De följande 27 arterna är de arter vi fångade i näten under vår augustivecka på Gotland. Sammanlagt fångade vi 267 fåglar varav 81 stycken var lövsångare. Det är inga fullständiga artbeskrivningar utan vi har bara skrivit om några karakteristiska.
Den här lilla fågeln skulle kunna vara både en rörsångare och en sävsångare men eftersom den har ett så kraftigt gult ögonbrynsstreck så utesluts rörsångaren. Den väger 10,4 gram och har en vinge som är 65 mm lång.
Enligt ett gammalt talesätt sjunger rörsångaren sävligt och sävsångaren rörligt, vilket stämmer med verkligheten. Sävsångaren är verkligen en riktig sångfågel. Den sjunger nästan hela dygnet runt men mest på nätterna. Sången är mycket varierad och ofta hör man inslag av andra fåglars sång för sävsångaren härmar allt från bruna kärrhökar till sånglärkor.
Sävsångaren är 13 cm lång och väger mellan 11-16 gram, vilket innebär att fågeln på bilden är en riktig flugviktare. Det kan troligen förklaras med att det är en ungfågel som inte har hunnit växa till sig ännu.
Sävsångaren har länge haft två skilda utbredningsområden i vårt avlånga land. Det ena sydligt i Götaland och Svealand och det andra nordligt i de lappländska fjällen. De två områdena har dock växt ihop genom att sävsångaren har dragit sig längre och längre upp längs östkusten.
De lever i träsk med buskar, vassområden runt sjö- och flodstränder och i fjällen i videmarker. Under 70-talet minskade antalet sävsångare drastiskt, troligen till följd av en kraftig torka i Afrika där de övervintrar. Man har dock under 80-talet kunnat se att de hämtat sig något från nedgången.
Sävsångaren och rörsångaren har utarbetat en speciell teknik att sitta på lodräta vasstrån. De drar in den övre foten tätt mot kroppen och har den undre foten långt utsträckt för att kunna sitta rakt på stråna. När vi var nere på Gotland såg vi också att när man rör en sävsångare lite lätt i sidled eller upp och ned så följer inte huvudet med utan det är fixerat på samma ställe hela tiden. Orsaken till detta är att den ska kunna sitta på vasstrån som vajar i vinden och samtidigt fixera insekterna som den vill fånga.