Op 10 maart 1999, het begin van de Nationale Boekenweek, was de Dag van de Literatuur in Den Haag. Oorspronkelijk is de Dag bestemd voor middelbare scholieren die daar met hun klas naartoe gaan, maar de redactie van Mulisch is Ajax! wilde er perse ook heen. We wisten niet of dat kon en hebben toen een e-mail met de vraag of de mogelijkheid bestond om als twee studenten Nederlands ook naar Bulkboek's Dag van de Literatuur te komen. Een week later ontvingen we van 'Schrijversnet.nl' een mailtje terug met de mededeling dat het voor ons niet mogelijk was te komen.
Zwaar gedesillusioneerd waren we en we vervloekten het Schrijversnet en hoopten dat hun systeem zou crashen.
Een week later zaten achter de Compaq Deskpro een e-mail te sturen naar Joost Zwagerman, u weet wel, de bekende Nederlandse auteur, bekend van boeken als: 'Gimmick', 'Vals Licht', 'De buitenvrouw' etc. We schreven hem dat wij niet naar de Dag van de Literatuur mochten en dat we zijn optreden daar dus helaas zouden moeten missen. De volgende dag hadden we antwoord op deze e-mail en Joost  reageerde als volgt:

“Zeg niet dat je het van mij hebt, maar ga gewoon op eigen initiatief naar
Den Haag op de Bulkboek-dag. Ik denk dat je je gewoon moet aansluiten bij
al die scholieren en studenten die dan 's ochtends rond een uur of halftien
naar binnen gaan. Het is maar een tip…

Groeten, succes!

Joost Zwagerman.”

Nou, dat we daar nou niet zelf opgekomen waren, wat stom! Zo zou het dus gaan gebeuren.

Op woensdag 10 maart spraken we om 07:00 uur 's ochtends af op Utrecht CS, van waaruit we naar Den Haag zouden vertrekken. Om ongeveer 08:30 uur waren we bij het Congresgebouw. Wachten dus, want om 9:30 uur zouden de eerste mensen binnenkomen. Buiten was het vrij koud, wat het wachten niet veraangenaamde. We besloten om een poging te wagen en gewoon, alsof het de normaalste zaak van de wereld was, naar binnen te lopen. Zo gezegd, zo gedaan. We bleken de eersten te zijn en niemand keek raar op toen we daar en deux binnen kwamen lopen. We waren binnen!

Omstreeks 09:15 uur kwamen de eerste bussen aan en werd het druk in de centrale hal. Iedereen bleek bij binnenkomst een kaartje te hebben. Een kaartje! Wij hadden geen kaarten! Snel begaven we ons naar een van de balies en vroegen of het nog mogelijk was een kaartje te kopen. "Oh, jullie hadden gebeld over dat je de kaartjes vergeten was?" Hadden wij gebeld dat we de kaartjes waren vergeten? Nee toch? "Ja, inderdaad. Wij hebben inderdaad gebeld!", klonk het in koor. En even later liepen we met ieder een kaartje á Fl. 21,50 in de hand door bulkboekfestivalland!

Wat wilden we gaan bekijken? Er was ontzettend veel te doen deze dag en er waren ontzettend veel mensen. Daarom waren er verschillende zalen opengesteld: de Prins Willem-Alexanderzaal, de van Goghzaal, de Jan Steenzaal, de Escherzaal en de Rembrandtzaal. Voor iedere zaal zaten aan het kaartje strookjes met de naam van de desbetreffende zaal en de tijd waarop er iets in die zaal zou plaatsvinden erop. Je kon dus niet naar alles toe, tenzij je jouw kaartje ruilde bij de ruilbeurs. Daar zag het dan ook zwart van de ongeïnteresseerde pubers die alleen maar naar de films toe wilden en natuurlijk naar Youp van 't Hek. Al snel waren deze evenementen dan ook uitverkocht.

