V I R T U A A L I H E V O N E N


Satuneito KUOLLUT 4.9.2009 tallipalossa

Hevosen nimi Satuneito Kutsumanimi Satu
Rotu / sukupuoli Suomenpienhevonen / tamma Säkä / Väri 143 cm / rautias
Syntynyt 22.03.2008 Ikääntyminen Oma, nyt 10v(4v 22.06-08)
Painotuslaji yleispainoitus Koulutustaso ko HeB / re 90cm / me 80cm
Kasvattaja Sanna Heinänen, Suomi(evm) Omistaja Tintti / Aquanimals

Saavutukset

Kesäkuun 2009 yleislaatuarvostelutilaisuus
30+35+24+35 = 124p eliYLA2
Heinäkuu 2009 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus
SLA-II


Kuvagalleria

Kuvat kuvannut Peppi S.

Jälkeläiset & Jalostuskäytöstä

Pikantin Huimatuuli
Pikantin Juuso
Pikantin Krista
Meren Harhakuvitelma
Hannan Seitsemän oikein
Meren Oskari
Meren Ristiseiska

Satu on tarjolla jalostukseen, ja ottaa vastaan evm sukuisia suomenhevosoreja.

Sukutaulu

Satu i. Hurmurin Hyrrä EVM ii. Ruutu-Ritari EVM iii. Poika-Ritari EVM
iie. Humun Hilla EVM
ie. Jaanen Säde EVM iei. Ilon Tärähdys EVM
iee. Säteilijä EVM
e. Saturomanssi EVM ei. Tuulenromanssi II EVM eii. Tulitaikanen EVM
eie. Satusuudelma EVM
ee. Humun Tyttö EVM eei. Jaakon Humu EVM
eee. Janneriina EVM

Sukuselvitys


Sadun isä Hurmurin Hyrrä on komea ruunikko Suomenhevosori. Tämä 153 senttinen ori kilpailee lähinnä esteratsastuksen puolella, mutta joskus oria nähdään myäs kouluratsastuskiemuroita suorittamassa. Ori omistaa hyvän rakenteen, puhumattakaan luonteesta ja tämän takia ori onkin yltänyt kantakirjaan II-palkinnolle. Nykyään Hyrrä viettää eläkepäiviään lähinnä maastoratsuna Kainuun alueella.
Hyrrän isä oli 154 senttinen musta suomenhevosori, Ruutu Ritari. Ritariksi ristitty ori hurmasi olemuksellaan, kuin värillään. Kouluratsastukseen painoittunut ori voitti useita alueluokkia ratsastuksessa, ja ylsi myös viimeiselle tasolle, eli mestaruustasolle. Mestariksi ei ikinä kuitenkaan noustu, sillä ori kuoli ähkyyn juuri ennen mestaruuskilpailuja. Ritari jätti jälkeensä vahvasti tummaa väriään, ja elastisia liikkeitään. Esteitä orilla ei ikinä edes vakavissaan ole kokeiltu. Kantakirjaustakaan ei keretty toteuttaa, ennen kuolemaa, mutta onneksi kouluratsastuksen parissa astutettiin ahkerasti tammoja, joten myös leimaa on jäänyt.
Jaanan Säde on Sadun suvun yksi menestyjiin kuuluva. Tamma palkittiin yhdeksänvuotiaana I-kantakirjapalkinnolle, sen jälkeen tammalla alettiin vain kansallisten kilpailuiden kilpailemiseen, tammalla kilpailtiin kaikkea mahdollista. Kouluratsastusta, esteitä, kenttää ja valjakkoajoa. Kukaan ei tiennyt mistä tamma tuli, se oli siro kuin mikä ja todella upea liikkeinen. Kaikki uskoivat sen olevan satuhevonen joka oli puettu suomenhevoseksi. Oikeasti tamma oli 3-5 vuotiaaksi ravuri ja sen vanhemmat olivat pikkuraviradan menestyjäpariskunta joka oli saanut jo neljä varsaa ennen Hyrrää.


