M A M M U T I N    M R .    S P I C Y
s. 20.4.2003    k. 26.8.2006

Virallinen nimi : Mammutin Mr. Spicy
Kutsumanimi : Masa
Syntymäaika : 20. huhtikuuta 2003
Rotu : Puoliverinen
Sukupuoli : ruuna
Väri : ruunikko
Säkäkorkeus : 168 cm
Kasvattaja : Sallis L.
Koulutustaso : Vaativa A, 140 cm

  Honeydew's Barney   BDJ Yaroslav   Ledik
  Wizzeria
  Lady Rosetta   Quizz
  Rosey Comme un Chuchotement
  Casandra   Rafael   tuntematon ori
  tuntematon tamma
  Casanova   Casper
  Novella

Sukuselvitys
Masan suku on sekoitus tunnettua ja tuntematonta. Masan isä, Honeydew's Barney on Redihelin hieno puoliveriori, jolta löytyy suvustaan melko tunnettuja hevosia. Demo on enemmän koulupainoitteinen ja sijoittunutkin muutaman kerran hyvin kouluradoilla. Demon suvusta löytyy hyvin menestyneitä "Marinean hevosia", jotka taitavat nykyään olla jo uusilla omistajilla Masa on emänsä Casandran ainoa jälkeläinen. Casandra on tuntemattomasta suvusta, eikä kisannut paljoa elämänsä aikana. Casandra oli oma kasvattini, ja oli omistuksessani syntymästään kuolemaansa saakka. Casandran isä, Rafael asui Hepohullun Unelmatallilla, mutta tallin jäädessä tauolle muutti herra ulkomaille kilpailemaan. Casandran emä, Casanova oli myös oma hevoseni. Kassullakaan ei ollut muita varsoja Casandran lisäksi, ja kilpailutkin jäivät pieneksi. Masa on siis mukavasta suvusta. Tunnettua ja tuntematonta yhdessä ja tuloksena syntyikin valloittava paketti, Mammutin Mr. Spicy.

Luonne
Hoitaessa Masa on yleensä suht kiltti, mutta kaikki eivät herrasta aina pidä. Niille, jotka harjaavat liian kovaa, Masa esittelee ahkerasti hampaitaan, ja siinä sitä huonoa puolta herrassa. He siis eivät yleensä pidä Masasta, tosin täytyy kyllä myöntää, ettei Masakaan pidä heistä. Onneksi on myös ihmisiä, jotka harjaavat pehmeästi, ja vähän voimakkaamminkin, tosin pehmeällä harjalla. Silloin Masa yrittää valloittaa heidän sydämensä, ja yleensä se onnistuu. Myös kaviot ruuna antaa ihan kivasti puhdistaa. Ketään Masa ei ole vielä purrut, tai siis tietty tarhakavereiden kanssa on ollut leikkitappeluita, missä on tullut purtua tai potkittua jotain toista. Mutta siitä ei kumpikaan jää kantamaan kaunaa. Ruuna tulee yleensä toimeen muiden hevosten kanssa. Kun joku tulee Masan luo, varsinkin ruokien kanssa, ruuna odottaa korvat hörössä ja saattaa jopa höristä. Masa tietenkin odottaa aina makupaloja, vaikkei niitä yleensä saa. Tosin ratsastuksen jälkeen herra saa jonkin pienen herkun kiitokseksi hyvästä töistä, ja kisojen jälkeen vielä vähän extraa. Myös rapsutukset kelpaavat palkkioksi. Masa on seurankipeä, ja siksi tykkääkin että sen kanssa vietetään paljon aikaa. Satulavyön kiristyksestä Masa ei erityisemmin pidä, mutta ne ihmiset, jotka sen tietävät, kiristävät vyön varovasti reikä reiältä. Näiden ihmisten kiusaksi Masa ei tee silloin mitään, sillä se taitaa tietää että he yrittävät olla varovaisia.. Mutta ne jotka lähtevät komentamaan lisää... Vaikka Masa ei purekaan, niin silloin kyllä mieli tekisi. Yleensä herra tyytyy vain nostamaan jalkaa, ruttuinen ilme naamalla. Suitset poika antaa laittaa ihan hyvin, eikä nostele päätään, elleivät kuolaimet ole ihan jäiset. Välillä Masasta on kyllä harvinaisen hauskaa heilutella päätä juuri kun hoitaja tai omistaja laittaa remmejä kiinni. Kun Masa kisoihin lähdössä - joka merkitsee menoa myös autoon - herra on aina jännittynyt, mutta samalla tohkeissaan. Uusia paikkoja on hauska nähdä vaikka se saattaakin vähän kummastuttaa ja jännittää. Masa ei tietenkään ole mikään jänishousu, vaan ihan rehti ja reipas kaveri. Niinpä herra astelee autoonkin muina miehinä, suuren sankarin elein.

