KARATE ANTRENMANLARI ve ISINMA
Kas haraketlerinin iyi bir konsantrasonla doðru zamanda uygulanmasý,tecrübe ve beceri olgunluðunun bir göstergesidir. Bu mukemmelliðin kazanýlmasý ise çok yönlü ve dogðru planlanmýþ istikrarlý antrenmanlara baðlýdýr. Bu arada mukemmellik adýna planlanmýþ antrenmanlarýn yoðunluðu ve fizyolojik niteliði ne olursa olsun ana çalýþmaya belirli bir ýsýnma sürecinden geçildikten sonra baþlanýlýr. Bu deðiþmez kuralýn gerçekleþmesinde temel anlamda karate tecrübesine ihtiyacç duyulmaz. Çünkü ýsýnma da amaç., belirli bir sýra ve esasa göre düzenlenmiþ egzersizler çerçevesinde organizmayý fizyolojik ve psikolojik bakýmdan (aerobik ve anaerobik koþullar gözetilerek) antrenman veya yarýþma þartlarýna hazýrlamaktýr. Yaklaþýk yarým yüz yýl öncesinden günümüze kadar suürduürülen bir çok inceleme ve araþtiýrmanýnda doðruladýðý gibi süresi ve þiddeti iyi seçilmiþ ýsýnmanýn,performansý oluþturan temel öðeleri yani enerji oluþumunu, noromuskuler iletiyi ve psikolojik faktörleri olumlu yönde etkilediði bir gerçektir. Ýþte bu özelliklerinden öyürü ýsýnma , saðlýklý ve bilimsel bir antrenmanýn ya da yarýþmada daha önceden kazanýlmýþ yüksek performansý ortaya koymanýn ilk þartýdýr. ISINMANIN FÝZYOLOJÝK FAYDALARI
Isýnma esnasýnda kan damarlarý geniþleyerek kanýn kastaki akýmý artar,kýlcal damarlarýn geniþlemesi sayesinde ise dokulara kan ve on sývý akýmý saðlanýr.
Isýnma vücudun solunum fonksiyonlarýný düzenlemekle beraber oksijen taþýma sistemi üzerindeki aktiviteyi arttýrýcý etkisiyle yüksek oksijen kullanma düzeylerine daha çabuk çýkýlmasýna imkan yaratýr. Bu durum ise aktivitenin baþlangýcýnda daha az oksijen tüketimini meydana getirir.
Kalbin kan pompalama görevini düzenler.
Vücudun ve kaslarýn ýsýsýný arttýrýr böylece ýsýnan kaslarýn kasýlmasý gevþemesi ve toparlanmasý daha çabuk, etkin ve verimli hale gelir.
Kaslar,kiriþler,eklem baðlarý ve kýkýrdak doku daha esneklik kazanýr. Böylelikle kas yýrtýlmalarý,kiriþ kopmalarý,burkulma ve zorlanma gibi sakatliklar en aza indirgenir.
Vucutta oluþan her bir derecelik ýsý artýþýyla beraber sinirlerin iletimi de artar. Bu süre Karate haraketliliðinde cok önemli bir faktor olan reaksiyon suresinin kýsalmasýný saðlar.
Antrenman veya yarýþmaya hazýrlýk görevi yürüten ýsýnma., tekniklerin haraketlerin rahat ve güvenle uygulanmasýna imkan saðlar.
ISINMA YÖNTEMLERÝ
Aktif Isýnma:
Aktif isinma fiziksel egzersizlerle gerceklesir. Bu yontem kendi icersinde informal ve formal isinma olarak ikiye ayrilir. Informal haraketler dusuk tempolu kosu calismalari, joging,streching,kuvvet kulanimi ve kalistenik calismalari icerir. Formal isinma haraketleri ise yarisma veya antrenmanlarda kullanilan biransa ozgu teknik ve haraketlerden meydana gelir. Ancak formal haraketler isinmanin son safhalarinda yapilmasi halinde guvenlidir. Formal isinmanin dogru uygulanmasi il sportif aktivite sirasinda harakete katilan kasl
rin icindeki kan akisi ve kas isisinin fizyolojik olarak optium duzeye gelmesisaglanacak ve direkt olarak kullanacagimiz sinirsel (noromuskuler) mekanizmalar ile el-goz koordinasyonu icin gereken hazirliklar saglanmis olacaktir.Genel bir prensip olarak isinma informal aktivitelerle baslayip formal isinma yontemi ile tamamlanmalidir.