Wij pakten het wederom slimmer aan. We wilden graag naar de opening van het festival met Ronald Giphart en Joost Zwagerman, die een stuk uit hun theaterprogramma 'Hamerliefde' ten gehore zouden brengen. Maar wat was nu het geval? We hadden hier beide geen kaartje voor. Toch voegden we ons bij de rij die zich inmiddels voor de ingang vormde. Met het verhaal dat we van de School voor Journalistiek waren en dat we onze perskaarten vergeten waren en nadat we ons fototoestel opvallend voor ons uit hielden konden we een plaatsje zoeken.
Vlak voor ons, in de Prins Willem-Alexanderzaal barstte een spetterende opening los door de winnaars van de grote prijs van Nederland, 1998; een rapper en een DJ. Daarna was het woord inderdaad aan Ronald Giphart en Joost Zwagerman.
Waarom is literatuur eigenlijk belangrijk? Tijdens het lezen kun je ervaringen opdoen die je je leven lang bijblijven. Je treedt als het ware een nieuwe wereld binnen, en zo verbreed je jouw eigen horizon. Achter ieder boek schuilt een auteur die zijn verbeelding de vrije loop heeft gelaten. Deze auteurs waren allemaal te ontmoeten op 10 maart in theatervoorstellingen, voorleesprogramma's, tijdens interviews en talkshows, poëzie op het podium en in een taalprogramma.

Na de opening begaven we ons naar de Jan Steenzaal, waar talkshows werden gehouden door leerlingen van scholen, met schrijvers. De eerste talkshow was er een door twee meisjes met de schrijvers Renate Dorrestein, Marcel Möring en de Belg Tom Lanoye. Wel leuk, maar de vragen waren van een dusdanig laag niveau dat zelfs mijn kat het beter had gedaan.
Omdat we maar één kaartje hadden voor de Jan Steenzaal besloten we aan het einde van de talkshow te blijven zitten in de zaal en te wachten op de volgende. Mede door het Journalistiek-verhaal was dit wederom geen probleem.

Om 13:00 uur verschenen Boudewijn büch, Vincent Bijlo en Kader Abdolah ten tonele. Ook dit keer werden ze ondervraagd door twee meisjes, die het er een stuk beter afbrachten dan hun voorgangers. Voor iedere schrijver hadden ze een voorwerp meegebracht wat in een van hun boeken een rol speelt. Voor Vincent Bijlo was dit een banaan aan een stokje, uit zijn roman 'Het instituut', voor Boudewijn Büch brachten ze een potje Bebogeen mee en voor Kader Abdolah een rubberen badeendje. Er werden heftig vragen gesteld en er barstte zowaar een discussie los over het wel of niet autobiografisch zijn van de boeken van Abdolah en Büch.

Deze talkshow zou worden gevolgd door opnieuw een talkshow. Dit keer werden Youp van 't Hek en Joost Zwagerman aan een aantal vragen onderworpen. Wederom stelden twee meisjes de vragen, wat het gegeven dat veel meer meisjes dan jongens lezen weer eens onderstreept.

Op Bulkboek's Dag van de Literatuur was de halve schrijvende natie bijeengebracht: van Jules Deelder tot Ingmar Heytze, van Joost Zwagerman tot Hugo Claus, van Tom Lanoye tot Serge van Duijnhoven, van Maarten 't Hart tot Nelleke Noordervliet en van Jaap Scholten tot Ronald Giphart. Een geweldige literaire dag met alle aspecten van de literatuur in zich.

Het enige aan deze Dag wat erg jammer was, was dat veel jongeren ongeïnteresseerd rondliepen door de gangen van het Congresgebouw. Toen we met een meisje van een school uit Gorinchem spraken hoorden we zelfs dat maar heel weinig mensen uit hun klas zin hadden gehad in die dag en dus gewoon Den Haag in waren gegaan om te winkelen. Nodig die mensen dan niet uit en geef de mensen die wel graag willen komen een kans om kaartjes te bemachtigen. Op de legale manier weliswaar.

Tot slot een korte foto-impressie...


Boudewijn Büch, zichtbaar aangeslagen door ons fototoestel;        Marcel Möring, immer populair bij de vrouwelijke docenten.


Renate Dorrestein, omaatje literatuur!
Tom Lanoye: beter laat dan nooit...

 
Joost Zwgaerman schrromde niet zijn werk                                    Maar af en toe was hij het wel enigszins beu...
openhartig te verdedigen;


Maar er viel gelukkig genoeg interessants te beleven om je geen minuut te hoeven
vervelen. (sic!)

Tot zover de foto's en de Bulkboekendag 1999 (Coming up...more photos!!!). Over twee jaar vindt er wederom een Dag van de Literatuur plaats in Den Haag. We houden je op de hoogte!