Ratsastettaessa Masa liikkuu, tai no ainakin yrittää liikkua reippaasti eteenpäin, mikä johtaakin yleensä sähläämiseen. Herra tottelee kuitenkin hyvin pidätyksiä, mutta eiväthän ratsastajat aina muista pidättää, varsinkaan vauhdin huumassa. Askellusta kuvataan pitkiksi ja - öh - mielenkiintoisiksi. Minkäs sille mahtaa? Jos ratsastajalla on herkkä suolisto, niin eihän se Masan vika ole. Ehkä se on laiskoina päivinä jopa etu. Kouluradallakin ruuna yrittää pysyä reippaana, vaikkei kannuksista pidäkään. Siksi Masa taitaakin kulkea mahdollisimman pienillä avuilla, jottei sitä potkittaisi. Jos kuitenkin joku herraa kannuksilla, tai vaikka tavallisilla jaloilla liikaa potkii, antaa Masa kyllä pienen näytöksen, johon kuuluu ah, niin ihania pukkilaukkasarjoja. Raippakaan ei kuulu ruunan parhaisiin ystäviin. Esteradalla Masa laukkaa aina ja ikuisesti korvat hörössä, ja hyppää esteet niin kuin tykkää, eikä kiellä, elleivät esteet ole mitään ihanoutosykkyrämykkyröitä. Onneksi esteet eivät yleensä sellaisia ole, joten rata menee joko hyvin, tai sitten Masa vetää pohjat... Radan puhtaasi suorittaminen vaatii myös ratsastajalta taitoa. Masa ei ainakaan pidä siitä jos joku jää hypyssä suuhun kiinni tai jää muuten jälkeen. Ruuna saattaa kommentoida sitä takapuolta ilmaan nostamalla, mutta jos kehotusta vieläkään ymmärretä, niin silloin ovat asiat jo huonosti. Eikä se herrasta ole hauskaa. Yleensä Masa ei esteitä tiputtele, ja jos puomeja tippuu, niin se on sitten aivan vahinko, eihän Masa koskaan tahallaan tee mitään. Maastoratsuna ruuna on suosittu, sillä mitä nyt ihmisten puheista kuulee, niin Masa on täysin maastovarma. Omasta mielestään Masa ei ole kyllä mitenkään sen varmempi kuin yleensä, mutta en ruuna kuitenkaan turhasta hätkähdä. Onhan se kuitenkin kookkaampi kuin se selässä istuva, ja aina ennenkin isompi on suojellut pienempäänsä. Jos vaara tuntuu kuitenkin tosiaan uhkaavan, pelastaudutaan juoksemalla melkein hullun lailla joko kotiin tai sitten kohti uutta maailmaa. Kunnes suussa tuntuu nykäisy pysähtymisen merkiksi. Mutta, onneksi möröt pysyvät useimmiten puskissaan...

Taluttaessa Masa on perusteellinen perässäseuraaja. Joskus eteen sattuu kuitenkin ah niin ihana pusikko että on pakko napsia välipaloja vähän sieltä täältä. Silloin vauhti nousee [jopa] nollasta kahteenkymmeneen. Muuten pysytellään ihan kävelyvauhdissa, ellei ole ihan pakko ravata. Tarhaan mennään tietenkin kävelyvauhdilla mutta tullaan pois reippaalla ravilla. Talutuksessa Masa ei tunne sellaista sanaa kuin säikky. Pesu on omistajalle jonkun sortin pakkomielle. Mutakylpy ja sen jälkeen harjaus riittäisi herran mielestä vallan mainiosti, mutta että kesällä vielä kaiken lisäksi suihkuun! Sinne joutuessaan Masa ei ole mitenkään erityisen iloinen. Ja ilon pilaa vielä se että omistaja sotkee karkaussuunnitelmat hankkimalla jonkun toisenkin pitämään kiinni herrasta. Ehkä joskus tulevaisuudessa Masan voi pestä ilman toista pitäjää.

Tallissa Masa on köh köh. Hieman kovaääninen persoona. Jos herra päättää kauniille tammalle ihan vienosti hirnahtaa, niin se ainakin kuulostaa siltä kuin ei Masalla olisi kaikki ihan kotona, ei sillä tallissa kylläkään sen pahemmin olekaan. Ja jos kaurat eivät saavu silloin ihan tasan tarkalleen sillä sadasosasekunnilla kuin Masa on päättänyt, niin saavat karsinan ovat kokea sen kovan kohtalon että Masa yrittää sulloa ulos karsinasta hakemaan sitten vaikka itse ne kaurat kun ei näytä palvelu pelaavan.

