Etusivu
Esittely
Asukkaat
Kasvatit
Toiminta
Tekijänoikeus
Vieraskirja

Ch S.S Alaston Aurinko, YLA2, KRJ-II 79p.
  Nimi   Ch S.S Alaston Aurinko   Kutsumanimi   Api
  Rotu   Suomenhevonen   Sukupuoli   Ori
  Syntymäaika   20.2.03   Ikä   19 vuotta
  Väri ja merkit     Säkäkorkeus   155cm
  Koulutustaso   Ko HeA, Re 120cm, Me 110cm   Painotus   Kouluratsastus
  Kasvattaja   Del
  Omistaja   Del

Ch-arvonimi myönnetty 5.6.2004
Siirtyi eläkkeelle 23.10.2004, astuu tammoja 30.12.2004 asti.

Hoitaessa: Api on kiltti, mutta joskus hyvinkin hankala. Se rakastaa "seurustella" hoitajansa ja muiden ihmisten kanssa, mutta se tahtoo myös omaa rauhaa. Harjattaessa se pysyy kiltisti paikoillaan ja odottaa, että toimenpide on valmis. Yleensä se ei edes "huomaa", että sitä harjataan, mutta mahan alta harjattaessa se saattaa hieman viskellä päätään ja luimistella. Kavioiden putsaus käy helposti, sillä Api nostaa ne itse ja pitää niitä kiltisti ylhäällä. Se ei yleensäkään paina niihin, mutta ärsyttääkseen se voi joskus nojata kavioiden putsaajaan (: Pinteleiden laitto sujuu hyvin, mutta Api saattaa kuopia etusiin laitettaessa, muuten se on kiltisti. Satuloidessa se pyöriskelee karsinassaan ja yrittää paeta satulan alta, silloin se on hyvä laittaa kiinni. Satulavyötä kiristäessä se voi hieman pullistella, mutta lopettaa sen hyvin äkkiä. Kuolaimet se ottaa itse suuhunsa, mutta nostelee joskus päätään. Taluttaessa Api voi hieman rynniskellä, mutta komennuksella se tottelee hyvin. Tarhaan vietäessä se on innokas ja saattaa astua taluttajan kantapäille. Api on hyvin kiltti hevonen, vaikka onkin ori. Silti sitä ei suositella pienille lapsille.
Ratsastaessa:
Api on nopea ja ketterä. Se on todella viisas ja sille on helppo opettaa uusia asioita. Api on hyvin ahkera ja kuuliainen ratsu. Kuitenkaan sitä ei suositella ihan aloittelijoille, koska se on niin energinen. Apilla on hyvä ja tasainen ravi ja keinuva laukka. Api hyppää ihan kiitettävästi, mutta joskus se saattaa olla hieman epävarma. Pienellä ratsastajan kehotuksella, Api hyppää loistavasti. Apilta sujuu paremmin pienemmät esteet, mutta se hyppää myös halulla suurempiakin. Apilla on myös taitoja kouluun. Se taitaa monet koulukiemurat ja se rakastaa miellyttää ratsastajaansa. Se on innokas, mutta tylsistyessään hankala käsitellä. Api on innostunut enemmänkin maastoilusta. Se on vireä ja kuuliainen ja tottelee ratsastajan pienintäkin käskyä. Se ei pelkää mitään, mutta se on hyvin utelias ja se tutkii mielellään kaikkia uusia asioita. Maastoillessa se voi alkaa hyvin helposti kisaamaan muiden hevosten kanssa, joten se kannattaa pitää jonon hännillä. Rohkeudestaan tunnettu Api on myös hyvin varma kenttäratsu. Se rakastaa huimaa vauhtia ja vaaroja. Se on ketterä ja menee aina sinne, minne ratsastaja tahtoo. Se hyppää isoja ja pelottaviakin esteitä vaivatta ja vesiesteet ovat sen lempiasioita. Se pitää monenlaisista esteistä, mutta rauhalliset maastolenkitkin ovat sen mielestä todella mukavaa puuhaa. Maastossa mentäessä se ei ole edes huomaavinaankaan suurta rekkaa tms. Se kävelee korviaan letkauttamatta ohi, mutta voi joskus hieman lisätä vauhtia ohi mentäessä :) Maastossa se tottelee hyvin ratsastajaansa, eikä sillä ole aikomustakaan ryöstää. Joskus se saattaa hieman intoilla, mutta lopettaa sen aikanaan. Huima vauhti on Apin valtti!
Tarhaus:
Api on kiltti ja ystävällinen muille hevosille. Se sietää kaikenlaisia hevosia lähelleen. Api on hyvin tutustumishaluinen ori. Jos muut hevoset riehakoivat, niin Api vain yleensä katselee vierestä. Api ei ole johtaja laumassa, eikä siitä varmaan tulisikaan. Api osaa kyllä puolustaa itseään, mutta niin lempeänä ei siitä johtajaoria tulisi :). Api antaa itsensä helposti kiinni ja odottaakin usein nappisilmät tuikkien portilla. Apin kanssa eivät hevoset yleensä haluaisikaan tapella, koska Apista ei ole mitään vaaraa. Sisään vietäessä Api tulee kiltisti perässä, mutta tallin ovella saattaa hieman rynnäköidä. Tarhaan vietäessä se on oikea tohelo. Se hyppelee pomppelee ja usein ravaakin tallityttöjä karkuun. Se juoksuttaa heitä ympäri tallin pihaa ja vetää sitten oikein isot laukkapukit tarhaan päästessää. Api ei myöskään koskaan seiso paikoillaan tarhassa, se pysähtyy ainoastaan syömään :D.
Kisoissa:
Api menee ihan suht koht hyvin traileriin, mutta joskus känkkäränkkä päivinä alkaa poika jumpittelemaan ihan turhasta. Joskus se vain leikittelee trailerin rampilla, eikä meinaa mennä sisälle ollenkaan, joskus taas se hyppelehtii sinne tänne ja tulee rämisten ulos kopista. Kun matkaan ollaan viimein päästy, ori kyllä huomauttaa olemassa olonsa kaikista kuopista mennessä, mihin nyt pyörät vain sattuvat osumaan ^^ Sieltä kyllä lähtee sellaiset äänet, että ihmiset ovat ihmeissään. Viimein kisa-alueelle tultaessa Api tulee yleensäkin nätisti ulos kopista ja alkaa heti tutkiskelemaan uutta ympäristöä mielenkiinnolla. Joskus sen pyörimistä ja hyörimistä on kiva seurata, mutta toisinaan se on rasittavaa. Api on kyllä kova juttelemaan toisten hevosten kanssa ja mielellään se ottaa mittaa muiden orien kanssa, kaupungin paksuimmasta kaulasta. Harjoittelukentällä ratsastaessa Api ei yleensäkään keskity lämmittelyyn, vaan se katselee ympärilleen ihan muissa maailmoissa. Tammat saavat siihen kyllä yleensä vauhtia ja sitähän kyllä pojalta löytyy :D Sitten kun päästään itse suoritusta tekemään, niin johan se vakavistuu ja alkaa tekemään töitä hienon kisaratsunlailla. Jos on käynyt niinkin hyvin, että ollaan päästy oikein kunniakierrokselle, antaa Api kaikkensa ja laukkaa niin mallikkaasti kuin ikinä. Kun sitten Apia taas aletaan lastaamaan koppiin kotiinpäin lähdettäessä, melkein ori juoksee sisälle. Kopissa se sitten mussuttelee kaikessa rauhassa heiniään, eikä kuopatkaan ja muut epätasaiset kohdat tiessä haittaa sitä ollenkaan ^^

