2.3. Citoplasma cel·lular
2.4. Ribosomes
2.5. Reticle endoplasmàtic
2.6. L'aparell de Golgi
2.7. Lisosomes
2.8. Peroxosomes i gliosomes
2.9. Vàcuols

 

2.3. El citoplasma cel·lular

El citoplasma constitueix la major part de la massa d'una cèl·lula. Es tracta d'una barreja molt complexa de molècules constituïda aprximadament per un 70% d'aigua i un 15-20 % de proteïnes. Una cèl·lula animal típica conté uns 10 mil milions de molècules proteiques d'uns 10.000 tipus diferents.
Si observem al microscopi òptic una cèl·lula, el seu citoplasma sembla una substància amorfa, gelatinosa, on podem distingir una sèrie d'estructures anomenades orgànuls. El citoplasma que envolta els orgànuls rep el nom de hialoplasma o citosol i està marcat per una densa xarxa de filaments proteics que en el seu conjunt forma el citoesquelet
Les cèl·lules eucariotiques posseeixen extensos sistemes de membranes intracel·lulars que envolten gairebé la meitat del seu volum total, i el divideixen en un conjunt de compartiments intracel·lulars funcionalment diferents -els orgànuls: cada compartiment es com un matràs de reacció subcel·lular separat, amb funcions específiques que son dutes a terme per un grup característic d'enzims que es troben concentrats dintre de la membrana limitant del compartiment. Així doncs, els compartiments intracel·lulars permeten la cèl·lula dur a terme alhora moltes reaccions químiques incompatibles sense que aquestes no puguen interferir entre si: per exemple les proteïnes són sintetizades als ribosomes i hidrolitzades als lisosomes; els àcids grassos són sintetitzats al hialoplasma per ser utilitzats en la biosíntesi de membranes o com a reserva d'energia, mentre que són degradats als mitocondris com a font d'energia.
En totes les cèl·lules es troben set tipus principals d'orgànuls: nucli, reticle endoplasmàtic, aparell de Golgi, lisosomes, vacuols, peroxisomes i mitocondris. Les cèl·lules vegetals presenten els cloroplasts com a orgànul adicional. La major part d'aquests sistemes membranosos estan interelacionats estructuralment i dinàmica entre ells.

tornar a l'inici de la pàgina

2.4 Ribosomes

Fig.1: Subunitats dels ribosomes

 

El ribosomes, orgànuls responsables de la síntesi de proteïnes, són partícules globulars de 15 a 30 nm de diàmetre. Estan constituits per un complex de gairebé cent proteïnes diferents associades a algunes molècules d'ARNr. Cada ribosoma està connstituït per dos subunitats, una major (65 S) i una altra menor (40 S), les quals es disocien reversiblement després de cada cicle de síntesi proteica.
Totes les cèl·lules, procariotes i eucariotes posseeixen ribosomes. A les cèl·lules eucariotes, els ribosomes es troben a l'hialoplasma o adosats a les parets externes del reticle endoplasmàtic. Es poden trobar en grups de 5 a 20, units per un filament d'ARNm; aquests grups de ribosomes reben el nom de polisomes.



Fig.2: diferents ribosomes lligen un mateix ARNm

 

També trobem ribosomes a l'interior de cloroplasts i mitocondris, ja que aquests orgànuls presenten ADN i poden realitzar la síntesi de les seues proteïnes. Aquests ribosomes presenten una semblança als ribosomes de les cèl·lules procariotes (Recordeu la teoria endosimbiòtica)
Funcions: Participen en la síntesi de les proteïnes, concretament a l'etapa de traducció. (Veure el tema 7: Paper dels ribosomes en la síntesi de proteïnes: fases d'activació, elongació i terminació).
Una vegada les proteïnes han estat formades poden seguir dos destinacions:


- Si formen part dels productes de secreció cel·lular seran transferides a l'interior d'una sèrie de cavitats per les quals circulen (reticle endoplasmàtic, aparell de Golgi, etc)
- Si formen part de les membranes cel·lulars són transferides a la membrana del RE on romanen fixades.

