6 ARTBESKRIVNINGAR

De följande 27 arterna är de arter vi fångade i näten under vår augustivecka på Gotland. Sammanlagt fångade vi 267 fåglar varav 81 stycken var lövsångare. Det är inga fullständiga artbeskrivningar utan vi har bara skrivit om några karakteristiska.

6.5 Järnsparv Prunella modularis

Dunnock

Den här lilla spräckliga fågeln är en järnsparv. Ett tydligt kännetecken är det gråa bandet som den har på halsen. Både hanar, honor och ungfåglar liknar varandra mycket i fjäderdräkt så det är omöjligt att säga vilket kön och ålder den här fågeln har. Vi har tyvärr inga data om fågeln.

Järnsparvar finns över nästan hela Sverige utom uppe på kalfjället. Utseendet är inte så speciellt men man hör klart dess vassa ganska starka varningsläte när den är irriterad. Järnsparvar är 15 cm långa och har en mycket tunn näbb.

Den lever i granskogar och dungar och har sitt bo nära eller precis på marken. Den lägger 2 kullar per år med 4-6 ägg i varje kull.

Studier som gjorts under senare år har visat att det finns ett överskott på järnsparvshannar. Orsaken till det vet man inte riktigt men en teori är att honorna som har lägre rang klarar sig sämre under vintern. Ensamma revirförsvarande hannar förekommer och också två hannar som delar på en hona för att kompensera underskottet.


Fältstudier av fågellivet vid Hoburgen, Gotland, med specialinriktning på lövsångarens höstflyttning 1994
av Tove Hillgren och Ingrid Glimelius

Back to chapter 6