  i. Varjopoika
  ii. Tuntematon ori   iii. Tuntematon ori
  ie. Tuntematon tamma   iee. Tuntematon tamma
  e. Uni-Tyttönen   ei. Kammotus (evm)   eii. Tuntematon ori
  ee. Tuisku-Tyttö (evm)   eee. Tuntematon tamma

Api on peräisin hyvin vanhasta ja tuntemattomasta suvusta. Sen vanhemmat eivät ole kovin paljon kisailleet, mutta ovat periyttäneet Apille rehdin ja supisuomalaisen suomenhevosen rehellisyyden ja kiltteyden.

Apin kisat ennen ulkoasun vaihdosta.
  Kilpailuita yhteensä 0 -- Voittoja 0 -- Sijoituksia 0
  Päivämäärä   Järjestäjä   Laji, luokka   Sijoitus, voittosumma
  -   -   -, -   -


   Jälkeläiset / Astutukset    17 kpl
  Ast. päivämäärä   Syntynyt   Sukupuoli   Nimi   Emä
  -   23.8.2003   ori   Hiisin-Varjokas (missä?)   Metsänkuiskauksen Ihminkäinen
  3.8.2003   30.8.2003   tamma   FS Hillolapsi (missä?)   ST Hilloleipä
  -   13.9.2003   ori   Suhinan Liukas Luikku   RJK Onnetar
  -   27.9.2003   tamma   Suhinan Söpöläinen   FNS Arkajalka
  -   2.11.2003   ori   S.U Sisua Peliin   VM Vaikea Tapaus
  -   16.11.2003   ori   ERK Lennokas-Leevi (missä?)   CRS Lumienkeli
  -   17.11.2003   ori   Suhinan Täräys   FNS Arkajalka
  -   1.12.2003   ori   Suhinan Joulun Taikaa   FNS Arkajalka
  -   3.1.2004   tamma   S.U Aikomus (missä?)   FNS Arkajalka
  -   25.1.2004   tamma   Suhinan Kuutamo (missä?)   FNS Arkajalka
  29.2.2004   5.3.2004   tamma   GL Aamu-Aurinko (missä?)   Kuujärven Leskenlehti
  -   7.3.2004   ori   Suhinan Haavekuva   FNS Arkajalka
  -   13.3.2004   ori   Suhinan Hulivili   FNS Arkajalka
  -   14.3.2004   ori   Suhinan Kiirastuli   FNS Arkajalka
  -   5.4.2004   ori   Suhinan Pilviherra   FNS Arkajalka
  -   12.4.2004   tamma   Suhinan Pakkasaamu   FNS Arkajalka
  -   10.6.2004   tamma   Suhinan Puolikuu   FNS Arkajalka


PääkuvatRakennekuvat


Muut kuvatKuvissa oleva hevonen on suomenhevosori R.R Valtsu.

Tekijäinoikeus ©
Layout © Heini H.
Kuvat © Tanja Ukkonen & Susanna Ojala
1