 

 

 

 

 


Fig.37: Ribosomes i poliribosomes d'una cèl·lula hepàtica (TEM x173,400).

tornar a l'inici de la pàgina

 

2.5. Reticle endoplasmàtic (RE)

El RE està format per un conjunt de membranes que constitueix més de la meitat de la membrana total de la cèl·lula; aquest sistema membranós delimita un espai intern anomenat lumen del RE que, de vegades, apareix fragmentat en forma de cavitats planes interconnectades o bé en forma de cisternes, túbuls i vesícules, tot i que es creu que hi ha una única làmina membranosa que envolta el lumen, com si fora un sac replegat diverses vegades.
Hi ha una zona del RE que conté ribosomes associats a la cara externa de la seua membrana i pel seu aspecte al microscopi electrònic rep el nom de RE rugós (RER), mentre que la zona que no té ribosomes s'anomena RE llis (REL). Aquestes dos regions també difereixen pel que fa a la seua forma: el RER està organitzat en piles de sàculs aplanats mentre que el REL està constituït per una sèrie de túbuls fins, molt sovint ramificats. Una part del RE rugós continua amb la membrana externa del nucli mentre que una altra part es comunica dinàmicament amb l'aparell de Golgi, a través de vesícules transportadores .



Fig.38: Diferències estructurals entre els dos tipus de RE: RER a l'esquerra i REL a la dreta


Fig.39: Fotografia amb MET del RER i els ribosomes adosats a la seua superfície

Funcions
Al RER, els ribosomes adosats a la seua superfície són els encarregats de realitzar la síntesi proteica. Part d'aquestes proteïnes poden quedar fixades a la membrana del RE on posteriorment poden ser exportades per formar les membranes d'altres orgànuls cel·lulars, però la major part passarà al lumen del RE on seran transformades per l'adició d'oligosacàrids (glicosilació) i posteriorment seran exportades a altres compartiments cel·lulars (Golgi) o secretades a l'exterior.
El REL no participa en la síntesi proteica. Malgrat que es abundant en determinades cèl·lules (hepatòcits, cèl·lules secretores) normalment constitueix una petita part del RE. A la membrana del REL es fa la síntesi de diverses substàncies lipídiques com el colesterol (i els seus derivats ) i els fosfolípids que formen part de les bicapes de totes les membranes de la cèl·lula. També hi tenen lloc reaccions de destoxificació que actuen sobre molècules estranyes a l'organisme amb la finalitat d'augmentar la seua hidrosolubilitat i accelerar-ne l'eliminació. Les cèl·lules musculars tenen un REL especialitzat anomenat reticle sarcoplasmàtic que acumula ions Ca2+, necessaris pel procés de contracció muscular.

tornar a l'inici de la pàgina

 

2.6. L'aparell de Golgi

L'aparell de Golgi està format per conjunts de sacs aplanats de forma discoïdal envoltats d'un gran nombre de menudes vesícules sorgides per gemmació dels bords dilatats de les cisternes. Està situat prop del nucli i, a les cèl·lules animals, envolta el centríol. Cada conjunt de sàculs rep el nom de dictiosoma. El nombre de dictiosomes varia d'una cèl·lula a una altra i és més gran en les cèl·lules especialitzades en la secreció.



Fig41: estructura de l'aparell de Golgi


L'aparell de Golgi es troba polaritzat estructuralment i bioquímica: presenta dos cares, la cara cis o de formació i la cara trans o de maduració. La cara cis es localitza prop de les membranes del RE; les seues membranes són molt fines i de composició semblant a les del RE. Al voltant d'ella es troben les vesícules de Golgi o de transició que deriven del RE. La cara trans es troba més sovint a prop de la membrana plasmàtica; les seues membranes són més gruixudes i semblants a la plasmàtica. En aquesta cara es localitzen unes vesícules més grans, les vesícules secretores.En la cara trans també s'han trobat enzims lisosòmics, fet que indica la seua relació amb els lisosomes.

