DENİZLİ SANAYİNİN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ

         Fazla dış kaynağa yönelmeden kendi imkanlarıyla gelişmesi Türkiye'de model olarak gösterilen Denizli'nin, ekonomik faaliyetler bakımından iller arasında ilk 13, sanayi bakımından ise ilk 9 il arasında yer aldığını görüyoruz.

         Sanayisinin yapısına baktığımızda da , küçük, orta ve orta üstü işletmelerden oluşmaktadır. Ekonomik faaliyetler sonucu ilde yaratılan katma değerin %31'i sanayi sektöründen elde edilmektedir.

         Denizli sanayinin belki de en karakteristik diğer bir özelliği de istihdam yaratmayı amaç edinmiş ve de dış satıma dönük üretim yapan yapıda olduğudur. İthalatı da yalnızca makinalar başta olmak üzere yatırım araçları ve teknolojidir.

         Türkiye ekonomisinde de gözlendiği üzere, Denizli ekonomisinde de tekstil sektöründe KOBİ'lerin sayısal ağırlığa sahip olduğunu görmekteyiz.

         İldeki sanayi kuruluşlarının yatırım tutarı olarak %67' si Anonim Şirket, %29' u Limited şirket, %2' si Kollektif Şirket, %22'si benzer statü ile şirket şeklinde kurulmuşlardır.

         Denizli'deki sanayi kuruluşlarının il imalat sanayi içindeki payları incelendiğinde;

         Dokuma ,giyim eşyası ve deri sanayi %52, gıda içki ve tütün sanayi%11 , metal eşya makine teçhizat sanayi %17, orman ve mobilya sanayi %11, petro-kimya ,kömür kauçuk ve plastik sanayi ürünleri sanayi %3, metal sanayi %3, taşa ve toprağa dayalı sanayi %1, kağıt ürünleri ve basım sanayi %1, diğer imalat sanayi %1'dir.

         Bunların içinde Katma Değer açısından %49.33'lük payla 1. sırayı dokuma-giyim eşyaları ve deri sanayi, 2. sırayı %16.3'lük payla metal eşya ve teçhizat sanayi, 3. sırayı %13.7 lik payla taşa toprağa dayalı sanayi almaktadır.

         İlde faaliyet gösteren firmaların %15'i yönetim , %14' ü kalite kontrol, %12' si ithalat-ihracat, %12' si pazarlama, %14'ü genel, %13' ü muhasebe ,%11' i hammadde , %7'si araştırma geliştirme ve %2 si halkla ilişkiler birimine sahip bulunmaktadır.

         Firmaların kullandıkları makine ve teçhizatın %61'i ithal %39'u yerlidir.

         İlimiz firmalarının ürettikleri ürünlere olan talebin %38'i tüccarlardan , %22'si diğer sanayi kuruluşlarından, %18'i bayilerden %17'si doğrudan tüketicilerden , %5'i ise diğer müşterilerden müteşekkildir.