Memòries

Arriba / Dalt Memòries Sindicat de Cecs Enllaços

La mort d’un fill

Constantí Llambias va néixer a Bar­celona el 2 de juny de 1898 i es va llicenciar en Medicina per la Universitat de Barcelona el 1923. Allá va conéixer personalitats de la medicina catalana com els doctors Josep Trueta, Ramon Sarró i els germans Trias i Pu­jol. Es va especialitzar en cori pulmó. I feina no li’n va faltar: en aquells anys la tuberculosi feia furor.

El 1931, Llambias va ingressar a ERC. Segons explica la seva filla, Montserrat Llambias, “la mort d’un fill seu, el nostre germà gran, el va afectar profundament iva ser un fac­tor afegit a l’hora de decidir entrar en política. Molts dels seus amics, que el veien malament, el van animar a ocupar encara més el seu temps”. En tot cas, que es movia en cercles de unía progressista era evident. S’havia adscrit a la maçoneria, i formava part de la lògia Minerva, que agrupava professionals liberals de diversos sectors. Boronat també era maçó i s’enquadrava a la lògia Themis, considerada més ideologitzada i anticlerical.

També per aquells anys, com a metge, va freqüentar el col·lectiu d’invidents, que aleshores vivia en unes condicions de vida miserables. Va instal·lar un petit consultori al Poblenou, i sovint els proporcionava els medicaments.

Cap al 1932, el doctor Llambias va concebre la idea de crear una rifa mitjançant un sistema de cupons, els be­neficis de la qual servissin per finançar projectes d’ajut al col·lectiu de cecs. Per mirar de ferlo realitat, va recórrer al seu amic Roc Boronat, que llavors era el cap de negociat de l’Jnstitut d’Assisténcia social de l’Ajuntament de Barcelona. Aquest fet va facilitar el permís municipal.

La rifa va ser un éxit (vegeu peça), en part grácies a un seguit d’empreses que hi van col·laborar, com Hispano Olivetti, Xampany Baqués, Roca Joier, Cinzano i Cerebrino Mandri, entre d’altres. D’altra banda, el cupó va connectar de seguida amb un ampli sector de la població, que va acollir la iniciativa amb simpatia. Finalment, el Sindicat de Cecs de Catalunya va ser fundat el 8 de juliol de 1934. En Roc Boronat en va ser el president. A partir d’aleshores, el sindicat va poder generar altres iniciatives, com la creació d’un taller de manualitats, una escola per a rensenyament del métode de lectura Braille i una editorial per a l’edició de textos.

La fila del doctor Llambías recorda perfectament el compromís del seu pare amb ERC i la política, i com duia els fills als mítings del partit. Dolors Ivern, al seu estudi Esquerra Republicana de Catalunya 1931-1936 (Publicacions de l'Abadia de Montserrat), cita Llambías com a signant, junt amb representants de la medicina i del món professional, d’un manifest als intel·lectuals catalanistes perqué donessin suport al projede d’Esquerra. Aquest manifestva aparéixer al primer número del periódic Som, de les Joventuts d’Esquerra d’Estat Catalá (JEREC), liderades per Josep Dencás. Era el i8 d’octubre de 1933 el nacionalisme d’esquerres vivia agitat per les tensions entre macianistes, com la JEREC, i la gent del grup L’Opiniò, contraris a la preeminéncia d’Estat Catalá.

En el moment d’esclatar la guerra, Llambias va ser cridat al front i va ser oficial. Amb la victòria franquista, es va exiliar a França, on va viure moments molt durs, especialment durant l’ocupació nazi.

Deu anys d’exili

Constantí Llambias va poder tomar a Catalunya el 1948. Es va decidir a ferho amb motiu del naixement del seu nét. Va estar a punt de ferho l’any anterior, quan la seva fila Montserrat es va casar. Però aleshores Franco va decidir fer una visita a Barcelona, i l’ambient a la ciutat es va enrarir molt, amb detencions de moltes persones considerades “hostils” a la dictadura. Un cop a casa, després de deu anys d’exili, es va reincorporar a la seva professió de metge. Aviat va notar els primers símptomes del parkinson que el duna a la mort el 1962, amb tan sols 64 anys.