 

Fig.42. Imatge amb MET de l'estructura de l'aparell de Golgi



Fig.43: Relacions RER- AG. Cares cis i trans de l'aparell de Golgi

 

 

Funcions

1* Secreció dels productes sintetitzats al RE. L'aparell de Golgi és el principal director de la circulació macromolecular per l'interior de la cèl·lula: diferents tipus de molècules passen a través d'alguna porció del complex de Golgi en algun moment de la seua maduració, generalment poc després de la seua síntesi al RE (proteïnes i glucoproteïnes que seran segregades; glucolípids i glicoproteïnes de la membrana plasmàtica, proteïnes dels lisosomes i la paret cel·lular). Aquestes molècules s'incorporen a les cisternes de l'aparell de Golgi a través de les vesícules de transició originades per gemmació de les membranes del RE; després emigraran cap a la cara trans on passaran a les vesicules de secreció formades per la fragmentació de les cisternes, les quals es dirigiran a la membrana plasmàtica on lliuren el seu contingut mitjançant un procés d'exocitosi.
2* Reciclatge de la membrana plasmàtica. La fusió de les vesícules de secreció procedents dels dictiosomes amb la membrana plasmàticas contribueix a la regeneració d'aquesta.
3* Síntesi dels components de la paret de les cèl·lules vegetals : cel·lulosa, hemicel·lulosa, pectina, etc. D'ací el seu nom de membrana de secreció.
4* Modificació de la fracció glucídica de les glicoproteïnes i glicolípids sintetitzats al RE.

tornar a l'inici de la pàgina


2.7. Lisosomes

Són compartiments del citoplasma que contenen enzims hidrolases adaptats a catalitzar en medi àcid (pH 3-6) la ruptura o lisi de diferents tipus d'enllaç (peptídics, glucosídics, esters, etc). La membrana dels lisosomes és resistent a l'acció d'aquests enzims.
Aquests orgànuls es poden considerar en conjunt com el estómac de la cèl·lula ja que al seu interior es realitza la digestió de les proteïnes, hidrats de carboni, lípids i àcids nucleics.Es poden distingir dos classes de lisosomes: primaris i secundaris.
* Lisosomes primaris, acabats de formar i que provenen de petites vesícules carregades d'enzims hidrolítics, sintetitzats en primer lloc al RER i que més tard completen la seua síntesi a l'aparell de Golgi i que s'originen per gemmació a partir de la cara trans de les cisternesl'aparell de Golgi.
* Lisosomes secundaris que resulten de la fusió repetida dels lisosomes primaris amb diversos sustrats units a membranes. Hi podem distingir els vàcuols digestius que provenen de la fagocitosi de grans partícules o les vesícules autofàgiques que són estructures lisosomiques que contenen (i digereixen) membranes o orgànuls intracel·lulars


 

Fig: Paper de l'aparell de Golgi en la formació dels lisosomes. Procés de digestió intracel·lular

Funcions
*Els lisosomes són els responsables de la digestió cel·lular. Els lisosomes poden digerir macromolècules d'origen extern i intern. Aquesta funció pot realitzar-se de dos maneres:


- Digestió extracel·lular: els lisosomes vessen els seu contingut a l'exterior de la cèl·lula on té lloc la digestió; aquest tipus e digestió és típica dels fongs.

- Digestió intracel·lular: l'acció digestiva té lloc a l'interior del lisosoma. Aquesta digestió intracel·lular es fa per heterofàgia o per autofàgia, segons la procedència del material que serà hidrolitzat enzimàticament


* Heterofàgia: és un procés caracteritzat per la digestió de sustrats d'origen exogen. La seua finalitat és doble: nutrir i defensar la cèl·lula front a la presència de substàncies estranyes. Els substrats són capturats per endocitosi i formen un vàcuol endocític que es fusiona amb un lisososma primari i originen un lisososma secundari (vàcuol digestiu). És a l'interior d'aquesta estructura on té lloc la digestió dels substrats. Els productes d'aquesta digestió passen a través de membrana a l'hialoplasma on són reutilitzats; els productes no digeribles formen un cos residual que pot fondre's amb la membranan plasmàtica i vessar eixos productes a l'exterior per exocitosi.
Autofàgia. En aquest cas la cèl·lula digereix part del seu contingut citoplasmàtic, especialment els orgànuls envellits que penetren al lisosoma par una invaginació de la seua membrana. Aquest procés d'autodestrucció controlada permet el recanvi continu de tots els components cel·lulars, excepte l'ADN, gràcies a l'equilibri que mantenen les cèl·lules entre destrucció i síntesi. L'autofàgia també està relacionada amb la destrucció controlada dels teixits larvaris durant el procés de metamorfosi, o amb la reabsorció de protoplasma que fan determinades cèl·lules com els glòbuls vermells quan es carreguen d'hemoglobina. També hi ha autofàgia quan les cèl·lules se sotmeten a un dejuni perllongat.

