-Koira, jolla ei ole "näyttelykuvaa", eli kuvaa, josta koiran koko rakenteen (jalkojen kanssa) voi arvostella
-Jos koira ei ole selvästi sen rotuinen, kuin ilmoitetaan
-Kaksi koiraa samoilla kuvilla on samassa luokassa
-Esim. pentu aikuistenluokassa.
-Jos koiran luonteessa sanotaan, että koira on vihainen
-Jos koiran sivu/kuva ei toimi
-Jos koiran kuvat ovat selvästi eri koirista (tarkista huolella)
-Jos koiran häntä tai korvat on typistetty (jos koiran ruumiinosa on typistetty ennen kuin typistyskielto tuli voimaan ei koira saa EVA:a)
Sitten hieman apuja arvostelemiseen.
Arvostele vaikka niin, että annat koiralle kaikista näistä pisteet kouluarvosanalla (4-10) ja lasket pisteet yhteen. Parhaat pisteet olisivat siis 110p ja huonoin 44.
Yleisvaikutelma: (koiran kokonaisuus)
Sukupuolileima: (vastaako ulkonäkö sukupuolta)
Rotuleima: (näyttääkö koira siltä mitä sanotaan)
Pää: (koko suhteessa muuhun ruumiiseen, ulkomuoto)
Kaula: (Liittymät, lihaksisto, asento, pituus)
Muu etuosa: (rintakehä, jalkojen kiinnittymiset runkoon)
Etujalat: (ylhäältä alas, asennot, luusto)
Runko: (syvyys, leveys, lanne, lihaksisto, muu sopivuus)
Takaosa: (lihaksisto, asennot)
Takajalat: (asennot, lihaksisto, luusto)
Lainattu tekstejä NJ:n sivuilta
Lopuksi vielä palkintojen jakamisesta koirille.
Kilpailuluokassa tuomari voi antaa koiralle kunniapalkinnon (KP). Tämän voi tuomari antaa koiralle, joka on kokonaisvaikutelmaltaan erinomainen, mutta ei aivan sertifikaatin arvoinen. Lisäksi kunniapalkinnon voi antaa vain nuorille koirille (Pentuluokka, Junioriluokka, Nuortenluokka) tai veteraaneille
Elikkä... Näyttelyissä jaetaan SERT:jä seuraavalla tavalla:
annat kaikille koirille 1p:n, 2p:n tai 3p:n. (mitä suurempi numero sitä huonompi rakenne koiralla on. Arvostelet itse ansaitseeko koira 1p:n vai minkä. [suurin osa koirista kuitenkin saa 1p:n. suurista virheistä rokotetaan!]) kun nämä olet jakanut jaat 1p:n saaneille PN:t ja PU:t (paras uros ja paras narttu) näitä jaat niin, että tulee esim: PN1, PN2 ja PU1, PU2, PU3 ym. kaikille siis jotka 1p:n saivat. seuraavaksi otat käsittelyyn PN1:sen ja PU1:sen. Näistä valitset paremman ja annat sille ROP:n (rotunsa paras). toinen saa sitten VSP:n (vastakkaisen sukupuolen paras). Jos ei toista sukupuolta ole jätetään VSP jakamatta... Sitten yli viiden koiran luokissa ROP ja VSP saavat kumpikin SERT:n alle viiden koiran luokissa ainoastaan ROP saa SERT:n. Jos luokassa on yksi koira, joko annat- tai et anna sille SERT:ä.
Kansainvälisissä (KV) näyttelyissä jaetaan PU- ja PN-luokissa myös CACIB sekä VARA-CACIB niille uroksille ja nartuille, jotka tuomari katsoo olevan kansainvälisen muotovalionarvon arvoisia. CACIBin tai VARA-CACIBin voi antaa vain yli 15 kuukautta vanhoille koirille, jotka eivät ole vielä kansainvälisiä muotovalioita. Käytännössä CACIB annetaan sukupuolen parhaalle ja vara-CACIB sukupuolen toiseksi parhaalle koiralle. Mikäli paras koira ei saa vastaanottaa CACIBia, se lähetetään myöhemmin vara-CACIBin vastaanottaneelle koiralle (mikäli se saa CACIBin vastaanottaa).
Aivan viimeiseksi valitset kaikista roturyhmän ROP:sta RYP:n. Eli ryhmän parhaan (=roturyhmän paras) RYP-sijoja jaetaan RYP5:n asti paitsi jos ROP koiria on ryhmässä alle 5.
RYP1:set pääsevät BIS (Best in Show) kehään. Kaikista RYP1:tä valitaan paras joka saa sijan BIS1. Toiseksi paras saa sijan BIS2. BIS-sijoja jaetaan 5:teen asti (jos näyttelyssä on 5 roturyhmää, joista kaikista on joku saanut sijan RYP1; muussa tapauksessa jaetaan BIS sijoja niin pitkälle kuin voidaan [koskaan ei yli 5])
Hiukan epäselvät ohjeet, mutta mailaa jos et ymmärrä jotain. Tekstejä lainattu Spaniel Worldin artikkeleista näyttelytoiminta.