Bismillahi-ar-Rahmani-r-Raheem!



Pääpilarit


Shahadah

Ensimmäinen Islamin pilari on Muslimin usko ja julistus siitä lausumalla Shahadah (lit. 'tunnustus'), Tunnettu myös Kalimana:

La ilaha ila Allah; Muhammadur-rasul Allah. 'Ei ole muuta jumalaa kuin Allah; Muhammad on Allahin Sanansaattaja.'

Tämä tunnustus sisältää kaksi osaa. Ensimmäinen osa viittaa Kaikkivaltiaaseen Jumalaan, kaiken Luojaan, Maailman Valtiaaseen, toinen osa viittaa Sanansaattajaan, Muhammadiin (SAWS), profeetta ja ihminen, joka sai ilmestyksen arkkienkeli Gabrielin kautta ja opetti sen ihmiskunnalle.

Totuudenmukaisesti lausumalla Shahadan Muslimi tiedostaa Allahin kaiken ainoana Luojana, ja Ylimpänä auktoriteettinä kaikelle ja kaikille maailmankaikkeudessa. Sen seurauksena Muslimi sulkee pois sydämestään ja mielestään ajatuksen, että hän voisi olla uskollinen, omistautunut ja tottelevainen, luottaa, uskoa ja palvoa mitään tai ketään muuta kuin Allahia. Tämä kieltäytymys ei ole määritelty sisältämään ainoastaan pakanajumalia ja -jumalattaria, jotka ihmiskädet ovat tehneet puusta ja kivestä mielikuvituksen avulla, vaan myös laajenee muille osa-alueille, taikauskoon, ideologioihin, elämäntapoihin, ja auktoriteetteihin, jotka vaativat täydellistä huomiointia, uskollisuutta, luottamusta, rakkautta, tottelevaisuutta tai palvontaa. Tähän liittyy mm. Kieltäytymys uskomasta sellaisiin yleisiin asioihin kuin astrologia, kädestä kertominen, hyvän onnen amuletit, ennustaminen sekä lisäksi rukoileminen "pyhimysten" haudoilla tai pyhäinjäännöksillä, pyytäen näitä "pyhimyksiä" ottamaan yhteyttä Allahiin heidän puolestaan. Islamissa ei ole välikäsiä, eikä myöskään papistoa; Muslimi rukoilee suoraan ja ainoastaan Allahille.

Usko Muhammadin (SAWS) profeettuuteen tuo mukanaan uskon hänen tuomaansa johdatukseen, joka on sisällytetty hänen sunnaansa (hänen sanontansa ja tekonsa), ja vaatimuksen Muslimille, että jokaisen Muslimin tarkoituksena tulisi olla hänen ohejidensa seuraaminen uskollisesti. Muhammad (SAWS) oli myös ihminen, mies, jolla oli tunteet ja tuntemukset, kuka söi, joi ja nukkui, ja kuka syntyi ja kuoli, kuten muutkin ihmiset. Hänellä oli puhdas ja rehellinen luonne, ennennäkemätön hurskaus, ja horjumaton usko Allahiin ja sitoutumus Islamiin, mutta hän ei ollut jumalinen olento. Muslimit eivät rukoile häntä, eivät edes välikätenä ja Muslimit kammoavat termejä "muhamettilainen" ja "muhamettilaisuus".


Määritelmä


Sanalla ISLAM on kaksinkertainen merkitys: rauha ja alistuminen Jumalalle. Tämä alistuminen vaatii täyttä ymmärrystä ja halua alistua Yhdelle Ainoalle Kaikkivaltiaalle Jumalalle. Täytyy tietoisesti ja tunnontarkasti antautua Allahin palvelukseen. Tämä tarkoittaa, että on toimittava sen mukaan, mitä Allah käskee meidän tehdä (Pyhässä Koraanissa) ja mitä Hänen rakastettu Profeettansa, Muhammad (SAWS), rohkaisi meitä tekemään sunnassaan (hänen elämäntapansa ja sanontansa henkilöittäen Pyhää Koraania).

Kun me nöyrrymme, pääsemme irti itsekkyydestämme ja alistumme kokonaan Allahille ja vain Hänelle, uskossa ja teoissa, me tunnemme rauhan sydämissämme. Toteuttamalla rauhan sydämissämme, se tuo rauhan esiin ulkoisessakin käytöksessä.

