O mica calatorie in bucataria greceasca

 

Grecia este alcatuita din capatul sudic al Peninsulei Balcanice si peste 2000 din insule care reprezinta aproximativ 20% din suprafata totala a tarii.
Coasta crestata si solurile sarace au dus la implicarea multor sate in pescuit desi resursele de peste au fost mult reduse .
Prada pricipala o constituie calamarii, barbunii si sardelele. In general pestele este un aliment important al populatiei.
La restaurante turistii servesc caracatita la gratar sau in sos tomat cu multa ceapa, tipura (peste), calamari fie prajiti pane ori cu sos tomat, inobilat cu vasilicos (un fel de busuioc). Salatele grecesti te imbie la tot pasul sa te racesti la umbra tavernelor, imbietoare cu chelneri atenti care fie iti ofera o traditionala salata cu rosii, branza, presarata cu rigani (oregano) si ulei de masline bineinteles, caci suntem inconjurati peste tot de maslini care dau farmec reliefului pietros si stancos sau cu nelipsita salata tatichi facuta din usturoi, iaurt si castraveti care cu siguranta te racoreste.

Aflandu-te in Grecia Continentala nu se poate sa nu incerci sa bei un Uzo, dar care cu siguranta, daca nu ai gustat nimic trebuie sa comanzi cateva aperitive: colochitachi (un dovlecel pane), putina saganachi (branza prajita), alaturi de putina tipura (peste).

Dupa ce am gustat Uzo si am mancat aperitivul, lasam Salonicul si mergem intr-o provincie Rumeli (cum este Ardealul) unde nu putem sa nu incercam cocoreti (organe de miel infasurate in intestinele mielului, facute rulou si prajite la rotisor) si evident veti servi un vin roze dulce Cochineli, iar muzica sirtachi ti se va parea cu totul si cu totul deosebita.

Mai mergem ceva si ajungem in regiunea Volos. Stam putin sa ne odihnim la umbra leandrilor si nu putem sa nu comandam ceva.
Zambetul chelnerului ne imbie sa luam un speghiofoi. Mirati asteptam sa vedem ce este aceasta. Intram si ni se explica ca este un fel de tochitura, adica: carnati prajiti numai cu ardei capia, sos de tomate si vin alb fara apa.

Uite ca am ajuns si in Atena, vizitam ceva si ne asezam la umbra unei taverne si comandam pentru inceput un suvlachi (adica o lipie facuta pe tabla umpluta cu carne de vita, rosii) si bineinteles tatichi. Mai ascultam putina muzica si ni se mai aduce un platou de aterina (pesti mici, prajiti in ulei de masline) si un vin alb de Retsina .
La sfarsit comandam dolmodachi (sarmale in foi de vita cu mirodenii: busuioc si anitos) si bineinteles nelipsitul miel la protap.

Daca ajungem si in insule cu siguranta o sa vrem sa servim raci garidos (raci de mare). Cei foarte mari se servesc la gratar, cei mici se servesc prajiti iar cei foarte mici se curata si se mananca cu maioneza. Tipuro se serveste ca o palinca specifica Cretei.

Nu se poate parasi Grecia fara sa gustam si ceva dulce. Specific grecesc este galactoburico (gala inseamna lapte, plus pesmet care se baga la cuptor, deasupra foetaj crocant ca un crevsnit si cu un sirop de miere).
Indulciti de excursie ne intoarcem la mancarurile noastre.

back

Educatie Tehnologica