The Alien Factor


freds tuffa filmer redux

italien asien snusk sverige annat intervjuer länkar index

 

The Alien Factor (1977)
Regi: Don Dohler

Ibland hamnar man i en annan dimension. En dimension där allt är vänt upp och ner. Där det dåliga är bra och det bra är dåligt. Att se The Alien Factor är precis en sådan upplevelse.

Mystiska dödsfall börjar ske i Maryland. Som vanligt vill borgmästaren och den rika affärsmannen skylla direkt på vilddjur och det måste lösas på en gång. Men icke sa nicke. Fler dödsfall sker och vittnesuppgifter berättare om underliga varelser som smygit omkring. Efter att ännu ett antal oskyldiga rednecks fallit offer för varelserna så dyker det upp en mystisk forskare som påstår sig ha ”secret techical equipment” för att döda dessa odjur…men allt är inte vad det ser ut och vara och äventyren trappas upp till oanat låga höjder!!!

Ja, detta är Dohlers första film (han gjorde tre) och vad jag har förstått så spelades den in 1975-1976 och fick tack och lov sin premiär 1977. Beväpnad med en 16mm-kamera och alla grannar, bekanta och släktingar han kunde hitta så skapade han så detta sällsynta missfoster till science fiction.

Utan nån form av större begåvning i ljussättning, manus, regi eller kunniga skådespelare så skapade han antagligen historiens mest märkliga amatörfilm, som makabert nog tydligt fick någon form av distribution. Effekterna är många och fulla av inspiration, men väldigt verkningslösa då dom är svåra att ta på allvar. Dock har på något sätt lyckats fint ändå. Det är roliga monster och underbart korkad dialog.

Man hade roligt när man spelade in den här och det märks. Som tittare blir du inte uttråkad av alla oändliga skogspromenader utan dras in en hjärntvättande hypnos av sömnig talanglös talang. Hur nu i hela friden det kan gå ihop.

Rekommenderas (som vanligt) varmt.

FA