Gemeentewapens

Goor
Denekamp
Ootmarsum
Losser
Hengelo
Haaksbergen
Markelo
Diepenheim
Ambt Delden
Stad Delden
Weerselo
Tubbergen
Borne
Almelo
Den Ham
Wierden
Rijssen
Holten
Hellendoorn
Oldenzaal
Enschede
Vriezenveen

GOOR
Provincie : Overijssel
Opheffing : 2001 Hof van Twente
Toevoegingen : -
I : 24 november 1819
"Van rood beladen met een kruis van zilver en gekantonneerd van een mispelbloem van zilver, gepunt van groen. Het schild gedekt met een gouden kroon."
NB : de kroon heeft 5 bladeren en afgebeeld zijn rozen ipv mispels.

wapenGoor.gif (6911 bytes)

Oorsprong/verklaring :
Goor verkreeg in 1263 stadsrechten, en het is waarschijnlijk dat tegelijkertijd een wapen en/of zegel is aangenomen. Zeker is dat er een afdruk bestaat van een zegel uit 1410, waarop een gevoet kruis (zie Oegstgeest-I), vergezeld van 4 zesbladerige rozen. Op een later zegel, met afdruk uit 1568 komt deze voorstelling voor als wapen. Het wapen komt ook voor op een gevelsteen uit 1648, nu echter met vijfbladerige bloemen.
Het schijnt dat Goor voor de verlening van de stadsrechten gebruik heeft gemaakt van het wapen van de graven van Goor. Dit wapen zou een posthoorn vertoond hebben. Enige historische bewijzen ontbreken echter. De voorstelling van het wapen is niet duidelijk. De stadsrechten werden verleend tijdens de regering van bisschop Hendrik van Vianden van Utrecht. Zijn wapen vertoonde geen rozen of kruis.
Er bestaat nog een aardige legende over de verlening van het wapen. Na de verlening van de stadsrechten werd geen wapen aan Goor verleend. Hoewel de burgerij veelvuldig pogingen deed bij de bisschop als hij te Goor verbleef, bleef wapenverlening uit. Uiteindelijk verloor de burgerij het geduld en toen de bisschop Goor bezocht, werd hij door de burgerij staande gehouden. Zij verlangden dat hij op zeer korte termijn een wapen zou verlenen. De bisschop werd kwaad vanwege de onbeschaamdheid van de burgerij en haalde een bosje mispels uit zijn zak en wierp deze vervolgens in verse koemest. Hij riep daarbij uit dat dat het wapen van de stad zou worden. De burgerij trok zich niets aan van de als belediging bedoelde uitspraak en plaatste de bloemen in een wapen. De bisschop verleende daarop het wapen met toevoeging van het kruis. In 1819 werd het wapen verleend met een vijfbladerige kroon, aangezien Goor als stad zitting had in de provinciale Staten.
Literatuur : vdBergh, 1878; anoniem, Dagblad Tubantia, zonder datum (serie Overijsselse gemeentewapens, 1949, verkregen via gemeente Goor)

 

DIEPENHEIM
Provincie : Overijssel
Opheffing : 2001 Hof van Twente
Toevoegingen : -
I : 24 november 1819
" Van goud beladen met 3 berenklaauwen van lazuur. Het schild gedekt met een gouden kroon."
NB : de kroon heeft 5 bladeren

Gemeentewapen van Diepenheim

Oorsprong/verklaring :
Het wapen is onleend aan het wapen van Hendrik van Dale, een Westfaals edelman. Bij de aanvraag in 1819 werd vermeld dat het voorkomt op kerkglazen uit 1618 en 1634. Tevens is er een 18e eeuws zegel bekend, met daarop het wapen.
Literatuur
: Gemeentegids Diepenheim, 1996; Sierksma, 1962; Van den Bergh, 1878

 

DENEKAMP
Provincie : Overijssel
Opheffing : -
Toevoegingen : 2001 Ootmarsum, Weerselo
I : 9 november 1898
" Gedeeld : I in azuur een kruis van goud, beladen met een verkort en versmald kruis van het veld, en vergezeld in elk kwartier van een leeuw van goud, II van goud, omgekeerd gemanteld van sinopel."
II : 25 augustus 1978
" Gedeeld : I in azuur een kruis van goud, beladen met een verkort en versmald kruis van het veld, en vergezeld in elk kwartier van een leeuw van goud, II van goud, omgekeerd gemanteld van sinopel."