Sadun emä Saturomanssi on pieni, mutta pippurinen Suomenpienhevostamma. Tamma on 140 senttinen, punarautias kouluratojen taitaja. Luonteeltaan tamma on aivan kuten jälkeläisensä Satu, rauhallinen ja mukava tamma. Tamma on kilpaillut paljon ja sijoittunut melkein joka toisessa kilpailemassaan kilpailussa. Tammaa ei ole koskaan yritetty kantakirjaan, vaikka se varmasti ratsastettavuutensa, hyvän rakenteensa ja uskomattoman kiltin luonteensa ansiosta pääsisi ehkä jopa korkeimmalle korokkeelle. Kuitenkin toimii nykyään vain harrasteratsuna Mikkelissä, samassa paikassa jossa Satukin on syntynyt.
Tuulenromanssi II on aivan upea ollut aikoinaan, mutta nyt se on yleisessä jalostuskäytössä ja viettää eläkevuosia aivan Itärajan tuntumassa. Ori oli jo nuoruudessaan vahva hevonen, se oli todella hyvä vaunujen edessä ja se oli rehti ratsu, eikä sentään aina ollut tekemässä temppuja. Kumminkin orin tarina alkoi siitä kun se myytiin kilpailukäyttöön upean kenttähevossukunsa puolesta. Tuulenromanssi oli kumminkin liian kova pala kenttäratsuksi omapäisen ajattelunsa takia, se alkoi kilpailemaan estekentillä ja hyvällä menestyksellähän se sitten onneksi sujuikin. Ori joutui kumminkin 12-14 ikävuosien aikana vaihtamaan omistajaa usein koska orista tuli vaikea käsitellä, eikä kukaan ole tohtinut ruunata sitä. Tuulenromanssilla onkin nyt ymmärtävä ja lempeäsydämminen omistaja, joka tietää miten hallita vaikeampiakin ääritapauksia.
Humun Tyttö olikin sitten niin upea tamma. Tyttö oli kyllä tavallinen yksityinen hevonen ratsastuskoulussa, joka kävi ratsastustunneilla. Tamman omistaja kumminkin kilpaili aina Tytöllä mahdollisissa kilpailuissa omalla tallilla ja muilla lähistöllä sijainneilla naapuritalleilla. Tyttö ei kerännyt mainetta, mutta se sai symppiksen olettamuksen jokaisesta kilpailusta ja sen todella kelpo käyttäytyminen sai sen etenemään 13 vuotiaana terapiaratsuksi. Mieliin se jäi symppiksenä, mutta pienikokoisena.

Luonne


Luonteeltaan Satuneito on varsin mukava ja rauhallinen pikkutamma, joka osaa käyttäytymisen taidot ja kouluratsastuksen salat pitkälle raadattuna. Tammamaisuutta ei läydy paljon, mutta silloin kun Satu jotain päättää heittää kesken, niin silloin tammaa ei saa enää mihinkään suuntaan laitettua. Satu on kuitenkin yleensä toimiva, eikä montaa kertaa kuussa ole huonoja päiviä. Kilpailuissa ei varsinkaan, sillä tammaa pikkuisen hermostuttaa siellä eikä sillä tulisi mieleenkään heittää hommaa kesken.

