cfx service shooting test compare links index index_en

Gamo CFX


Recomandabil este ca cateva din operatiunile de mai jos sa se faca dupa expirarea perioadei de garantie si dupa acomodarea utilizatorului cu arma, altfel o vizita la service este cea mai potrivita, interventiile neautorizate pot duce la pierderea acestei garantii, la accidente grave si defectiuni iremediabile.
Aici gasiti manualul de instructiune si constructia CFX-ului in format pdf: manual , constructieAVANTAJE LA CFX

1. pe varful armei se poate monta laser sau lanterna.
2. arma se poate bloca legand teava cu levierul de armare.
3. dupa incarcarea glontului in teava mai putem lasa un glont in chiulasa, la urmatarea armare glontul se afla deja in chiulasa si trebe impins in teava
INCARCAREA CORECTA

In cazul armei GAMO CFX, este foarte importanta incarcarea corecta a acesteia, particularitatile constructive permitand ''ciupirea'' garniturii de etanseizare a chiulasei pe gura tevii cu fusta pelletului incomplet introdus pe teava. Pentru a asigura o patrundere corecta si completa a pelletului, se poate utiliza o tija subtire dintr-un material moale (plastic, aluminiu, cupru, etc). Un pellet prea adanc introdus pe teava este un pellet ce nu va avea energia standard a armei. Plecarea pelletului pe teava se face cu un efort suplimentar din partea aerului ce se comprima in spatele sau, creand astfel presiune suplimentara ce asigura functionarea corecta a armei. O introducere corecta a pelletului pe teava presupune ca fusta acestuia sa fie la acelasi nivel cu gura tevii sau foarte putin inauntrul acesteia.
TEXT:Cosmin-IoanINCARCARE FARA A ARMA PUSCA

Putem sa introducem glontul in teava fara sa armam CFX-ul, cu glontul deja in teava ne trebuie 1-3 secunde pt armare, tintare si tragere. Chiulasa are un mic joc in lungul cilindrului si in momentul cand nu este armata, arcul apasa pe ea, o lipeste pe gura tevii si nu se poate deschide decat cu mare efort ... cand incepi armarea, presiunea scade si se poate deschide:

1) tragem pt putin timp levierul de armare pana ce deschidem chiulasa
2) introducem glontul
3) tragem pt putin timp levierul de armare pana ce inchidem chiulasaMODIFICAREA INALTATORULUI

Unul dintre posibilele inconveniente ale CFX-ului este sistemul de ochire deschis, TruGlo, care in partea din fata este foarte sensibil la socuri si solicitari si se poate deteriora foarte usor. Tot la sistemul de ochire, inaltatorul poate sa nu fie ''in zona de lucru'' in ceea ce priveste reglajul pe inaltime, adica piedica de sub surbul micrometric sa nu calce in santurile de pe spatele acestuia din cauza pantei prea mari a inaltatorului, pierzandu-se astfel din precizie dupa cateva focuri (din cauza socului, se modifica reglajul). Solutia este destul de simpla: inaltarea inaltatorului si implicit scaderea acestei pante. In imagine puteti vedea o solutie pentru aceasta, adaugarea de benzi subtiri de piele sau cauciuc, atat cat este nevoie. S-ar putea sa fie nevoie de schimbarea surubului de fixare a inaltatorului, cel original este foarte scurt.


TEXT,PHOTO:Cosmin-IoanVERIFICAREA GARNITURII CHIULASEI

Din cand in cand este recomandat sa verificati aceasta garnitura care la armele break-barrel este foarte vizibila si accesibila pentru schimbare. La CFX ea este ascunsa pe partea din fata a chiulasei, nefiind direct vizibila.

Pentru aceasta, trebuie sa impingeti chiulasa catre spatele armei.Se extrage micul maner de plastic care o actioneaza. Atentie la lamela metalica de pe corpul acestuia care poate cadea si se poate pierde!

Se trage levierul de armare cam la jumate ca sa poate fi inpinsa chiulasa in spate. Atentie nu trageti levierul pana la capat!! nu cumva sa armati arma(se poate lega tragaciul in spate in caz ca totusi ati tras levierul pana la capat ca sa se poate dezarma).

Dupa aceasta se introduce o surubelnita mai mica in acest locas si se impinge spre spatele armei, atat cat este necesar pentru ca intre chiulasa si partea din fata a armei sa se poata introduce o surubelnita pentru a continua impingerea ei catre spate, atat cat este necesar pentru verificarea acestei garnituri si alte eventuale operatiuni de curatare, gresare, etc.
Se trag cateva focuri pentru verificarea armei si pentru eliminarea eventualelor surplusuri de material gresant, ce vor aparea pe chiulasa din cauza presiunii din spatele ei in momentul declansarii armei sau la rotirea acesteia pentru incarcare.


TEXT,PHOTO:Cosmin-IoanDESFACEREA ARMEI DE PE PAT

Daca surubul din spate este accesibil si usor de desfacut, nu la fel sunt si cele doua frontale, pentru desfacerea lor fiind necesara introducerea unei surubelnite sub cele doua padele de cauciuc de pe laturile armei. Acestea fie se pot gauri in zona respectiva fie se pot scoate de tot si repune cu ajutorul unor suruburi scurte.Desfacerea armei este destul de simpla atata timp cat aveti o presa speciala (ce poate fi confectionata foarte usor), arcul este pretensionat si este nevoie de aceasta.

Arma a fost desfacuta dupa 3000 de focuri
CHIULASA cromata prezinta desprinderea stratului de crom in zona dinspre piston si urme de incalzire intensa pe canalul ce face legatura cu teava. Garnitura dinspre piston este foarte fragila si dupa cum se poate vedea a fost deja deteriorata; aceasta este singura care opune rezistenta la rotirea chiulasei la incarcare, ea asigura si lipirea chiulasei de teava in momentul compresiei aerului din cilindru
PISTONUL este modificat din fabrica (zona lucioasa) pentru a putea intra pe cilindru, a fost facut initial cu diametru mai mare (???). Garnitura pistonului pare intreaga, fara deteriorari vizibile.
GHIDAJUL arcului este uzat (arcul era indoit si freca puternic de acesta) pe zona lucioasa. Distantierul este din plastic.

30 32 31 33 39 35 36 37 41 42 47
46
40
44
48
cfx muzzle
TEXT,PHOTO:Cosmin-Ioan


Aici mai gasiti cateva poze despre CFX. Pentru explicatii la poze si pentru poze mai detaliate contactati pe Cosmin