Gemeentewapen van Denekamp

Beide wapens zijn identiek, er is dus maar 1 plaatje opgenomen.
Oorsprong/verklaring :
Het wapen is een combinatie van het wapen van de stad en de gelijknamige familie Ootmarsum, en het wapen van het ambtsgebied van Colmschate. Vergelijk Diepenveen, Weerselo en Ootmarsum. Denekamp wordt voor het eerst genoemd in de 8e eeuw. Het vormde toen een onderdeel van het kerspel Ootmarsum. Later is er een eigen kerspel gevormd, waartoe behalve Denekamp ook Noord Deurningen en Beuningen behoorden. Denekamp kende al in de 14e eeuw een eigen kerk. Gerechtelijk viel Denekamp onder het landrecht van Overijssel. Dit bestond uit een aantal lagere gerechten, waarboven de Drosten stonden. Ook hier viel Denekamp onder Ootmarsum.
Literatuur : Sierksma, 1962; Informatiefolder gemeente Denekamp.

OOTMARSUM
Provincie : Overijssel
Opheffing : 2001 Denekamp
Toevoegingen : -
I : 24 november 1819
"Van lazuur, beladen met een gouden kruis, waarop een verkort en versmald kruis van lazuur en gekantonneerd met een gouden klimmenden leeuw. Het schild gedekt met een gouden kroon."
NB : de kroon heeft 5 bladeren

Gemeentewapen van Ootmarsum

Oorsprong/verklaring :
Het wapen is afgeleid van het wapen van de familie Van Ootmersum. De familie voerde als wapen een schild van zilver, waarop een kruis van sabel; in ieder kanton vergezeld van een leeuw van azuur.  Al in 1350 is er spake van een familie Van Oetmerschem, maar van die familie is geen wapen bekend. In 1480 komt het wapen voor bij de familie Van Ootmersum, maar of die verwant is aan de oudere familie is niet bekend.
Wanneer het verkorte kruis is toegevoegd is niet bekend. Het komt al voor op een rond 1400 vervaardigde gevelsteen. Het wapen wordt daarbij tevens gehouden door twee leeuwen en gedekt door een kroon met 15 parels. De burgemeester wist in 1815 geen kleuren, waarop het wapen in rijkskleuren is bevestigd. De gemeente voert het wapen op briefpapier en andere bescheiden. Gebruik van het wapen door derden is niet toegestaan (zie ook Wettelijke Status ) Het wapen wordt ook gevoerd door twee gemeenten, die vroeger deel uitmaakten van het rechtsgebied van Ootmarsum, namelijk Tubbergen en Denekamp.
Literatuur : Van den Bergh, 1878; Informatie gemeente Ootmarsum; Gemeentegids Ootmarsum 1995-1996.

LOSSER
Provincie : Overijssel
Opheffing : -
Toevoegingen : -
I : 1 november 1898
"Gedeeld : I in azuur een kruis van goud, vergezeld in het eerste kwartier van een ten halve lijve uit den rechter-kruisarm opkomenden omgewenden bisschop, met aangezicht en handen van natuurlijke kleur, mijter en gewaad van goud en zilver en een kromstaf van goud, II in keel 3 schietspoelen van goud, geplaatst 2 en 1."

Gemeentewapen van Losser

Oorsprong/verklaring :
Losser voerde tot het eind der vorige eeuw geen eigen wapen. Aanleiding voor het aanvragen van een wapen was, net als bij diverse andere gemeenten, de bouw van een nieuwe vergaderzaal voor de Staten van Overijssel. In de ramen van deze zaal zouden de wapens van de diverse gemeenten opgenomen moeten worden. Het ontwerp was een samenstelling van het wapen van Oldenzaal, waarvan Losser in 1811 werd afgesplitst, en een symbool voor de vele weverijen ter plaatse.
Literatuur : Gemeentegids Losser, 1996

HENGELO
Provincie : Overijssel
Opheffing : -
Toevoegingen : -
I : 1 april 1870
"Van lazuur waarover een golvende bande van zilver, het schild ter linkerzijde beladen met eene bijenkorf en eene bijenzwerm van goud, ter regterzijde met eene korenschoof waarin een zeis en een dorschvlegel, alles van goud."

