Squadron 303

De Reddings eenheid van de Koninklijke Luchtmacht

Het 303 Search and Rescue (SAR) Squadron is de reddingseenheid van de Koninklijke Luchtmacht. De SAR is op de vliegbasis Leeuwarden gestationeerd en bestaat uit drie Agusta Bell 412 SP helikopters en een team van 25 personen. De SAR is in 1959 opgericht om osporings- en reddingswerk te verrichten en had tot 1977 tevens de Tactical Air Resque taak. Na verloop van tijd kregen de SAR helikopters er de taak bij om patienten te vervoeren van de Waddeneilanden naar de ziekenhuizen op het vaste land. Deze taak is uitgegroeid tot een officiele 24-uurs stand by dienst. Verder verleent de SAR haar diensten als bijzondere omstandigheden dat vereisen zoals dijkbewaking bij zware storm of tijdens de watersnood van de grote rivieren. Zo zijn ook zeehonden regelmatig terugkerende klanten van de SAR.

Verhuizingen

In de beginjaren was de SAR onderdeel van het 298 squadron op de vliegbasis Ypenburg. De een heid had als operatie gebied het zeegebied rond de schietranges Vlieland en Terschelling. Zij vlogen met de Alouette II. In 1962 werd de SAR vlucht zelfstandig en kreeg in 1966 vijf grotere en snellere Alouette III helikopters. Twee later was de eerste verhuizing een feit en landde de SAR op Soesterberg. De Tactical Air Rescue taak werd vervangen door luchtfotografie en transportvluchten ten behoeve van het koninklijke huis. Deze transporttaak verloor de SAR weer bij verhuizing in 1977 naar de vliegbasis Leeuwarden. Toen in 1994 de Agusta Bell 412SP helikopter haar intrede maakte bij de SAR ging ook de officiele luchtfotografie verloren. Daar kwam een professioneler patientenvervoer voor terug. Sinds de sluiting van de range op Terschelling in 1995 is de Stand by dienst voor het redden van gestrande vliegers gestationeerd op het eilend Vlieland. Het SAR-team heeft in de loop van haar bestaan een twintigtal militaire vliegers uit binnen-en buitenland en een zestigtal opvarende c.q. drenkelingen uit zee gered. Medio 1998 is het aantal vervoerde patienten de 2600 gepaseerd. De laatste jaren ligt het gemiddelde op ongeveer 150 patienten per jaar.

Nieuwe Helicopters

Met de komst van de Agusta Bell helikopters is een nieuw tijdperk aangebroken voor wat betreft werkwijze en inzet. De bemanning bestaat bij de RESCUE configuratie uit twee vliegers, een hoist operator en een redder. Bij de patientenconfiguratie wordt al naar gelang de situatie de hiostoperator of de redder vervangen door een verpleger en eventueel een arts. Tegenwoordig kan dankzij de automatische piloot, de modernste instrumentatie en navigatieapparatuur onder slechtweers omstandigheden gevlogen worden. Het is ook mogelijk geworden om een zoekgebied volledig automatisch af te vliegen waardoor de bemanning meer tijd heeft om naar buiten te kijken naar de drenkelingen. Want die moet men nog steeds met het blote oog ontdekken. Voor het patienten vervoer is de AB 412 SP uitgerust met medisch apparatuur die ook in een ambulance terug te vinden is.