6 ARTBESKRIVNINGAR

De följande 27 arterna är de arter vi fångade i näten under vår augustivecka på Gotland. Sammanlagt fångade vi 267 fåglar varav 81 stycken var lövsångare. Det är inga fullständiga artbeskrivningar utan vi har bara skrivit om några karakteristiska.

6.27 Gulsparv Emberiza citrinella

Yellowhammer

Gulsparven här vägde 27,5 g och den hade ännu inte börjat lagra något fett. Det är en gammal (2 år) fågel som just nu ruggar. Vinglängden uppmättes till 86 mm ( M 82-95, F 79-88).

Gulsparven är en 16,5 cm lång fågel som väger mellan 24-30 g. Den trivs och häckar vid öppna marker där det finns inslag av buskar och i skogsbryn. Det är en stannfågel och den tillbringar vintrarna i flock och äter frön på stubbåkrar och även från fågelbord ibland.

Dess främsta föda är frön och säd men sommartid äter den också insekter.

Fågeln bygger sitt bo på marken under buskar och lägger 5-6 smutsvita, fläckiga ägg. I folktron har man alltid varit rädd för gulsparven. Den kan ge en gulsot och i Böhmen och Skottland sa man att han hade fans blod i sina ådror.

Hälften padda
hälften dumbom gul:
dricker blod var majdag
utav fanen gul.

Gulsparven är en av de fåglar som sjunger och förkunnar vårens ankomst. Den räknar till sju när den sjunger och sången är lätt att känna igen. Under 40- och 50-talen minskade gulsparven drastiskt i antal i syd- och mellansverige då den blev förgiftad av vissa numera förbjudna kvicksilverpreparat i jordbruket. Nu har den dock hämtat sig och är allmän över hela landet utom i Norrlands inre.


Fältstudier av fågellivet vid Hoburgen, Gotland, med specialinriktning på lövsångarens höstflyttning 1994
av Tove Hillgren och Ingrid Glimelius

Back to chapter 6