"Män utan kvinnor"

"Män utan kvinnor"

Dubbel-CD:n "På andra sidan drömmarna", som kom i våras, var ju riktigt hyfsad. Men varför stressa fram en ny skiva redan nu? Kontraktstekniska skäl? Och om nu EMI nödvändigtvis måste släppa en ny skiva, går den inte igenom någon form av kvalitetskontroll först?

De två starkaste spåren, "Fullt ut" och "Nadja", skulle enkelt platsa på "Xavante". Stillsamma, mörkt innerliga, lätt desperata ballader i stil med "Det jag vill minnas" och "Gruva". När det gäller "Nadja" är den dessutom så text- och röstmässigt sensationell att den redan nu känns som ett guldkorn i Lundells samlade verk.

Tyvärr är "Nadja" allt annat än representativ för CD:n. Titelspåret är väl okej. Och "Warburton mission" är liksom "Underbart" visserligen slentrian-melodiös men ändå klart hållbar (Warburton har dessutom begåvats med den slöa, sympatiska Nadja-rösten). Men resten? Vad är det för någonting? Jo, resten är ingenting annat än ett knippe mystiskt rytmiska halvreligiösa country-låtar. "Cadaques", "Babywriter", "Party"...de är ju vedervärdiga.

Okej, en del av dem som inte har räknats upp är inte så suspekta utan bara vanligt trista. Men det gör inte saken så mycket bättre. Texterna förbättrar inte heller helhetsintrycket. De är bara ordinärt sorgsna och kan som alltid när det gäller Lundell betraktas som ytliga alternativt djupa beroende på den personliga inställningen till artisten.

Det här är tveklöst Lundells sämsta efter "Natten hade varit mild och öm", om nu den sistnämnda räknas som en riktig skiva. Annars är "Män utan kvinnor" den sämsta. Misslyckandet beror helt och hållet på svaga, märkliga låtar som hade passat bättre outgivna. För bandet, bestående av Olle Ljungström-musiker, är det ju inget fel på. Det är faktiskt litet synd om Lars Halapi och grabbarna att snyggt arbete med högkvalitativa Ljungström-kompositioner skall följas av det här debaclet.

Nej, jag skulle ha föredragit "Låt dom prata" som höstsingel med "Nadja" som B-sida. Fler bra låtar och lägre pris. Mästerverket "Nadja" står förresten för 2,0 av 3.5-betyget. Sara Isakssons läckra körsång på "Warburton mission" samt titelspåret står för 1,0. Ni kan räkna ut resten själva.

BETYG: 3,5 utav 10

MAGNUS MÅLBERG

TILLBAKA TILL HUVUDSIDAN

Email: callem@wwdg.com