6 ARTBESKRIVNINGAR

De följande 27 arterna är de arter vi fångade i näten under vår augustivecka på Gotland. Sammanlagt fångade vi 267 fåglar varav 81 stycken var lövsångare. Det är inga fullständiga artbeskrivningar utan vi har bara skrivit om några karakteristiska.

6.4 Hussvala Delichon urbica

House martin

Den här hussvalan var det synd om. Vid märkningen råkade den bryta benen och vi var tvungna att avliva den. Hussvalor har korta ben och då den flaxade när vi höll i den så bröt den benen. Det var hemskt att behöva avliva den men det händer ibland sådana här tråkiga olyckor vid märkningen.

Hussvalan är en 14 cm lång knubbig svala med en kort kluven stjärt. Enligt en gammal sägen så förvandlade Oden sig en gång till den svala för att fly då han blivit dödsdömd för att ha gjort kungen förlägen genom att fråga honom en gåta som han inte kunde svara på. Kungen blev så arg att han kastade ett svärd efter svalan och klöv dess stjärt.

Hussvalor finns över hela Sverige och man ser deras lerbon under takfoten på hus ganska ofta. Lerbona är mycket fulländat murade av fuktig lerjord och med ett litet litet hål i överkanten som används som ingång. På somrarna då hussvalorna föder upp sina ungar brukar jag höra deras melodiska kvitter genom väggen till mitt sovloft på vår sommarstuga. Det är trevligt men ibland har jag lite svårt att sova. Hussvalor har minskat i antal de senaste åren eftersom moderna hus så att säga är mer anpassade för människor än för fåglar.

Hussvalan äter insekter och spindlar som den tar i luften. När den skall mata sina ungar samlar den en mängd byten i krävan vilka den sedan ger som en boll till ungarna. Den dricker genom att doppa näbben i vattenytan medan den flyger.

Hussvalan är lätt att känna igen på den blåsvarta ryggen, den vita undersidan och att den har en vit fläck på gumpen.

Svalor gläder många då den kommer på våren och en sång som brukade sjungas på Rhodos av barnen låter så här:

Hon kommer! Hon kommer
I ljuvlig, glittrande vår
hörs i extas hennes röst!
Syns hennes gräddvita bröst,
när efter svindlande flykt,
boet med ägget hon når.

Fältstudier av fågellivet vid Hoburgen, Gotland, med specialinriktning på lövsångarens höstflyttning 1994
av Tove Hillgren och Ingrid Glimelius

Back to chapter 6