C.Tortras / P.Martí BARCELONA

El Triangle, 6 de Octubre de 2003

 

El meu amic, el Dr. Llambias

Vaig conéixer a Llambias l’any 1931, quan tot just acabada la carrera actuava d’ajudant del Dr. Trías Pujol, i el Dr. Llambias ens enviava malalts quírúrgics. Era un famós metge internista, famós tant pels seus encerts professionals com pel seu bon cor i l'actuació compassíva envers els malalts. Com a mostra d’aixó últím, hem de consignar que feía de metge amb carácter gratuit duna espécie de socíetat o Montepío, com tants n’hi havía aleshores a Catalunya abans de la ínstauració de la Medicina d’Assegurança Obligatória, que tenía per objecte l’ajut als cecs en cas de malaltía. Llambías es planyía pels casos de míséria que havia de contemplar en la seva actuacíó, de persones prívades de la visió que no tenien altre medí de supervívéncía que la carítat pública; aleshores era freqüent l’espectacle dels pobres cecs demanant caritat en una cantonada tocant un violí; coneíxía per tant míllor que ningú, els problemes í sofríments d’aquest sector de la socíetat i tingué la idea de convertir aquell modest Montepío de tipus medieval en un gremí o associacíó important, per medí de la ínstauracíó duna rifa, els beneficis de la qual anirien destínats a la dita Associació que podría d’aquesta forma prestar un ajut de debó a aquest desgraciat gremi, en lloc de l’ajut migrat í purament simbólic que fins aleshores es practícava.

Llambias tenía a l’Ajuntament un regidor amíc que es deia Roc Boronat, a qui Ii va exposar la idea que fou acceptada amb entusiasme, de tal forma que en poc temps va ser legalítzada per l’Ajuntament la rifa deis cecs que fou un gran éxit des d’un bon començament. Tothom comprava números d’aquella rífa, amb la bona idea de qué, a més del joc, es feia una caritat important, que contribuía a elevar el nivell de vida d’un sector de la població que despertava la compassíó de tothom.

Després víngué la Guerra Civil i tant Llambías com Boronat hagueren d’abandonar el país i el gremi sostingut pels beneficís de la rífa es va mantenír amb uns altres noms í en uns altres llocs, fins a convertir-se en el que és avuí: una de les majors empreses de beneficéncía del nostre país.

Moisés Broggi, Barcelona 11 de Novembre de 2003

Premi Especial ONCE Catalunya a la Solidaritat i a la Superació 2003

En la 2ª Edició deis Premis ONCE Catalunya a la Solidaritat i a la Superacíó, que han coincidit amb la celebració d’aquest Any Europeu de les Persones amb Díscapacitat, l’ONCE ha volgut concedir un Premi Especial a una persona molt important en els nostres orígens. Una persona solidária amb el col iectiu de les persones cegues i amb deficiéncia visual, i que durant tota la seva existéncia va lluitar per miliora la qualitat de vida d’aquest col lectiu. El seu esforç va permetre que centenars d’eíls ocupessin un lloc de feina, i que la seva vida diáría fos moltmés digna.

Constantí Líambias ¡ Morató va néixer a Barcelona (1898-1962). Doctor en Medicina per la Universitat de Madrid, on va estudiar medicina general amb l’especialització de cor i pulmons. Colíegiat des del 2 de febrer de 1923, va establír el seu primer consultorí, amb un company, al carrer Avinyó. Més endavant, va instal·lar el seu propi consultori al carrer Valéncia, núm. 218.

Casa seva va ser un lloc de trobada amb nombrosos amics de la professió i col·laboradors, entre ells Roca-Luling (oftalmóleg), els germans Trias Pujol, Moisés Broggi (cirurgiá), Sarró (psíquiatre), Gabarró (estética), Carulla (cardióleg) i Noguer Moré (dermatóíeg). D’altra banda, va dur una intensa activitat política i cultural que el va podar a posar-se en contacte amb alguns poíítícs del moment, Comorera, Lluhí i Vallesca, Serra Moret, Roc Boronat i Carrasco i Formiguera entre altres, i va mantenir unes conviccions polítiques que el van fer viure a l’exili durant moíts anys.

La seva gran sensibilitat i solidaritat el va podar a ajudar a un col íectiu moít desvalgut en aquell moment, i aixó és el que l’ha fet mereixedor del Premi Especial ONCE Catalunya a la Solidaritat i a la Superació 2003.

Premis ONCE Catalunya a la Solidaritat i a la Superacíó 2003

Aquesta página s'ha actualizat per última vegada el 08/02/04.