Tarhassa ruuna pomottaa aina pienempiä, eiväthän ne edes ole vaarallisia. Korkeintaan puraisevat vähäsen. Pienemmät saavat kokea kovan kohtalon elleivät tottele sitä mitä Masa niille sanoo, tai ainakin yrittää sanoa. Isommille Masa näyttää koiranpennun naamaa eikä voisi kuvitellakaan tekevänsä niille mitään. Jos ruuasta on kyse, niin saattaa Masa olla jopa niin rohkea että uskaltaisi luimia edes hitusen isomman kokoisille.

Kuka nyt valkotakkista piikkien kanssa kulkevaa eläinlääkäriä pelkäisi? Vastaus on Masa. Se on suorastaan paniikissa jos näkee eläinlääkärin auton kaartavan pihaan. Silloin on paras pysytellä poissa ruunan lähettyviltä ellei ihan välttämättä halua saada Masan kavion kuvaa päähänsä tai mihinkään muualle. Piikkikammokin kuuluu asiaan. Masa joudutaankin yleensä rauhoittamaan eläinlääkärin käynnin ajaksi. Jos kyseessä on vaikkapa kenttä- tai maastoratsastuskilpailujen välitarkastus, on Masa ihmeen rauhassa, ehkä eläinlääkärillä ei ole pelottavia piikkejä mukanaan, tai ehkäpä lekuri onkin pukeutunut tavallisesti, ei valkotakkisesti. Kengittäjä on tietenkin ihan tuttu juttu. Masa on tottunut kengittäjään jo nuorena, kavioita nosteltiin ja koputeltiin jo varsana, joten kenkien vaihto sujuu ongelmitta.

Jälkeläiset (kun Masa oli vielä ori)
Kyllähän Masa muutaman jälkeläisen ehti hankkia, mutta lähes kaikkien sivut ovat kadonneet..

o. AQ Jerome
kuoli synnytyksessä (e. Ash's Charmed Glory xx)
ei tietoa (e. Virvatulen Caída en Amor)
kuoli synnytyksessä (e. Gerberoos)
t. AV Bring Me Home (e. KM's NightWish xx)
t. MT's Cunning (e. CW Seventeen)
t. Rubin C (e. Punainen Rubiini)
t. Swanheart P (e. Sèbastienne G)
t. Gelenk's White Swan (e. SA Haydy-Hay)
?? (e. Timant's D'Amour)


Kilpailukalenteri
Kilpailuja yhteensä 65 kpl (ei näyttelyt) joista voittoja 10 kpl ja muita sijoittumisia 20 kpl

10.05.2004, koulu - Grand Prix Kür, Cullamore, 26/46
03.05.2004, koulu - Va A, pinkuaivo, 2/10
03.05.2004, koulu - Va A, pinkuaivo, 2/10
24.04.2004, este - 130 cm, pinkuaivo, 7/10
20.04.2004, este, 60-80 cm, Sininen Menneisyys, 2/10
14.04.2004, este - 120-140 cm, Evergreen Valley, 5/16
01.04.2004, koulu - Helppo A, Eternal Anthem, 4/23 50v€, porkkanasäkki, ruusuke
24.03.2004, este - 110-120 cm, Valkeapilvi, 1/15
16.03.2004, koulu, VaA, Laaksonmäki, 4/15
14.03.2004, näyttelyt - muut hevoset, 6/10
10.03.2004, koulu - Helppo A, Tuulenpuuska, 1/20 sinivalkoinen ruusuke, kirjailtu satulahuopa
09.03.2004, KRJ - GP, YT Rautakoura, 18/21
07.03.2004, este - 110 cm, Koivulammen Kartano, 4/15
07.03.2004, koulu - VaA, Fiel Puerto, 4/10
05.03.2004, este, 110-120 cm, Pilviniemi, 8/25
01.03.2004, kenttä - vaA/130cm/120cm, Tunturituuli, 6/11
01.03.2004, koulumestaruus - Kür, Acidité Stable, 3/4, Ruusuke x2 (valk.), kukkia, mitali, pehmeä- ja pölyharja, loimi, pokaali
01.03.2004, kenttä - heB/110cm/110cm, Metsätien Talli, 8/9
25.02.2004, kenttä - luokka V, Lunavalle, 20/25
22.02.2004, KRJ - KN special, Sleysu, 25/25
20.02.2004, NJ - Hevosruunat, Rhiannon, 6/10
15.02.2004, este - 90-110 cm, YT Lumirinne, 7/20
15.02.2004, koulu - Helppo A, YT Lumirinne, 13/15
15.02.2004, kenttä - luokka IV, KK Peditra, 11/15
14.02.2004, koulu - VaA, Vinkkeli, 22/30
14.02.2004, ystävyyscup 3, 100 cm, FNR, 19/26 1p. (yht. 3p.)
13.02.2004, este - 110-120 cm, FNR, 8/25
13.02.2004, este - 100-110 cm, FNR 6/25
10.02.2004, ystävyyscup 2, Helppo A, FNR, 16/27 1p. (yht. 2p.)
10.02.2004, koulu - VaB, KK Peditra, 14/15
08.02.2004, ystävyyscup 1, 100 cm, FNR, 15/27 1p. (yht. 1p.)
07.02.2004, este - 120-130 cm, Dollar's Farm, 4/23
05.02.2004, koulu - VaB, Pilviniemi, 8/25
04.02.2004, kenttä, luokka V, Lunavalle, 1/25 sinivalkoinen ruusuke, 100v€
01.02.2004, koulu - VaA, Dollar's Farm, 1/12
31.01.2004, hiihtoratsastus, 70 cm, YT Tuulenpuuska, 9/15
31.01.2004, koulu, A-merkin koulukoe, Laukkalan Talli, 11/15
31.01.2004, este - 100-120 cm, KK Peditra, 1/15
29.01.2004, este - 110-120 cm, Orilaakso, 12/32
29.01.2004, este - 110 cm, Crocker, 1/5 sinivalkoinen ruusuke, 85v€
26.01.2004, NJ - ruunat, Ceridwyn, 2/10 LKV2, KuMa
25.01.2004, este, 110-120 cm, Pilviniemi, 5/23
25.01.2004, KRJ - VaA, Vuelo Lipizzar, 14/26
22.01.2004, este, 120 cm, Crocker, 4/6
20.01.2004, este - 80-100 cm, KK Peditra, 1/15
18.01.2004, este - 100-110cm, Laukkalan Talli, 6/16
18.01.2004, koulu - VaB - Crocker, 13/17
15.01.2004, KERJ - VaB/110cm/100cm, KK Element, 13/20
15.01.2004, este, 110 cm - Crocker, 5/17
06.01.2004, este - 130 cm, Pihlajakumpu, 2/4
04.01.2004, este - 120-130 cm, Pirunlampi, 2/8

