Barb Wire


freds tuffa filmer redux

italien asien snusk sverige annat intervjuer länkar index

 

BARB WIRE (1996)

Regi: David Hogan

Det börjar med att Pamela Anderson visar brösten. Hon uppträder på en nattklubb genom att röra sig sexigt i minimala kläder samtidigt som hon blir besprutad med vatten. Och även om jag knappast tillhör hennes största fans så kan inte förnekas att jag uppskattar detta. Men nu är det inte strippa hon är, utan prisjägare ute på uppdrag.

Platsen är Steel Harbor, något av en fristad i ett auktoritärt USA i en inte allt för avlägsen framtid. Huvudpersonen Barb (Pamela alltså) driver här en egen nattklubb vid sidan av verksamheten som prisjägare. På denna har hon Udo Kier som sin högra hand, en blind bror som dricker för mycket, en stor Rottweiler som biter stökiga män på ett extremt känsligt ställe, och ett tufft kvinnligt rockband som står för musiken. Dessutom har hon sexiga kläder i svart läder och en uppsättning tuffa vapen. Och givetvis har hon problem - annars skulle det ju inte vara mycket till film, eller hur? Problem som bär namnen Cora D och Axel. Två motståndskämpar vilka behöver Barbs hjälp för att kunna lämna landet.

Barb vill först inte ge dem någon hjälp, men tvingas ändå av omständigheterna att ställa upp för dem, varigenom hon får den effektive och sadistiske överste Pryzer till fiende. En man regeringen sänt till Steel Harbor just för att, tillsammans med sina SS-uniformerade specialtrupper, finna Cora D. och Axel. Detta resulterar i en hel del riktigt snygg (förvånansvärt snygg!) action med såväl skjutvapen som karatesparkar, och mot slutet blir det en helt okej biljakt. Snyggast är scenen där Barb fightas på hyttaket på en stor hamnkran.

Jag kan verkligen inte förstå hur denna film kan ha ett av de sämsta betygen på Internet Movie Database; 3.3 (på en tiogradig skala) senast jag kollade. Visst, stor filmkonst är den inte, men den är ju allt annat än tråkigt, och att vara tråkig är enligt min mening den enda dödssynden för en film. Inte heller har den några påfallande logiska luckor eller allt för hemska skådespelarinsatser. Nåja, läser du FTF bryr du dig antagligen inte om vad folk i allmänhet tycker om en film. Du är antagligen mer intresserad av att få veta att här finns en kort scen med tortyr av nästan naken kvinna och att Udo vid ett tillfälle uppträder i fånig peruk. Och varför skulle du inte vara det?

Film är underhållning. Och ”Barb Wire” är bra underhållning.

Synd att regissören David Hogans karriär tog slut innan den ens hann börja. Förutom ”Barb Wire” har han bara gjort en film, ”Most Wanted”, med Keenen Ivory Wayans och Jon Voight, som kom något år efteråt. Fast därtill har han förstås jobbat med actionscenerna i både ”Alien 3” och ”Batman Forever”.

Magnus Johansson