Hoitaessa Satu seisoo useimmiten nätisti paikallaan ja suorastaan kerjää huomiota, mutta kuten kaikilla naisilla, myös Satulla on huonot päivänsä. Silloin tamma näyttää jo kaukaa keskisormea ja sen hoitaminen on täyttä tuskaa. Silloin Satu ei tykkää seistä paikallaan, ei tykkää että häneen kosketaan, ei tykkää harjasta, ei suasta, ei kavioiden putsauksesta, ei satulavyöstä, ei yhtään mistään. Silloin Satu olisi parasta jättää vain rauhaan ja antaa tamman mököttää ihan itsekseen. Vaan yleensä Satu on kuitenkin innoissaan aina mukana, nostaa kaviot putsausta varten helposti ja pitää ne vielä ylhäälläkin putsauksen ajan.
Päänharjaus ei tuota ongelmia, Satu ei arista edes korviaan. Sualla rapsuttelu on parasta ja Satu seisoo silloin silmät aivan upiummessa käytävällä tai karsinassa, kun hoitaja rapsuttelee pyörösualla neitiä. Täytyy vain varoa, ettei rapsuttele liian kauan, ettei Satu vahingossa nukahda kesken sukimisen ja läjähdä keskelle käytävää tai karsinaa. Satulointi on helppo nakki, Satu ei pullistele, eikä pyöri tai harrasta mitään muutakaan "ongelmakäyttäytymistä". Tosin suitsien laitto onkin sitten pitkän ihmisen hommaa, sillä Satulla on hieman paha tapa nostaa päänsä aivan taivaisiin kun sitä aloitetaan suitsia. vaan pitkältä ihmiseltä tai pitkän ihmisen avustuksella Satulle saa suitset suuhun leikiten, tamma kuitenkin avaa kiltisti suunsa kuolaimia varten, eikä temppuile muuten mitenkään. Suojien ja pinteleiden laitto on helppo nakki, se on tammalle aivan arkipäivää. Vaan jos tamma on jekutustuulella, niin saattaa se höynäyttää kuntoon laittajaa nostamalla juuri sen jalan ilmaan, kuin putsausta varten, johon pinteliä ollaan käärimässä tai suojaa kiinnittämässä. Yleensä tamma lopettaa tämän pienen kiusanteonkin nopeasti.

Ratsastaessa Satu on varsin energinen mamma menemään ja vähänkään vauhtia pelkäävän ei kannata tamman selkään nousta. Satun kanssa on menoa ja meininkiä jopa kouluradalla, jossa vaaditut liikkeet suoritetaan puhtaasti, mutta vauhdilla. Tamma onkin varsinainen velho lisäyksien suhteen. Tosin tamma on herkkä suustaan, joten mikään paniikki-kiskoja ei ole myöskään tämän neidin ratsastaja. Liian kova kiskominen suusta hermostuttaa Satun ja sitten sitä mennäänkin, kun tamma puree kiinni kuolaimeen ja päästelee minkä kavioistaan ehtii pitkin kenttää, kentän aidan yli metsään, metsästä pellolle, sieltä tien yli ja sieltä toisen pellon päähän ja sitten takaisin kotiin - ja yleensä ilman ratsastajaa. Raipan käyttöä emme myöskään suosittele Satulla, tamma kun ei raipasta pidä yhtään ja jos vauhti ei riitä ratsastajaa pudottamaan, niin silloin Satu ottaa käyttöön maailman mahtavimmat banaanipukkiloikkansa, joista puree pölyä ihan jokainen ratsastaja. Joten nätisti kun ratsastaa, Satu toimii kuin unelma. Esteillä tosin tamma joskus tuppaa kuumumaan, mutta silloin auttaa rauhallinen puhe ja syvä istunnalla ratsastus. Satu on myös todella maastovarma, ja liikennevarma. Tamman kanssa on turvallista lähteä yksin tai kaverin kanssa maastoon milloin vain. Satu ei pelkää outoja ja kovia ääniä, ei traktoreja, ei rekkoja, ei muovipusseja. Hirviä ja muita suuria metsäneläimiä Satu tuppaa tuijottelemaan, mutta niitäkään se ei pakene. Kyllä sen vaan muikea mamma se meidän Satu.

Muulloin Satu on myös yhtä suloinen itsensä: tamma on helppo kengittää, kengittäjältä ei pääse kirosanan kirosanaa Satun aikaan. Tamma seisoo hievahtamatta paikallaan ja antaa sepän tehdä työnsä kaikessa rauhassa. Eläinlääkäristä Satu ei tykkää, mutta ei uskalla silti tehdä tälle mitään. Kova luimiminen tammalla on aina päällä eläinlääkärin kanssa, mutta se siitä. Satu tahtoo vain näyttää pelottavalta.
Traileriin lastaus ja kuljetus sujuu ongelmitta. Satu kävelee itse, ihan yksikseenkin, traileriin ja mutustaa koko matkan ajan rentona reiskana heiniään. Satu on tottunut matkustelija, eikä välitä kopissa mistään mitään. Tamma pystyy jopa torkkumaan automatkan aikana, johon varsin harva hevonen kykenee. Kaikkein mieluiten Satu matkustaa yksin, hermostunut kaveri saa usein tamman itsensäkin hieman hermostumaan. Yksin ollessaan se matkustaa oikein mielellään. Eli varsin monipuolinen kelpo mamma.

