Class of Nukem High


freds tuffa filmer redux

italien asien snusk sverige annat intervjuer länkar index

Class of Nukem High (1986)
Regi: Lloyd Kaufman

Det finns en del saker som man antingen älskar eller hatar. Troma är en sån sak. För er som inte vet vad Troma är så kan jag berätta att det är ett filmbolag som riktar in sig på smal film, och filmer som görs med hjärtat.

De flesta anser att Troma bara är ett ”skitbolag” som gör skitfilmer som inte säljer särskilt mycket. Det må så vara, men det finns ändå en liten skara som verkligen älskar den här sortens film. (Och jag behöver väl inte nämna att jag är en av dem?) Troma ägs bland annat av Lloyd Kaufman, en rolig prick som gnäller över usla Hollywoodfilmer (Runaway Bride, Godzilla, Forrest Gump etc) så fort han får chansen.

Class of Nukem High är en av hans främsta filmer, men inte den som fick upp Troma i rampljuset. Utan det priset går till Toxic Avenger, vars fula tryne pryder Tromas logotype. I alla fall, Class of Nukem High börjar med att giftiga kemikalier rinner ut från ett kärnkraftverk i en stad (som av en ren
tillfällighet heter ”Tromaville”). Inte nog med detta, utan några elaka knegare på kärnkraftverket odlar hasch, som de sen säljer till inte ont (hm) anande studenter på skolan, som av en ren tillfällighet ligger beläget precis intill kärnkraftverket. Det festas en hel del bland ungdomarna, och vi får följa en kille och en tjej på deras festkväll. Av en ren tillfällighet (givetvis) får de tag på haschet, som de röker. När festen är slut, och de beger sig hemåt (på varsitt håll!) börjar det roliga. De börjar förvandlas!

Och här går det bara utför för den kräsne Bergmanälskaren, och vi andra kan börja njuta på allvar! Jag vill inte avslöja för mycket, men det blir en hel
del action och trevliga splatterscener, som inte slutar förrän eftertexterna rullar. Och livet blir som vanligt i Tromaville? Eller?

Filmen kan tyckas väldigt liberal i och med att det knarkas ganska friskt, men så är inte fallet. Tvärtom tar Lloyd Kaufman officiellt avstånd från alla sorts droger, och menar på att detta är raka motsatsen till ett liberalt förhållningssätt till droger: Här råkar de knarkande ungdomarna illa ut.

Första gången jag såg den här filmen tyckte jag inte om den om jag ska vara ärlig. Men efter att ha sett den ett dussin gånger sen dess, har jag kommit till det stadiet då jag nästan är beroende av den. Jag måste se den i alla fall ett par gånger om året. Men det är definitivt inte en film för alla, utan man måste gilla den här sortens film för att uppskatta den. Jag tror faktiskt att man måste gilla den här sortens film för att ens orka se igenom hela.

DVDn

Jag har den på R2UK, och måste säga att både bilen och ljudet är bra. Jag har ingen värstingutrustning (utan kopplar min DVD-spelare i stereon) så jag kan inte bedöma ljudet på ett ”riktigt” sätt. Men bilden är som sagt bra – för att vara Troma! Här läggs det ju inte ner så mycket pengar på nånting (hehe) så den är filmad med handkamera på sina ställen, och det är fullscreen som gäller. Men det är ju såhär den blev filmad, så man kan inte begära widescreen.

Extramaterial är ganska intressant. Här får man bland annat se bortklippta scener från filmen. Visst, det är bortklippa scener, men man förstår varför de klipptes bort. Zzzz. Sen finns det (som vanligt när det gäller Troma) en hel del trailers med, på andra Tromafilmer. Det finns dock en irriterad bugg med, som de tydligen har fixat nu. När man kollar in extramaterialet, kan man inte gå ut till menyn igen, utan man måste starta om hela spelaren.

Ganska irriterat efter en stund.

Det bästa med allt är att man får ett kommentatorspår med Lloyd Kaufman med, som är väldigt intressant. Han berättar trevliga anekdoter från filmen, och hur det gick till att spela in vissa scener. Man har nog större behållning av spåret om man har sett Toxic Avenger, eftersom han hänvisar och jämför mycket med den. Han säger också följande sköna kommentar: ”It is always nice with to film a scene where someone is getting shot or a kid´s head is getting squashed.” Nån som vill kontakta Hemsk & Skola?

Slutkommentar: Underbart trevlig film, men bra effekter! Visst, det är inte Hollywoodstuk på det, men otroligt fint gjorda.

peace...
/Sebbe "Hoa Hoa" Svensson