30.12.2003, koulu - Kür: VaA, KK Element, 17/20
30.12.2003, suunnistus - 25 rastia, Laitakuja, 20/25
27.12.2003, ERJ - 90-100 cm, KK Element, 10/20
10.12.2003, koulu - Intermediaire 1, Laitakuja, 7/10
10.12.2003, koulu - Vaativa A, Laitakuja, 2/25 ruusuke, 50v€
11.10.2003, Match Show - ruunat, Moonfight, 1/1, paras ruuna
01.10.2003, koulu - Helppo A - Pomppiva Poni, 8/15
01.10.2003, koulu - Helppo B - Pomppiva Poni, 11/15
28.09.2003, este - 100-110 cm, Aamukajo, 3/15 ruusuke (valkoinen)
27.09.2003, koulu - Helppo A:0, Aamukajo, 16/19
27.09.2003, koulu - Helppo B:1, Aamukajo, 2/21 ruusuke
20.09.2003, este - 80-100 cm, Paintlane, 1/10
20.09.2003, koulu - Vaativa B, Paintlane, 4/10
20.09.2003, näyttelyt - muut hevoset, Paintlane, 3/9
17.09.2003, NJ - ruunat, Amber Fields, 5/10 KuMa
14.09.2003, este - 100-110 cm, Lunatic Stud, 1/14
13.09.2003, koulu - Helppo B, Lunatic Stud, 18/23
11.09.2003, koulu - Helppo A, Dollar's Farm, 25/25
11.09.2003, este - 100-110 cm, Dollar's Farm, 8/20
10.09.2003, koulu - Helppo A, Stall Kväll, 7/10
05.09.2003, koulu - Helppo B, Pilvenpiilo, 4/9
30.08.2003, Laatuarvostelu VLA, VLA, 2/3 vla.3, 83p.
31.07.2003, NJ - ruunat, Pirunlampi, 2/10 LKV2, KuMa
23.07.2003, NJ - ruunat, Keinukallio, 1/7 LKV1, KuMa
19.07.2003, NJ - ruunat, Sunrise, 4/8 LKV4, KuMa
21.06.2003, koulu - Helppo C, YT Rocío Gota, 11/13
20.06.2003, este - 60-90 cm, YT Rocío Gota, 7/13
13.06.2003, NJ - ruunat, Kurpitsaniemi, 1/9 LKV1, KuMa
10.06.2003, koulu - Helppo B, Siittola Macigal, 8/11
10.06.2003, este - 70-80 cm, Siittola Macigal, 2/6
04.06.2003, este - 60-70 cm, Tammenterho, 2/12
01.06.2003, este - 40-50 cm, Tirlittan, 3/23
29.05.2003, maasto - 50 cm, Kisatalli Riddle, 8/9
29.05.2003, este - 50-70 cm, Kisatalli Riddle, 4/9