گردد و برون‌دادهاي كامپيوتري در قالبهاي الكترونيكي قابل انتقال به گيرنده‌هاي دوردست شوند.[2] تكنولوژيهايي كه ما را در ضبط, ذخيره‌سازي, پردازش, بازيابي, انتقال و دريافت اطلاعات ياري مي‌كند.[3]

شبكه‌اطلاع‌رساني Information network

ساختاري است كه  بيش از دو فرد يا گروه با داشتن الگوي تبادل اطلاعات مشترك از طريق ارتباطات براي ايفاي هدف مشترك و مشخص فعاليت كنند. براي هر شبكه اطلاع‏رساني آرماني چهار عنصر اساسي پيش‏بيني مي‏گردد: سازمان رسمي، نظام ارتباطي، فعاليت و عملكرد دو سويه‌و نظام جست‏وجوي مستقيم براي شناسايي واحدي كه بايد پاسخگوي سؤالات بوده و مركزي براي آنكه روش‏ها و مسيرهاي مناسب براي رسيدن به پاسخ را باز نمايد.[4]

اينترنت Internet

بزرگترين شبكة كامپيوتري جهان. شبكه اينترنت در حقيقت مجموعه‌اي از هزاران شبكه رايانه‌اي كوچك و بزرگ در جهان است كه با استفاده از يك رشته پروتكل‌هاي ارتباطي كه در قالب نرم‌افزار طراحي شده است, موجب تسهيل فرايند تبادل اطلاعات در سطح جهان مي‌گردد. طبق برآوردهاي انجام شده, اين شبكه تا پايان ماه آوريل سال 1998 بالغ بر 115,750,000 استفاده كننده در جهان داشته است. همچنين, برآورد شده است كه در حال حاضر 194 كشور جهان در اين شبكه حضور دارند. رايانه‌هايي كه اين شبكه را تشكيل مي‌دهند متعلق به دانشگاهها, كتابخانه‌هاي عمومي, مدارس, شركتهاي خصوصي و سازمانهاي غيرانتفاعي هستند. اين شبكه مجموعه‌اي پيچيده از شبكه‌هاي كوچكتر است كه با يكديگر تبادل اطلاعات دارند. اكثر رايانه‌هاي اين شبكه داراي مجموعه‌اي مشترك از پروتكل‌هاي ارتباطي‌اند كه عملكرد متقابل ميان آنها را ميسر مي‌سازد. مجموعه اصلي پروتكل‌هايي كه اين تعامل را در ميان رايانه‌ها ممكن مي‌سازد به پروتكل TCP/IP مشهور است.

موتور جستجو Search engine

 موتورهاي جستجو برنامه‌هاي نرم‌افزاري هستند كه با استفاده از كليد واژه به كاوش منابع اطلاعاتي پرداخته و سياهه‌اي از مدارك واجد آن كليد واژه را ارائه مي‌دهد. اگر چه موتورهاي كاوش (جستجو) يكي از رده‌هاي كلي برنامه‌هاي رايانه‌اي است, اما اين اصطلاح اغلب براي تعريف و تبيين نظامهايي چون موتورهاي كاوش AltaVista و Excite به كار مي‌رود كه قادرند به استفاده‌كننده امكان بدهند تا به كاوش منابع اطلاعاتي در وب جهان‌گستر و گروههاي خبري بپردازد.

وب web

اين ابزار يكي از امكانات و ابزارهاي مهم اينترنت است كه سريع‌ترين رشد و پيشرفت را نسبت به ساير امكانات اينترنت داشته است. اين ابزار با استفاده از پيوندهاي فرامتن (Hyperlink) عمل مي‌كند و با استفاده از اشاره‌گرها منابع جاري را به منابع ديگري در سيستمها و سايتهاي ديگر هدايت مي‌كند. شبكه وب مبتني بر نظام فرارسانه‌اي (Hypermedia) است. فرارسانه تركيبي از فرامتن (Hypertext) و چندرسانه‌اي (Multimedia) مي‌باشد. متن يك نظام فرامتني به صورت مجموعه‌اي از صفحات الكترونيكي تنظيم شده است كه هر يك از صفحات, بخشي از متن را با استفاده از اشاره‌گر و پيوندها به ساير صفحات مدرك پيوند و ارتباط مي‌دهد. هر گاه استفاده‌كننده بخواهد در مورد عناصر به هم پيوسته مطالب بيشتري دريافت كند با انتخاب آن قسمت به صفحات مربوطه هدايت مي‌شود. سيستم چندرسانه‌اي نيز تركيبي از چند رسانه مانند صوت,. تصوير و متن است و ماهيتي جذاب به اين ابزار بخشيده است.