Islam on tarkkaavainen muistuttamaan meitä siitä, että se ei ole väliaikeinen uskonto; enemmältikin se on kaikenkattava elämäntapa, jota tulee harjoittaa jatkuvasti, jotta se olisi Islamia. Muslimin tulee harjoittaa kaikkia uskon viittä pilaria: usko siihen, että Allah on Yksi Jumala ja että Muhammad (SAWS) on Hänen profeettansa, rukoukset, paasto Ramadan-kuukauden aikana, almuvero ja pyhiinvaellus Mekkaan ja tulee uskoa uskon kuuteen artiklaan: usko Jumalaan, usko Pyhiin Kirjoituksiin [Toora, Raamattu ja Pyhä Koraani suom huom.], usko profeettoihin [esim: Muhammad (SAWS), Jeesus, Hesekiel… … suom. huom.], usko enkeleihin, usko Tuomiopäivään, ja Jumalan päätöksiin, sekä hyvässä, että pahassa.

On olemassa myös muita määräyksiä ja käskyjä, jotka vaikuttavat kaikkiin henkilön perhe-, sosiaali- ja muuhun henkilökohtaisen elämän näkökohtiin. Nämä sisältävät sellaisia asioita kuten ruokavalio, vaatetus, henk. koht. hygienia, ihmissuhteet, liike-elämän etiikka, velvollisuudet vanhempia kohtaan, aviopuoliso ja lapset, avioliitto, avioero ja perintä, siviili- ja rikosoikeus, Islamin puolustustaminen taisteluissa, suhteet ei-Muslimien kanssa ja paljon muuta.

Salah (Rukous)


Rukous (Salah), palvontamielessä, on Islamin toinen pilari. Rukoileminen on pakollista ja suoritettava viisi kertaa päivässä. Nämä viisi ovat aamunkoitto (Fajr), heti keskipäivän jälkeen (Dhuhr), keski-iltapäivä ('Asr), auringonlasku (Maghrib) ja aikainen yö (Isha'). Rituaalinen puhtaus ja -pesu on tehtävä ennen rukousta, kuin myös varmistettava vaatteiden ja paikan puhtaus sekä kenkien pois otto. Rukoilla voidaan joko yksin tai joukolla, kotona, ulkona, periaatteessa missä tahansa puhtaassa paikass, yhtä hyvin kuin moskeijassa vaikka viimeksi mainittua tulisi suosia. Erikoisuus on perjantain keskipäivän rukous, jota kutsutaan Jum'ahiksi. Myös se on pakollinen [vain miehille suom. huom.] ja se on suoritettava moskeijassa, yhdessä muiden kanssa. Sitä ennen on saarna (Khutbah) ja se [Jum'ah] korvaa Dhuhr-rukouksen perjantaisin.

Islamiin ei kuulu arvojärjestyksellistä pappisvaltaa, ei pappeja eikä pastoreita. Rukousta johtava henkilö voi olla kuka vain, joka tuntee Pyhän Koraanin ja on seurakunnan valitsema. Häntä (yleensä mies, mutta jos koko seurakunta on pelkkiä naisia, hän voi myös olla nainen) kutsutaan imaamiksi. Myöskään ei ole olemassa minimilukua seurakuntarukoukselle. Rukous sisältää jakeita Koraanista ja muita rukouksia, erilaisten kehonliikkeiden säestämänä - seisominen, kumartaminen, maahan heittäytyminen ja istuminen. Rukoukset lausutaan arabiaksi, ilmestyksen kielellä, vaikka henkilökohtaiset pyyntörukoukset (Du'ah) voidaankin sanoa omalla äidinkielellä. Palvojat kääntävät kasvonsa kohti Qiblah'ia, Kaaban suuntaa Mekassa.

Rukouksen merkitys on yhteyden pitämisessä Jumalaan jatkuvasti, viisi kertaa päivässä, mikä auttaa Jumalan palvelijaa välttämään pahoja tekoja, jos hän tekee rukoukset rehellisesti. Lisäksi se lisää kuria, Jumala-tietoisuutta ja asettaa luottamuksen ainoastaan Allahiin ja muistuttaa Tuonpuoleisen elämän kaipuun tärkeydestä. Milloin rukoukset on tehty seurakunnassa se myös tuo vahvaa kuulumisen tunnetta, tasa-arvoa ja tunteen veljeydestä/sisaruudesta.