Pasif Isýnma:
Pasif ýsýnma fiziksel egzersiz içermez.. Egzersiz yerine vücudun tamamý
veya bazý bölümleri çeþitli araçlar kullanýlarak ýsýtýlýr. Bunlar; sýcak duþlar, vücuda baðlanan çesitli elektronik araçlar, sauna, girdaplý banyolar,masaj ve vucuda sürülen bazý ýsý arttýrýcý merhemler olarak belirtilebilinir. Sportif aktivitenin tabiatýna uymayan ve yanýltýcý özelliklerinden ötürü pek çok sakatlýða da ortam hazýrlayabilen yapýsýndan ötürü. Pasif ýsýnma, kötü ve tavsiye edilmeyen bir yöntemdir.
Sýralama
Bir antrenmanýn nihai hedefi býranþýn gerektirdiði fizik ve psikolojik özellikleri güvenli bir yoldan kazanmaktýr. Buna göre , vücudu aktiviteye hazýrlayan ýsýnma sürecinin sýralamasý þu þekilde programlanmalýdýr.
1- (giriþ) Düz koþu haraketler: Atlama, sýçrama türü haraketleri kapsayan bu bölümde vücut, cimnastik ve germe çalýþmalarýna hazýrlanýr.
2- Cimnastik türü egzersizler: Germe ve cimnastik egzersizleri yer yer benzer özellikler göstermelerine raðmen farklý iþleyiþ ve etkiye sahiptirler.Cimnastik egzersizleri sporcunun belli kas guruplarýný ve tüm vücut haraketliliðini etkileyerek izometrik veya izotonik kas kontraksiyonu gösterme yeteneðini ortaya çýkartýr. Cimnastik haraketlerinde güç faktöründen yararlanýlmasýna raðmen büyük bir solunum meydana gelmez. Bu egzersizlerin etkisi büyük kas guruplarý , üst ve alt ekstremler ve gövde üzerinde yoðunlaþýr. Haraket sporcunun üzerinde çabuk veya geç etki gösterebileceðinden tekrarlarýn sayý ve süresi kiþinin etkilenmesine göre eksiltilir veya çogaltýlabilinir.
3- Germe egzersizleri (streching) : Cimnastik egzersizlerinden farklý olarak yavaþ bir uygulama gerektirmesine raðmen hergerme yoðun bir konsanrasyon ile gerçekleþtirilir. Germe egzersizleri esnasýnda güçlü kas kasýlmalarý ile karþýlaþýlmaz. (streching bölümüne bakýnýz)
ISINMA SONRASI
Isýnma periyodunun tamamlanmasýyla geçilen teknik çalýþma ve alýþtýrmalarda sporcunun iç tepkisi artarak devam eder. Ýlerlemiþ teknik ve fizik kondüsyona sahip sporcular bu devrede gerekli teknik kombinasyonlara süratli ve güçlü bir tempo ile geçiþ saðlayabilir. Acemi ve yaþlý sporcular ise çalýþmanýn bu evresindeki ilk 15 dakika boyunca temel tekniklerin esas alýndýðý basit kombinasyonlarý düþük tempoyla çalýþarak vücudu fazla zorlamamalýdýr.Genel bir yaklaþým olarak çalýþmanýn baský ve þiddetinin yükseltilmesindeki kondüsyonel yeterliliði ve solunum artýþýndaki deðiþikliðe uyumu dikkate alýnmalýdýr.
SOÐUMA (Antrenman Bitimi)
Soðumanýn anlamý, çalýþma bitiminde solunum fonksiyonlarý ve iç tepkiyle maksimum dereceye yükselmiþ olan kan basýncýný normale döndürmektir.
Tecrübesiz ve yaþlý sporcularýn , hem ýsýnma , hem de soðuma devresinde tecrübeli ve genç sporculara oranla daha çok zamana ihtiyaç duyacaklarý unutulmamalýdýr.
HASAN OKUÞ