tornar a l'inici de la pàgina

2.8 Peroxisomes i glioxisomes


Aquests orgànuls reben el nom de microsomes i són un conjunt de orgànuls esfèrics envoltats d'una membrana que allotja a l'interior una matriu densa i compacta on apareixen sovint inclusions d'estructura cristal·lina.
Els peroxisomes contenen al seu interior enzims oxidatius L'enzim més abundant és la catalasa. Aquest enzim utilitza el peròxid d'hidrogen (aigua oxigenada), obtingut per l'oxidació de diferents sustrats per oxidar-ne uns altres


R-H
2 + O2 4444 R + O2
H
2O2 + X-H2 4444 2H2O + X


Aquesta darrera reacció és considerada com a un dispositiu de seguretat que impideix una acumulació perillosa de H
2O2, que es comporta com un fort agent oxidant. Els peroxisomes són molt abundants a les cèl·lules hepàtiques i renals i on tenen una important funció destoxificant ja que allí s'oxida a acetaldehid gairebé la meitat de l'etanol que bevem. També catalitzen la degradació d'una quarta part dels àcids grassos a acetil-CoA (la resta al mitocondri).
Alguns autors consideren els peroxisomes com un mecanisme primitiu (anterior als mitocondris) que va permetre les cèl·lules eucariotes ancestrals adaptar-se a l'oxigen


Els glioxisomes són una classe de peroxisomes anomenats així perquè contenen els enzims responsables del cicle de l'àcid glioxílic, una variant del cicle de Krebs que permet convertir els greixos en hidrats de carboni. Aquest procés només és present als vegetals i alguns animals poc evolucionats; la resta és capaç de transformar hidrats de carboni en greixos, però no pot invertir el procés perquè no tenen glioxisomes.
Els glioxisomes són, doncs, orgànuls típicament vegetals. El cicle de l'acid glioxílic és fonamental per a les llavors de les plantes oleoginoses que acumulen reserves en forma de greixos; durant la germinació es transformen en glucosa.

 

tornar a l'inici de la pàgina

2.9. Vàcuols

Els vàcuols de les cèl·lules vegetals són compartiments separats del citosol per una membrana. Generalment ocupen un 50% del contingut cel·lular i poden arribar a ocupar fins un 95%. El conjunt dels vàcuols d'una cèl·lula rep el nom de vacuoma.
Els vàcuols es formen en cèl·lules joves, per fusió de vesícules derivades del RE i l'aparell de Golgi. Estan relacionades estructuralment i funcionalment amb els lisosomes.



Fig.46: Estructura d'una cèl·lula vegetal on apareix un gran vàcuol que ocupa gran part del citoplasma


A les cèl·lules meristemàtiqus lels vàcuols són menuts i nombrosos, mentre que a les cèl·lules més diferenciades, aquests es fusionen i ocupen la major part del citoplasma. Entre les seues funcions destaquem:
- Emmagatzematge de diferents tipus de substàncies: productes de rebuig, substàncies de reserva, colorants, verins, etc.
- Permeten que augmente la grandària de la cèl·lula per l'acumulació d'aigua: es tracta d'un mecanisme molt menys costós qiue omplir la cèl·lula de citoplasma
A les cèl·lules animals també poden aparéixer vàcuols, tot i qie de menor grandària. Cal destacar-hi els vàcuols pulsàtils, mecanisme que presenten els protozous que viven en medis hipotònics per expulsar l'excés d'aigua del seu interior.

 

tornar a l'inici de la pàgina

 

Index de la cèl·lula