Sawm (Paasto)


Islamin neljäs pilari on paasto. Allah on määrännyt kaikille, jotka siihen kykenevät, päivittäistä paastoa, aikuisille Muslimeille koko Ramadanin eli yhdeksännen kuukalenteri kuukauden ajan, alkaen uuden kuun ensi näkemästä. Paastosta vapautettuja ovat erittäin vanhat ja mielisairaat. Fyysisesti, paasto kestää aamunsarastuksesta pimeän tuloon, silloin pysyttäydytään erossa juomasta, ruuasta ja sukupuolisesta kanssakäymisestä. Moraaliselta ja käytökselliseltä puolelta pysytään kaukana valehtelusta, pahansuovista juoruista, riitelystä ja maallisesta hölynpölystä.

He, jotka ovat sairaita, vanhoja tai matkustavaisia ja naiset, joilla on kuukautiset, ovat raskaana tai imettävät ovat luvallisia keskeyttämään paaston, mutta heidän täytyy korvata nuo päivät myöhemmin. Jos se ei ole fyysisesti mahdollista, heidän tulee ruokkia köyhä henkilö per paastoamaton päivä. Lapset alkavat paastota (ja suorittaa säännöllisiä rukouksia) murrosiästä alkaen, vaikkakin monet alkavat aiemmin [lapsi voi osata rukoilla jo parivuotiaana ja alkaa paastota muutaman päivän ajan koulualoitusiässä suom huom.]

Vaikka paastoaminen on hyödyllistä terveydelle, sitä ajatellaan ensisijaisesti itse-puhdistuksen keinona. Jättämällä maalliset mukavuudet ja nautinnot, vaikka vain vähäksi aikaa, paastoava henkilö saavuttaa todellista sympatiaa aina nälässä olevia kohtaan ja kokee kasvun henkisessä elämässään, oppii kuria, itse-kieltäytymystä, kärsivällisyyttä ja joustavuutta.

Varsinaisen paastoamisen lisäksi, on hyvä lukea koko Koraani.Ja sitten on lisärukouksia moskeijassa joka ilta Ramadanin ajan, nimeltään Tarawih. Näiden tuokioiden aikana luetaan Koraania siten, että kuun lopussa koko Koraani on luettu. Tämä tehdään muistoksi siitä, että ensimmäinen osa Koraania tuli ilmestyksenä Muhammadille (SAWS) Ramadanina.

Viimeisen kymmenen päivän aikana - vaikka päivää ei koskaan saa tietää eikä se ole välttämättä sama päivä vuosittain - tapahtuu Voiman Yö (Laylat al-Qadr). Jos viettää tuon yön palvoen Jumalaa, se vastaa tuhatta kuukautta palvontaa eli siis Allahin palkkio on hyvin suuri.

Seuraavan kuukauden ensimmäisenä päivänä, uuen kuun näkemisen jälkeen, on erityinen juhla nimeltään Id al-Fitr. Ruokaa lahjoitetaan köyhille (Zakat al-Fitr), jokainen kylpee ja pukee ylleen parhaat vaatteensa, mielellään uudet ja joukkorukous pidetään aamulla, jota seuraa juhla ja sukulaisten ja ystävien luona vieraileminen.

Vuoden aikana on muitakin paastopäiviä. Muslimeita rohkaistaan paastoamaan kuusi päivää Shawwalina, se on seuraava kuu Ramadanista, maanantaisin ja torstaisin ja yhdeksäntenä ja kymmenentenä tai kymmenentenä ja yhdentenätoista Muharramia, vuoden ensimmäistä kuukautta. Tämä kymmenes päivä, nimeltään Ashurah, on paastopäivä myös juutalaisille (Jom Kippur) ja Allah käski Muslimeita paastoamaan kaksi päivää, että Muslimit erottuisivat Kirjojen kansoista.

Vaikka paastoamista rohkaistaan, jatkuva paastoaminen kuin myös luostarielämä, selibaatti ja muuten vetäytyminen oikeasta elämästä on tuomittua Islamissa. Paastoaminen kahtena juhlapäivänä, Id al-Fitrina ja Id al-Adhana, Hajjin juhlana, on tiukasti kiellettyä.

takaisin muslima7'n kotiin

Credits for the design go to 7rings