Wat zijn hasj en weed?
Hasj en weed zijn afkomstig van een plant met de Latijnse naam Cannabis Sativa, kortweg cannabis. In het nederlands noemen we die plant hennep. Als je de vrouwelijke bloemtoppen ervan droogt en verkruimelt, krijg je marihuana. Marihuana is groen-bruin van kleur en wordt meestal 'weed' of 'wiet' genoemd. Als je de hars van de plant tot blokken of plakjes perst, krijg je hasj. De kleur daarvan varieert van lichtbruin tot zwart. Via een speciale bewerking kan een sterk geconcentreerde stof uit de plant worden gemaakt: hasjolie. Weed , hasj en hasjolie verspreiden een heel karakteristieke geur. Wie die eens heeft geroken, herkent hem in het vervolg onmiddelijk.
Waar komt cannabis vandaan?
Hennep wordt op diverse manieren gebruikt. In het grootste deel van de wereld is het een heel gewone plant. De vezels ervan worden al 12000 jaar gebruikt voor het maken van touw en kleding. Hennep wordt door boeren wel aangeplant als windscherm. Een kleine 5000 jaar geleden werd in China ontdekt dat de plant ook een geneeskrachtige werking heeft. Ook nu nog wordt THC medisch toegepast, bijvoorbeeld om de bijwerking van een chemotherapie tegen te gaan. In de dertiger jaren werd cannabis in de VS verboden, andere landen volgden. Vnaf het begin van de jaren '60 kwam cannabisgebruik in Nederland in opmars, terwijl het toen nog streng verboden was. In de 10 jaar daarna nam het gebruik fors toe. Rond 1980 liep het gebruik weer wat terug, maar daarna heeft de stijging zich voortgezet.
Hoe wordt het gebruikt?
Hasj en weed worden meestal vermengd met tabak en dan met 1 of meer vloeitjes tot een sjekkie gerold. Dat heet dan een stickie of joint. Het roken heet blowen. Er zijn ook mensen die het in eten verwerken, meestal een taart of zogenaamde 'spacecake'. Een stickie of joint werkt al na een paar minuten 2 tot 4 uur later is het effect weg. Hasj en weed in het eten gebint pas na een uur te werken(wat risico's met zich meebrengt).