Gemeentewapen van Hengelo

Oorsprong/verklaring :
De verdeling stelt de beek voor die door de gemeente stroomt en de attributen waren de symbolen voor de belangrijkste middelen van bestaan in de gemeente.
Literatuur : Sierksma, 1962

HAAKSBERGEN
Provincie : Overijssel
Opheffing : -
Toevoegingen : -
I : 14 november 1898
"In keel een omgekeerde vijfpuntige ster van goud."
II : 5 januari 1948
"In keel een omgekeerd pentagram van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Gemeentewapen van Haaksbergen

Oorsprong/verklaring :
Misschien duidt het symbool op de samenvoeging van 8 marken rond 1800.
Literatuur : Sierksma, 1962

MARKELO
Provincie : Overijssel
Opheffing : 2001 Hof van Twente
Toevoegingen : -
I : 25 januari 1880
"Doorsneden; het bovenste gedeelte gedeeld zijnde, regts van keel beladen met een zilveren bisschopsmijter met een kruis van keel en omzoomd van goud; links van goud beladen met 3 lindeboomen van sinopel, staande op een terras van hetzelfde en omgeven door palen van sabel, verbonden door een zilveren koord, dragende de tweede lindeboom een schildje van zilver; het benedengedeelte van het schild is van goud beladen met heuvels van sinopel met 5 toppen."
II : 9 maart 1967
"Doorsneden : I gedeeld : a) in keel een zilveren bisschopsmijter, omzoomd van goud en beladen met een kruis van keel; b) in goud 3 lindebomen van sinopel, staande op een terras van hetzelfde en omgeven door palen van sabel, verbonden door een koord van zilver, de middelste lindeboom beladen met een schildje van hetzelfde, II in goud heuvels van sinopel met 5 toppen. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Gemeentewapen van Markelo

Oorsprong/verklaring :
Het wapen is opgebouwd uit een aantal elementen die de geschiedenis en ligging van de plaats moeten weergeven. De gemeente zou omgeven zijn door vijf heuvels of bergen. Op die heuvels werd vroeger door de Saksen recht gesproken, later werden er bisschoppen gehuldigd. De herinnering aan de huldiging van de bisschoppen wordt tevens gesymboliseerd door de mijter. De bisschoppen van Utrecht werden als heerser van het Oversticht (Overijssel) ingehuldigd op de Markeloseberg. Tevens was Markelo een bedevaartsoord, vanwege een Mariabeeld, dat wonderen verrichtte. De rechtsspaak van de Saksen wordt weergegeven door de lindebomen. Een Saksische dingplaats zou, volgens historische bronnen, bestaan uit een omtuining van takken van de hazelaar, die onderling verbonden zouden zijn met koorden. Deze afscheiding diende om het eigenlijke gerecht af te bakenen. Boven het hoofd van de opperrechter hing een schild als teken van macht. De gemeente had overigens in 1879 een geheel ander wapen aangevraagd. In een brief van 17 juni 1879 vraagt de burgemeester het volgende wapen:
"Van goud, beladen met vijf bergen of heuvels van sinopel; in den regterbovenhoek van het schild het wapen van Utrecht, in den linkerbovenhoek het wapen van het Koninkrijk Saksen; het schild gedekt door een kroon met vijf fleurons, hebbende tot schildhouders regts een bisschop met staf en links een Saksischen gehelmden krijgsman houdenden in de regterhand een speer en in de linker een op de grond staand zilveren schild."
De symboliek was dus identiek aan dat van het latere gemeentewapen, maar het wapen was nogal groots aangepakt. Kritiek van de Hoge Raad van Adel bleef dus niet uit, niet op de symboliek, wel op de uitvoering. Allereerst maakte de Hoge Raad van Adel bezwaar tegen een schild met twee vrijkwartieren. Dit is zeer ongebruikelijk en ziet er ook niet mooi uit. Bovendien waren beide vrijkwartieren niet juist. De burgemeester had het wapen van de stad Utrecht opgenomen, terwijl de bisschoppen het bisdom vertegenwoordigden (in keel een kruis van zilver). Het wapen van Saksen was het wapen van het toenmalige Koninkrijk Saksen, en dat had niets te maken met de rechtspraak van de Saksen aan het begin van de jaartelling.
Een tweede punt van kritiek waren uiteraard de schildhouders. Deze konden niet verleend worden en waren feitelijk overbodig, aangezien de elementen ook al in het schild voorkwamen. De kroon kon niet verleend worden aangezien Markelo geen afgevaardigen zond naar de Provinciale Staten. Pas in deze eeuw werd het mogelijk dat alle gemeenten een kroon konden krijgen. De Hoge Raad van Adel stelde dan ook voor om het wapen van Utrecht te vervangen door het kruis van het Sticht, of liever nog door een mijter als algemeen symbool. Het kruis werd namelijk niet door het Oversticht (het latere Overijssel) gebruikt. Verder wilde de Hoge Raad van Adel het wapen van Saksen weglaten. De gemeente heeft het advies duidelijk opgevolgt, maar wel een Saksische dingplaats toegevoegd. Enige correspondentie hierover ontbreekt in het archief van de Hoge Raad van Adel.  In 1967 is de beschrijving gewijzigd en de gebruikelijke gemeentekroon toegevoegd.
Literatuur : Informatie gemeente Markelo, gemeentegids 1996; Archief Hoge Raad van Adel (dossier Markelo en brievenboek 1879).