Kilpailukalenteri

KRJ
09.08.08 - KRJ - kutsu - Helppo B - 2/40
09.08.08 - KRJ - kutsu - Helppo A - 1/40
10.08.08 - KRJ - kutsu - Helppo C - 2/40
10.08.08 - KRJ - kutsu - Helppo B - 2/40
10.08.08 - KRJ - kutsu - Helppo A - 3/40
21.08.08 - KRJ - kutsu - Vaativa B - 5/52
21.08.08 - KRJ - kutsu - Helppo B - 6/52
21.08.08 - KRJ - kutsu - Helppo C - 3/35
22.08.08 - KRJ - kutsu - Vaativa A - 6/42
22.08.08 - KRJ - kutsu - Helppo C - 5/43
03.09.08 - KRJ - kutsu - Vaativa B - 6/40
05.09.08 - KRJ - kutsu - Helppo A - 2/152
09.09.08 - KRJ - kutsu - Helppo C - 4/100
07.09.08 - KRJ - kutsu - Helppo C - 9/84
08.09.08 - KRJ - kutsu - Helppo C - 4/30
07.09.08 - KRJ - kutsu - Helppo C - 8/84
20.09.08 - KRJ - kutsu - Helppo C - 3/40
20.09.08 - KRJ - kutsu - Helppo C - 4/52
|30.10-08|Aquanimals|He B|2/36|
|08.11-08|Manetheren|He A|4/100|
|24.11-08|Cecilie Stud|Helppo A- sh mestaruus|1/187|
|04.01-09|Rimeyard Haflingers|He B|5/272|
|19.02-09|Manetheren|He A|2/79|
|20.02-09|Manetheren|He A|2/79|
|21.02-09|Manetheren|Va B|4/69|
|22.02-09|Manetheren|Va B|4/69|
|10.03-09|Spröde|Va A|3/100|
|20.03-09|Zavier|He A|2/30|
|24.03-09|Zavier|Va B|1/30|
|25.04-09|Hafrena|He C|3/40|

KERJ
09.08.08 - KERJ - kutsu - Aloittelijaluokka - 4/18
16.08.08 - KERJ - kutsu - Aloittelijaluokka - 2/20
14.08.08 - KERJ - kutsu - Harrasteluokka - 1/26
14.08.08 - KERJ - kutsu - Harrasteluokka - 3/26
16.08.08 - KERJ - kutsu - Tutustumisluokka - 5/40
24.08.08 - KERJ - kutsu - Aloittelijaluokka - 3/12
17.09.08 - KERJ - kutsu - Harrasteluokka - 1/45
20.09.08 - KERJ - kutsu - Aloittelijaluokka - 5/31
|27.06.2009|Krofnock Ranch|Aloittelija Luokka|2/15|
|03.08.09|Marcius|Aloittelijaluokka|6/40|