وب‌سايت  website

گروهي از اسناد وابسته به HTML  و فايلهاي وابسته به آن, اسكريپتها و بانكهاي اطلاعاتي كه توسط سرويس‌دهنده HTTP در وب جهاني به آنها سرويس داده مي‌شود. اسناد HTML در ايستگاه وب معمولا حاوي يك يا چند عنوان وابسته است و از طريق فوق‌پيوندهايي در ارتباط با يكديگر قرار دارند. بيشتر ايستگاههاي صفحه خانگي به‌صورت نقطه شروعشان هستند كه اكثرا به‌صورت جدولي از محتويات ايستگاه مربوطه عمل مي‌كنند. بسياري از سازمانهاي بزرگ, مانند شركتها يك يا چند سرويس‌دهنده HTTP دارند كه به يك ايستگاه وب اختصاص دارد. با وجود اين سرويس‌دهنده  HTTP را مي‌توان با چند ايستگاه كوچك وب, مانند ايستگاههاي خصوصي, مورد استفاده قرار داد. كاربران نيازمند پيمايشگر وب و رابط اينترنت براي دسترسي به ايستگاه وب هستند.[5]

صفحه وبWeb page

سند و متني در شبكه وب جهاني. صفحه وب شامل فايل HTML است كه داراي فايلهاي گرافيكي و اسكريپتهاست كه در داخل يك شاخه خاصي قرار دارد (توسط URL قابل شناسايي است). معمولا صفحه وب داراي پيوندهايي با ديگر صفحات وب است.[6]

پيوند Link

عبارت است از ارتباط بين يك صفحه وب با صفحه وب ديگر. در وب،‌يك پيوند مي‏تواند به‏صورت يك عبارت يا يك تصوير گرافيكي باشد. در اغلب موارد، پيوندها به‏صورت كلمات يا عبارات آبي رنگ كه زير آنها خط كشيده شده است در متن يك صفحه وب مشخص مي‏باشند. برخي اوقات پيوندها فوق پيوسته (Hyper link ) هستند يعني به صفحات يا موضوعات بالايي پيوسته‏اند.[7]

بانك اطلاعاتي (پايگاه اطلاعاتي)

اطلاعاتي كه روي يك فايل كامپيوتري ذخيره شده است و از راه دور يا نزديك به وسيله پايانه‌ها و ارتباطهاي الكترونيكي قابل دسترسي است. پايگاه اطلاعاتي مي‌تواند حتي به صورت چاپي باشد. پايگاه اطلاعاتي معمولاً يك موضوع خاص يا گروهي از موضوعهاي وابسته را در بر مي‌گيرد. معمولاً براي دستيابي به آن به خصوص اگر توسط سازمانهاي تجارتي و خصوصي تهيه شده باشد مبغلي پرداخت مي‌شود.

اشاعه گزينشي اطلاعات Selective dissemination of information (S.D.I.)

يك نظام بازيابي ماشيني اطلاعات است كه در آن با استفاده از كامپيوتر مي‌توان اطلاعات مورد نياز انتخابي هر فرد را براي او ارسال داشت.  بطوركلي منظور از اشاعه اطلاعات گزينشي, فراهم آوردن, سازمان‌دهي, انتخاب و اشاعه منظم اطلاعات است براي افراد و سازمانها برحسب نيازهاي از پيش تعيين‌شده آنان.[8]


فهرست منابع و مآخذ:

1.         سلطاني, پوري؛ راستين‌, فروردين. دانشنامة كتابداري و اطلاع‌رساني, تهران, فرهنگ معاصر, 1379.

2.     صديق‌بهزادي, ماندانا. چكيده‌نامه پايان‌نامه‌هاي كتابداري و اطلاع‌رساني, تهران: كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران, مركز اطلاع‌رساني و خدمات علمي جهاد سازندگي, 1379.

3.     بهان, كيت؛ هولمز, ديانا. آشنايي با تكنولوژي اطلاعاتي, ترجمة مجيد آذرخش, جعفر مهراد, تهران, سازمان مطالعه و تدوين كتب علوم انساني دانشگاهها, 1377.

4.     افشار زنجاني, ابراهيم... (و ديگران). اينترنت, جنبه‌هاي نظري و كاربردي آن, زيرنظر و با ويراستاري علمي رحمت‌الله فتاحي, به‌كوشش حميد محسني, تهران, نشر كتابدار, 1378.

