De följande 27 arterna är de arter vi fångade i näten under vår augustivecka på Gotland. Sammanlagt fångade vi 267 fåglar varav 81 stycken var lövsångare. Det är inga fullständiga artbeskrivningar utan vi har bara skrivit om några karakteristiska.
Den här vackert spräckliga göktytan väger 40,4 gram och har en vinglängd på 89 mm.
Göktytan hackar inte i träd, den trummar inte och den liknar inte hackspettar till utseendet men det är ändå en hackspett. Den flyger i kraftiga bågar liksom flertalet hackspettar gör och den har en karakteristiskt rundad stjärt. Göktytor är ca 16 cm långa och väger 30-45 gram. Deras biotop är glesa skogsmarker, hagar och fruktträdgårdar. Göktytan har en så klen näbb att den inte kan hacka ut egna bohål ur träd utan de tar istället redan färdighackade hål. Om hålet den har bestämt sig för redan är upptaget kan den köra bort fågeln som bor där och riva ut både ägg och ungar.
De äter i huvudsak myror och myrägg som de plockar upp från marken med sin klibbiga tunga ("Va, äta myror !?" "Världens käk, kittlar dödsskönt i kistan").
En gammal uppfattning var att göktytan inväntade gökens ankomst på våren för att tjäna den som dräng eller piga. Man trodde att göktytan matade gökarna då de (gökarna) var upptagna med att gala.
Det var låst i boden när vi skulle märka den här göktytan och under tiden som en av fågelmärkarna hämtade nyckeln hade vi tid att riktigt titta på göktytan. De uppträder mycket underligt för de ormar med huvudet och väser som en orm när man håller i dem (man ser lite grann hur den gör på bilderna). Det ser väldigt roligt ut och är troligen någon form av varningsbeteende.