ana sayfa : araştırma : uzaktan web tasarımı : html formlarının temelleri [ 4 / 5 ] 

GERİ

<Textarea> İmi

Formun içine çok satırlı metin alanı yerleştirmek için <TEXTAREA> imi kullanılır. <TEXTAREA> ve </TEXTAREA> şeklinde başlama ve bitirme imine sahiptir. ... <TEXTAREA> iminin alabileceği dört özelliği tanıtmaktadır.

Tablo 7 - <TEXTAREA> İmi Özellikleri

 

Özellikler

Değerler

NAME

<INPUT> ve <SELECT> imlerinin NAME özelliğindeki gibi isim/değer çiftleri gibi sunucuya yollanacak isim değerini girmeye yarar. "I think it is a great product!" yazısını içeren bir mein alanının adını, "comments" olarak ayarlarsanız sunucu, "comments=I think it is a great product!" bilgisini alır.

ROWS

Karakter bazında metin alanının satır sayısını ayarlar. Bu diğer bir ifadeyle alanın fiziksel büyüklüğünü ifade eder. Ne var ki, kullanıcının girebileceği satır sayısı anlamına gelmez.

COLS

Karakter bazında alanın sütun sayısını ayarlar. Bu yine fiziksel genişliktir. Girilebilecek karakter sayısını ifade etmez.

WRAP

Bu özellik <TEXTAREA> imine Netscape’in bir uzantısıdır. Bir Netscape uzantısı yalnızca Netscape Navigator halihazırdaki versiyonları altında çalışır. Diğer tüm gözatıcılarda çalışmaz. Ayrıca bu geçerli HTML tanımının bir parçası değildir fakat sonraki versiyonlara eklenebilir. WRAP özelliği aşağıdaki değerlerden bir tanesini alabilir:

Off: WRAP özelliğini kaldırır.

Virtual: Girilen satırlar metin kutusu içinde iki yana hizalanır. Yani hem satırların solları hem de sağları aynı hizada olurlar. Fakat sunucuyabu bilgi tek satır olarak yollanır.

Physical: Bir satır kutunun genişliğine ulaştıktan sonra iki yana hizalanır. Satırın iki yana hizalandığı yerden itibaren “yeni satır” işaretleri sunucuya yollanır.

 

<TEXTAREA> ve </TEXTAREA> imleri arasında kalan yazılar metin kutusunun varsayılan metni olarak kabul edilir. Aşağıdaki HTML kodu varsayılan metinli bir metin kutusu örneğini sergilemektedir. Şekil 4 varsayılan metnin Netscape gözatıcısındaki görüntüsüdür. 

<FORM METHOD=POST ACTION="/cgi-bin/example.pl">

<TEXTAREA NAME="comments" ROWS=4 COLS=40 WRAP=PHYSICAL>

Place your comments here.

</TEXTAREA>

</FORM>

bu bölümde anlatılacak olan geri besleme formu bir tane <TEXTAREA> alanı kullanmaktadır. Default metne ihtiyacı yoktur bu kutunun fakat bir tane etiket gerekir. Aşağıda <TEXTAREA> öğesi için geri besleme formundaki HTML kodlarını görmektesiniz. 

<P><B>Comments</B><BR><TEXTAREA NAME="comments" ROWS=10 COLS=38></TEXTAREA>

 

Şekil 4 - <TEXTAREA> Alanında Varsayılan Metnin Görünüşü

Şu ana kadar geri besleme formu için gerekli parçalardan ayrı ayrı bahsedildi. Şimdi tam bir uygulama oluşturmak için bu parçaları birleştirelim. Bu aynı zamanda uzaktan web sayfası tasarlayabilmenin de temelini teşkil etmektedir.