TCM4


freds tuffa filmer redux

italien asien snusk sverige annat intervjuer länkar index

 

Texas Chainsaw Massacre - The Next Generation (1994) Regi: Kim Henkel

Nu har det hittills kommit ut tre uppföljare till den ökända Texas Chainsaw Massacre, och detta är alltså ännu en usel uppföljare. Nummer tre i ordningen, och jag hoppas innerligt att det inte kommer fler. Jag tänker lägga jämförelsen med första filmen på hyllan, och försöka mig på en mer objektiv syn på den här filmen, i och med att den skulle totalsågas (hehe) om jag gjorde det.

Det börjar med att man tror att detta är nån slags Halloween-special av Beverly Hills 90210, istället för en råbarkad skräckfilm. Efter en liten stund av otroligt fåniga klyschor, hamnar fyra ungdomar i en öde skog, där de krockar med en annan bil. Sen ger de sig av för att försöka få hjälp, och givetvis gör de det i grupper. Och självklart har de med sig ficklampor, men som ni själva kan räkna ut slocknar de ganska omgående, och våra hjältar är fast i en mörk skog utan några hjälpmedel. Ingen telefon. Ingen fungerande bil. Så vad gör de? Jo, de knackar givetvis på det första huset de möter på vägen. Ett gammalt ruckel med igenspikade fönster och inte direkt pedantiskt iordninggjord trädgård. De tror att de ska få hjälp, men alla som har sett en slasher från 80-talet, vet vad som händer. Men trots tortyr och misshandel har offren sinnesnärvaro nog att inte låta håret hamna snett, eller att glömma sminka om sig när det har gott en stund. Och jag måste påpeka att de måste ha världens bästa tvättmedel, för trots kilometerlånga förföljelser, får inte kläderna en endaste liten fläck, och håret, ja det är lika välvårdat som alltid.

Trots att jag grimaserar så fort jag hör talas om ännu en uppföljare till den här filmen, kan jag inte låta bli att tycka att de har fått ”familjen” att vara galnare än nånsin. Eller i alla fall helt galna. De slår givetvis inte familjen i ettan.

Den här filmen kom 1994, samma år som Matthew McConaughey gjorde ”Juryn - A Time To Kill” och Renee Zellweger, som något år senare gjorde ”Jerry MaGuire”. Eftersom de inte ville förknippas med den här filmen, såg de till att den inte skulle släppas i så stor utsträckning som från början hoppades. Därför är det ganska svårt att få tag på den. Jag själv köpte den på DVD i Danmark, vilket jag ansåg vara ett fynd. Därför vet jag inte om den var mer eller mindre klippt än de VHS-versioner som finns att få tag på, trots allt. Synd bara att ingen verkar veta när filmen gjordes. På baksidan av fodralet står det att den gjordes 1994, men i filmografin på DVDn, står det att den gjorde 1997.

Jag måste säga att jag inte blev besviken på filmen. Men detta beror givetvis på all negativ kritik jag har hört om den. Om jag ska rangordna filmerna så är trean sämst, men den här som näst sämst. Min favorit i serien är hör och häpna tvåan! Anledningen är nog att det var den första av dem jag såg.

Men nu var det fyran jag skulle betygsätta, och den är en klar etta. Trots en del bra psykotiska scener med Matthew McConaughey, är den en riktigt usel och man vet exakt vad som ska hända. Dock undrar jag fortfarande över en sak; när gammelgubben sliter upp sin kniv, går han bara i väg. Vad var meningen med detta? Är det så att han slafsade in den i något offer, vilket senare blev bortklippt? Hur som helst är detta faktiskt en Måste Se-film. Hur usel och dålig den är må vara, den ÄR trots allt en uppföljare (eller en re-make beroende på hur man ser det) till den ökända kultrysaren, och borde finnas med i varje TCM-fans videohylla. Om inte annat så för en stunds hjärndöd underhållning utan poäng och riktning.

Sebbe Svensson