ERJ
18.08.08 - ERJ - kutsu - 70-80cm - 5/27
19.08.08 - ERJ - kutsu - 70-80cm - 1/27
31.08.08 - ERJ - kutsu - 90cm - 4/36
31.08.08 - ERJ - kutsu - 70-80cm - 6/36
12.09.08 - ERJ - kutsu - 90cm - 5/36
14.09.08 - ERJ - kutsu - 90cm - 4/36
21.09.08 - ERJ - kutsu - 60cm - 5/30
23.09.08 - ERJ - kutsu - 80cm - 2/36
24.09.08 - ERJ - kutsu - 80cm - 3/36
26.09.08 - ERJ - kutsu - 80cm - 3/36
23.09.08 - ERJ - kutsu - 70cm - 4/34
24.09.08 - ERJ - kutsu - 110cm - 3/36
25.09.08 - ERJ - kutsu - 60cm - 2/50
23.09.08 - ERJ - kutsu - 50cm - 4/40
|31.10.08|Stud Caruso|80-90cm|1/272|
|17.11-08|Horor Warmbloods|100cm |3/281|
|25.11-08|CeRi|40-60cm|4/28|
|29.11-08|Branwen Farm|80cm|5/30|
|24.12.08|Vinlanti|110cm|3/43|
|25.12.08|Vinlanti|110cm|2/43|
|01.01-09|Mel Seren|80cm|3/23|
|01.01-09|Mel Seren|90cm|2/21|
|01.01-09|Mel Seren|90cm|5/26|
|07.01-09|Jefton|60cm|3/30|
|19.01-09|Etulinjan sh ratsut|80cm|4/73|
|23.01-09|Silence|80cm|2/60|
|24.01-09|Tim& Yam Ponies|90cm|3/60|
|25.01-09|Silence|80cm|2/60|
|29.01-09|Lieksa|Luokka 1|1/34|
|11.02-09|Etulinjan suomenhevosratsut|70cm|5/35|
|14.02.09|Viehättävä|50cm|3/70|
|15.02-09|Viehättävä|100cm|7/70|
|17.02-09|Viehättävä|70cm|2/70|
|18.02-09|Acantha Farm|40cm|1/100|
|22.03.09|Bairdon|70cm|3/47|
|28.03-09|Stud Monument|80cm|4/90|
|26.04.09|Lexington|60cm|5/30|
|27.04.09|Lexington|50cm|3/30|
|10.05-09|Abetal| 60cm|1/43|
|11.05-09|Abetal| 60cm|6/43|
|04.07-09|Favoreble|80 cm|5/42|

Villit/MSY
|06.08.2009|Neean Suomenratsut|s(p)h tammat|PUN
|
VVJ
|15.10.08|Varella|Noviisi yhdistetty (lk 4a)|1/3|
NJ
20.08.08 - NJ - kutsu - S(p)h-tammat - 2/2, irtoSERT, JS
20.08.08 - NJ - kutsu - S(p)h-tammat - LKV1, MVAsert, JS
|06.11-08|Siljan sh ratsut|Sph tammat|LKV2 Kuma JS|
VNT
|28.06.2009|Finnhorse|Suomenpienhevostammat|RC|

Päiväkirja + valmennukset

Päiväkirjaa:

28.09-08, kirjoittaja Tintti
Satu muutti Aquanimalssiin tänään tammavahvistukseemme, ja on ottanut heti paikkansa laumassa. Sen varsa, Pikantin Krista läytyi ennestään meiltä, joten tamma ilahtui tunnistaessaan varsansa. Satu siis kotiutuu kovaa vauhtia.
16.06.2009 - Kirjoittaja Tintti
Satu on nyt kilpaillut meidän riveistämme nyt aika reippahasti, ja tienannut lisää sijoituksia aika paljon. Pikku hiljaa alkaa tämä tammakin vanhentumaan, ja saamaan lisää järkeä päähänsä. Osa varsoistansa on kadonneita, ja unohdettuja, tai nuoria, valitettavasti. Esimerkiksi Hannan Seitsemän Oikein oli komea, isokokoinen musta ja hyvin näyttelyissä menestynyt ori, mutta eipä sivuja enää löydy. Mutta onneksi on myös näyttöjä mistä näkee Sadun periyttämiskyvyt! Pikantin Huimatuuli on komea, kimo ori, joka on saavuttanut sertit Champion arvonimeen, ja sijoituksia niin kentästä, koulusta, ja esteiltä. Kouluratsastuksesta se on saanut suurimman sijoitusmäärän. Parhaiten Satu itse on kilpaillut esteiden parissa, mutta se onkin ollut päälajina, sillä koulurinkini on ollut niin sanotusti täynnä. Satu on näyttänyt lahjansa useissa lajeissa, ja niinpä se tulee vielä saamaan varsan, joka jää näitä moninaisuuksia jatkamaan, ehkä jopa talliimme. Onhan se Cecilič Studin suomenhevosviikoilla ollut kouluratsastuksessa suomenhevosmestarikin. Mutta, eteenpäin mennään päivä kerrallaan - tamma tulee vielä kisaamaan ja suuntaamaan kohti laatuarvosteluja, kun on lahjakkuutta!


