Wat is cocaine?
Cocaine is een drug in de vorm van een wit, kristalachtig poeder. Het wordt gehaald uit de bladeren van de cocaplant, die in Zuid-Amerika groeit. De Latijnse naam voor die plant is Erythoroxylon Coca. In de omgang worden veel andere namen voor cocaine gebruikt. De populairste luidt kortweg "Coke". De concentratie van de werkzame stof in de cocabladeren varieert van 0,5 tot 1%. De cocaine kan op een vrij eenvoudige manier aan de bladeren worden onttrokken, totdat vrijwel zuiver cocainepoeder verkregen is.
Waar komt het vandaan?
De cocaplant komt oorspronkelijk uit het hoge Andesgebied. Daar worden de bladeren sinds mensen heugenis gekauwd, omdat ze stimulerend werke en ademhalingsmoeilijkheden op grote hoogte verlichten. De Inca's gebruikten de bladeren alleen voor religieuze doeleinden. Na de verovering van Zuid-Amerika door de Spanjaarden is het gebruik verder verspreid. In de 19e eeuw werd ontdekt wat de werkzame stof in de bladeren is. Cocaine werd vervolgens populair als stimulerend middel en als middel voor plaatselijke verdovingen. Aan het eind van de 19e eeuw begonnen negatieve rapporten over cocaine te verschijnen. Na de Eerste Wereldoorlog werd cocaine verboden. Er waren inmiddels ook stoffen ontwikkeld die cocaine als verdovingsmiddel konden vervangen.
Hoe wordt cocaine gebruikt?
Dat hangt ervan af in welke vorm de cocaine wordt gebruikt. 'Gewone' cocaine wordt voornamelijk gesnoven. Het poeder wordt daarvor in een 'lijntje' gelegd en met behulp van een kokertje in de neus opgehaald. Door het op te lossen in water kan het ook in een ader worden geinjecteerd. Roken kan wel, maar het is niet effiecient: een groot deel is verbrand voordat het in de longen komt. Waneer de cocaine door een chemisch proces wordt bewerkt tot 'crack' of 'basecoke' , dan geeft het roken ervan wel een optimaal effect. Het roken van crack of basecoke wordt 'basen' genoemd. Bij het roken wordt een waterpijp, een speciaal pijpje of folie gebruikt Het snuiven van een lijntje cocaine heeft al na een paar minuten effect. Dat effect duurt ongeveer een half uur. Bij spuiten of basen werkt de cocaine nog sneller en heftiger, maar het effect is na een minuut of tien alweer verdwenen.