Silent Madness


freds tuffa filmer redux

italien asien snusk sverige annat intervjuer länkar index

 

Silent Madness (1984)
Regi: Simon Nuchtern

Lite väl sent, men 1984 så slog man till med ännu en slasher I 3D. Denna gången fick Viveca Lindfors äran att göra ännu en höjdarroll i en film som definitivt kommer att gå till historien…eller kanske inte. Nä, jag ska inte håna för mycket. Det finns sämre filmer, t ex Urban Legends, men dock betydligt bättre.

För tjugo år sedan så slaktade en anställd vid flickskolan fyra elever med hjälp av en spikpistol. Nu har man av ett rent misstag lyckats skriva ut honom från mentalsjukhuset och ledningen försöker dölja detta genom avancerat pappersarbete. Men en ung kvinnlig läkare tror inte på dom, utan undersöker själv fallet. Givetvis så har hon rätt och spårar mördaren tillbaka till hans hemstad och skolan där han slaktade så vilt en gång i tiden.

Eftersom det ändå är sommarlov så är det inte många elever kvar, och den enda vuxna som är kvar (förutom den obligatoriska svarte säkerhetsvakten som skrattar brett hela tiden) är den underliga gumman och husmodern Viveca Lindfors. Som vanligt förstår man inte att alla underliga försvinnanden beror på brutala mord av får käre mentalpatient, och slakten fortsätter!

Ett ganska misslyckat 3D-försök med många mord och helt ok skådespelarinsatser. Men klippningen i speciellt mordscenerna är på tok för ojämn och censuren har gjort sitt i att dölja våldet, så det blir aldrig riktigt effektivt på det där sättet som bara en slasher-fanatiker kan uppskatta. Morden är förvisso omväxlande (och säkert brutala i sin orginalform) och underhållande, men nåt fattas bara. Inspiration kanske? En del kul skådisar och ett ganska rappt tempo får denna rulle att höja sig en aning över standarden, men inte mer. Se på egen risk.

/FA