Valmennuskalenteri:
06.08.08 tikun. estevalmennus (90cm)

Satu oli valmennuksessa hyvin reipas ja yhteistyähaluinen ratsastajansa kanssa. Lämmittelyesteillä se teki jo suuria hyppyjä ja ilmavaraa ja melkoisesti. Vaikka esteitä suurennettiin 90 senttiin, niin ilmavaraa tuntui jäävän silti aina yhtä paljon.
Vauhtia oli tammalla välillä vähän liikaa, mutta silti se onnistui hyppäämään esteet tiputtamatta puomia. Eikä puomit kolissukkaan kuin kerran tai kaksi. Oikein nätti hevonen, jolla on varmasti tulevaisuus estehevosena.

05.08.08 Laura R:n kouluvalmennus (Helppo A)

Satu oli pirtsakalla tuulella koko valmennuksen ajan. Lämmittely sujui oikein hyvin ja tamma taipuikin jo pian rennon oloisena jokaiseen suuntaan. Tamma totteli Pepin apuja herkästi ja keskikäynnin kokoaminen sujui ongelmitta parivaljakolta.
Lisätyt askellajit sujuivat mallikkaasti ja Satu härähteli tyytyväisenä päästessään laukkaamaan. Vastalaukka onnistui hienosti, kuten laukanvaihdot käynnin kautta. Sulku- ja avotaivutukset sujuivat nätisti ja tamman liikkeet olivat oikein sulavia- Takaosakäännäksen kanssa kannattaa vielä tehdä hieman harjoituksia, mutta hyvin hiottuna sekin tulee onnistumaan oiekin hienosti.
Satu kuunteli tarkkaavaisena koko valmennuksen ajan. Tamman liikkeet olivat hyvin vapaita ja säännällisiä, mutta vauhtia läytyi välillä hieman liikaakin. Pepin istunta oli oikein hyvä valmennuksen ajan ja apuja hän osasi käyttää oikein hyvin. Asentoa Peppi voisi hieman tulevaisuudessa korjata ryhdikkäämmäksi mutta muuten ei ollut moittimasta ratsastajassa. Valmennuksen loppupuolella harjoiteltiin vielä Helpon A:n rataan, josta pari valjakko suoriutui oikein näyttävästi muutamaa hyvin pientä virhettä lukuunottamatta. Tämän parivaljakon tyäskentelyä oli oikein miellyttävä seurata. Oikein hyviä hetkiä parille koulurastastuksen parissa.

10.05.2009 Kouluvalmennus, valmentaja Johanna
Vauhdikas päivä tänään vai? Vauhtia riitti alusta asti. Verkoissakaan ei meinannut rauhoittua, vaikka etukäteen varustustilanteessa katselin tammaa että tämä on varmasti valmennuksen rauhallisin osanottaja. Mutta ehei. Verkkojen jälkeen virtaa alettiin saada oikeaan tarkoitukseen, eli kouluratsastukseen. Tamma alkoi nopeasti polkea alleen varsin hyvin, ja taipumaan kaulastaan kauniisti. Satun ja Tintin yhteistyö oli varsin hyvää - ja loppuvalmennuksesta lähes saumatonta. Vähän ratsastaja oli turhan paljon kiinni suussa, ja jalka oli turhan irtonainen. Pohkeenväistöissä kaikki meni nappiin. Laukkaympyrät saivat taas hiukan virtaa tammaan, mutta pysähdysharjoitukset saivat järjen takaisin päähän. Lopuksi teimme avosulkuja, jotka menivät kuin vanhalta tekijältä. Vieras ympäristö ja rento ilmapiiri selvästi saivat tamman ajattelemaan ettei tarvisi tehdä kauheana töitä, mutta loppujen lopuksi valmennus meni hyvin, vaikka tamma olikin varsin ylipositiivisella päällä.

Ulkoasu © Kisshu   luonne © Chao, muoks Tintti   sukuselvitys ©Peppi S.