Muzeul Banatului-castelul Huniade

    Muzeul Banatului este gazduit de castelul Huniade, monument impunator al centrului orasului Timisoara (Piata Huniade No1,1900 Timisoara).

  Castelul Huniade, edificiu initiat de regele Carol Robert de Anjou, care in urma vizitei facute in Timisoara in 1307 a hotarat sa-si stabileasca aici resedinta. probabil constructia a fost realizata de catre constructori italieni terminandu-se in 1315, deoarece in 1316 regele era deja stabilit in noul sau castel, in care a locuit aproape opt ani, ultimul act semnat de el in Timisoara datand din 15 iulie 1323.

  Despre forma si intinderea sa nu se cunosc prea multe lucruri presupunandu-se ca era amplasat in locul actualului castel Huniade avand o forma dreptunghiulara, in partea de nord existand o cetate, de aceeasi forma in jurul careia s-a dezvoltat mai tarziu orasul medieval.

  Numeroase gravuri de la sfarsitul secolului al XVI-lea pana la inceputul secolului al XVIII-lea reprezentand Timisoara sub forma a doua dreptunghiuri.

  In urma invaziilor turcesti, Timisoara devine statul major al operatiunilor de aparare, castelul devenind sediul contilor de Timis, care deseori aveau si rangul de Bani ai Severinului. Numele castelului provine de la numele de Ioan de Huniade, care intre 1441-1456, in calitate de Conte de Timis a locuit cu familia aici, in 1443 dispunand reconstructia acestui edificiu grav avariat de un cutremur in acel an.In perioada ocupatiei turcesti, a servit drept sediu pentru pasa, intre secolele al XVIII-lea si XX-lea, fiind cazarma si arsenal de artilerie. In 1849, cladirea a fost distrusa pana in temelii si a trebuit sa fie complet refacuta, forma sa actuala datand din 1856.

  La data de 25 iulie 1872 s-a constituit la Timisoara, "Societatea de istorie si Arheologie", cu scopul "executarii sapaturilor arheologice, cultivarea istoriei si arheologiei, interesarea unei mase tot mai largi pentru stiinta istoriei", data care a marcheaza infiintarea Muzeului Banatului. In anul 1886 s-a trecut la reamenajarea cladirii de Welaner si transformarea ei in muzeu iar la 1889 acesta a fost deschis publicului. In anul 1937 muzeul s-a mutat in actuala cladire a Operei Romane. In anul 1947 Castelul Huniade este atribuit muzeului care isi organizeaza in acest monument istoric expozitia de arheologie, istorie, stiintele naturii, etnografie si arta.

  In prezent Muzeul Banatului tezaurizeaza un imens material arheologic si piese de muzeu care atesta continuitatea neantrerupta de locuire, pe teritoriul Banatului, din preistorie si pana in epoca moderna. Bogata cultura materiala si spirituala care s-a succedat pe acest areal, se constituie parte integranta a civilizatiilor care isi au geneza in spatiul carpato-danubiano-pontic, avand similitudini cu marile civilizatii europene.

  Actualmente Muzeul reuneste cateva exponate unicate in Romania si in Sud-estul Europei. Reconstruirea Sanctuarului neolitic de la Parta reprezinta un unicat in Romania si este unul dintre putinele din Europa.

  SUS