Red Scorpion


freds tuffa filmer redux

italien asien snusk sverige annat intervjuer länkar index

 

Red Scorpion (1989)
Regi: Joseph Zito

Regissören till den här filmen var faktiskt den som fick ge namn åt Joe Spinells seriemördare i Maniac. Intressant va? Jay Chattaway som skrev musiken till Maniac gjorde även samma sak på Red Scorpion! Tänk vad jag kan! ;)

Som den stora Dolph-älskaren jag är så var Red Scorpion en av dom filmer man smygtittade på hos kompisar när man var mindre (tillsammans med Commando och Cobra). För nåt år sedan så hittade jag den på vhs och nu införskaffade jag då den på dvd (på Östersunds höstmarknad för övrigt). Givetvis med relativt strålande bild och oklippt.

Dolph spelar en jävligt stor ryss vid namn Nikolai som av nån anledning hamnar i onåd med sina arbetsgivare och börjar döda folk i en öken, oavbrutet under hela filmen. Till sin hjälp, mer eller mindre i alla fall, så får han den utmärkte M. Emmet Walsh som spelar en sleazig amerikansk journalist (tror jag...men jag vet inte riktigt vad jag fått det ifrån). Sedan träffar dom på några motståndsmän eller nåt sånt, deras by blir massakerad och Dolph leder dom till hämnd mot dom onda ryssarna (eller vad dom nu är...*suck*).

Handlingen är ganska oviktig givetvis och Dolph har mer muskler än nånsin. Vilket nästan alltid är bra. Så även i det här fallet.

Dom spränger, skjuter och slåss, slåss, skjuter och spränger lite till. En Snygg Indiana Jones-liknande jakt med lastbilar och motorcyklar på en dammig ökenväg tillhör höjdpunkterna innan det stora slutslaget där Dolph i fin Arnold-anda dödar ett par regementen, innan han säger nåt tufft om att han fortfarande är en Spetznaz (eller hur det nu stavas?).

Joseph Zito gör ett fint actionjobb och har skapat ett par enormt snygga och spektakulära scener. Och då tänker jag kanske först och främst på lastbilsjakten. Även fotot är sevärt och Dolph har den karisma som krävs för att vara en actionhjälte. Nu har det ju blivit så att Dolph blivit en bättre skådis och ser hårdare ut, medan hans filmer blivit sämre och sämre. Detta är väldigt trist då Dolph utan tvekan slår både Van Damme och Seagal när det gäller b-lags actionskådisarna med hästlängder.

Lite ont om snygga squibbar men han skjuter i alla fall armen av en kille, nåt som får mig att tänka på Arnolds slakt i Commando. Givetvis är detta en scen som varit bortklippt ofta, men nu finns med igen, till stort nöje för oss som uppskattar sånt. Det är för övrigt Tom Savini som stått för make up-effekterna, vilket för det mesta är ett gott tecken, så även här.

Dolphan - en man att lita på.

/FA