6 ARTBESKRIVNINGAR

De följande 27 arterna är de arter vi fångade i näten under vår augustivecka på Gotland. Sammanlagt fångade vi 267 fåglar varav 81 stycken var lövsångare. Det är inga fullständiga artbeskrivningar utan vi har bara skrivit om några karakteristiska.

6.1 Sparvhök Accipiter nisus

Sparrow-hawk

Den största fågeln vi fångade under vår vecka var den här sparvhökshonan. Hon väger 260 g och vingen är 244 mm lång (Gränser för vinglängd: Male 188-212 mm, Female 222-256 mm).

Sparvhökar skiljer sig på ett sätt jämfört med många djur nämligen att honorna är mycket större än hannarna. Sparvhökshannen är den minsta av våra rovfåglar medan honan som kan vara så mycket som dubbelt så stor som hanen är större än tornfalken.

Sparvhökarna är otroligt snabba och skickliga jägare och de överraskar ofta sina byten och tar dem innan de ens hunnit reflektera. Sparvhöken är så snabb att den till och med kan flyga ifatt en svala som är på flykt.

Sparvhöken är en av våra vanligaste rovfåglar och vi såg många under vår vecka på Gotland. I Falsterbo har man som mest sett 17042 stycken fåglar sträcka ut under en höst (1984). 98% av sparvhökarnas föda består av småfåglar. Ibland kan honorna också ta tamduvor och de är då lika stora som höken själv. Deras fötter med de långa klorna är så väl anpassade att gripa byten med att de till och med har svårt att gå.

Sparvhöken är egentligen för stor för att fastna i näten men den här fågeln lyckades vi få tag i då den flugit in i nätet och inte hunnit vända om och flyga ut igen. Det var verkligen en härlig känsla att hålla i den här vilt stirrande sparvhökshonan och att kunna titta på den på så nära håll.


Fältstudier av fågellivet vid Hoburgen, Gotland, med specialinriktning på lövsångarens höstflyttning 1994
av Tove Hillgren och Ingrid Glimelius

Back to chapter 6