5.         شاهنگيان, سيد محم‍ّد حسين. مديريت اطلاعات و اطلاع‌رساني, تهران, دانشگاه امام حسين‌(ع), 1365.

6.     گيداش, الكساندر؛ كورت, هنري اف.؛ سيلبرشاتس, آبراهام. مديريت بانكهاي اطلاعاتي, ترجمة ابراهيم معدنچيان, تهران, سروش, 1377.

7.     دايسون, پيتر. فرهنگ تشريحي اصطلاحات شبكه‌هاي كامپيوتري, مترجم محمدرضا آيت‌الله زاده شيرازي, تهران, كانون نشر علوم, 1375.

8.     هيات مولفان و ويراستاران انتشارات مايكروسافت. فرهنگ تشريحي كامپيوتر, ترجمه حسين ابراهيم‌زاده, رضا حسنوي, داريوش فرسائي, تهران: دانشيار, پيك علوم, 1378.

9.         فصلنامه كتاب, كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران. شماره‌هاي مختلف.

10.   فصلنامه كتابداري و اطلاع‌رساني, كتابخانه مركزي آستان قدس. شماره‌هاي مختلف.

11.  منصوريان, يزدان. راهنماي الكترونيكي به خدمات و منابع اطلاعاتي براي كتابداران, پژوهشنامه اطلاع‌رساني, مركز خدمات علمي جهاد, آذرماه 1379. ص 4.

12.    مولاورديخاني، نظام‌الدين. نكته‌هاي مفيد براي طراحي وب,. ريزپردازنده, سال 7, ش 77,  مرداد 1379. ص 42-40.

13.   پنجاه نكته براي طراحي وب, رايانه, سال 8, ش 71, دي 1376. ص 42-39.

14.   تيموريان، مريم. ياداشت طراحي وب : ايكس فعال, خبرنامه انفورماتيك, سال 13, ش 67, ارديبهشت 1377. ص 36-34.

15.  باستاني, فريده؛ هاشمي ملايري, بيژن. مقدمه‌اي بر اينترنت و شبكه وسيع جهاني (WORLD WIDE WEB) بخش دوم: كار بردهاي اطلاعاتي اينترنت,  مجله علوم پزشكي مدرس, سال 1, ش 2, اسفند 1377. ص 185-173.

16.    Joan M. Reitz, ODLIS: Online Dictionary of Library and information Science.

17.    http://sunsite.berkeley.edu/LibraryLand

18.    http://www.itcompany.com/inforetriever

19.    http://www.digital-librarian.com

20.    http://www.inf.aber.ac.uk/tpl/ejlib

21.    http://www.webpan.com/msauers/libdir


-  نوع كار تحقيقاتي:

كاربردي -  عملي

-        مدت اجرا:

هشت ماه پس از تصويب

 

 

پ:  اطلاعات مربوط به استاد راهنما:

 

نام و نام خانوادگي: دكتر فريده عصاره   شغل و مرتبه علمي: استاديار

آخرين مدرك تحصيلي: دكتري         رشته تخصصي: علوم كتابداري و اطلاع‏رساني

نشاني و شماره تلفن: دانشگاه شهيد چمران اهواز، دانشكده علوم تربيتي و روانشناسي

عناوين پايان‏نامه‏هايي كه دردست اجرا دارند (با قيد مقطع تحصيلي):



[1]  پوري سلطاني, فروردين راستين: دانشنامه كتابداري و اطلاع‌رساني, تهران: فرهنگ معاصر, 1379. ص 27.

[2]  همان. ص 236.

[3]  كيت بهان, ديانا هولمز: آشنايي با تكنولوژي اطلاعاتي, ترجمه مجيد آذرخش, جعفر مهراد, تهران: سمت, 1377. ص 5.

[4]  علي‏اصغر شيري: شبكه اطلاع‏رساني نظريه، تعاريف و تاريخچه، فصلنامه كتاب، دوره هفتم، شماره چهارم، زمستان 1375، صص 78-79.

[5]  هيات مولفان و ويراستاران انتشارات مايكروسافت: فرهنگ تشريحي كامپيوتر, ترجمه حسين ابراهيم‌زاده قلزم, رضا حسنوي, داريوش فرسائي, تهران: دانشيار, پيك علوم, 1378. ص 624.

[6]  فرهنگ تشريحي كامپيوتر, ص 623.

[7]   فرشاد مجيدفر، فرزان مجيدفر: خودآموز و راهنماي جامع ياهو،‌تهران: بهينه، 1379. ص 12.

[8]   دانشنامه كتابداري و اطلاع رساني. ص 16.