 

AMBT DELDEN
Provincie : Overijssel
Opheffing : 2001 Hof van Twente
Toevoegingen : -
I : 27 december 1898
" In lazuur 3 uitgerukte lindeboomen van goud."
II : 13 juli 1982
" In azuur 3 uitgerukte lindebomen van goud, geplaatst 2 en 1. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Gemeentewapen van Ambt Delden

Oorsprong/verklaring :
Ambt Delden voerde tot het eind der vorige eeuw geen eigen wapen. Aanleiding voor het aanvragen van een wapen was, net als bij diverse andere gemeenten, de bouw van een nieuwe vergaderzaal voor de Staten van Overijssel. In de ramen van deze zaal zouden de wapens van de diverse gemeenten opgenomen moeten worden.  De gemeenteraad vroeg een wapen aan dat in ieder geval de relatie met (Stad) Delden zou weergeven. Het gebied der gemeente had bestuurlijk altijd deel uitgemaakt van het gericht Stad- en Gericht Delden. Het voorstel was om de boom over te nemen, en eventueel te vermeerderen.  Dit verzoek is ingewilligd en het wapen vertoont drie lindebomen. In tegenstelling tot het wapen van Stad Delden hebben de bomen loshangende wortels. Dit is om zwevende stukken grond te voorkomen.
Literatuur : informatie gemeente Ambt Delden.

 

STAD DELDEN
Provincie : Overijssel
Opheffing : 2001 Hof van Twente
Toevoegingen : -
I : 14 november 1819
"Van lazuur, beladen met een op een terras staande lindeboom, alles van goud. Het schild gedekt door een gouden kroon van 5 bladeren."

Gemeentewapen van Stad Delden

Oorsprong/verklaring :
Het oudste wapen van Stad Delden dateert uit 1322. Dit zegel vertoont al een boom, waarschijnlijk een eikenboom. De boom staat niet op een schild. Het zegel is waarschijnlijk in gebruik geweest tot de brand in het raadhuis van 1583. Op het tweede zegel stond dezelfde afbeelding. Ook dit zegel ging in een brand verloren, namelijk in 1655. In dat jaar werd het derde, nog bestaande, stempel gemaakt, waarop nu de boom in een schild voorkomt. Ook wordt het wapen nu gedekt door een kroon. De boom staat op een grond, in tegenstelling tot de losse boom, die met wortels was weergegeven.  Het wapen zelf is in ieder geval iets ouder, het komt voor op een penning uit 1597. Ook hier staat de boom in een grond. De (historische) kleuren van het wapen zijn niet bekend. Wel wordt het wapen in de wapenboeken van Siebmacher als een groene boom op zilveren veld (vgl. Aalten) aangegeven.
Literatuur : Ralf Hartemink, 1996, 1997

 

WEERSELO
Provincie : Overijssel
Opheffing : 2001 Denekamp
Toevoegingen : -
I : 1 november 1898
"Gedeeld : I in azuur een kruis van goud, vergezeld in het eerste kwartier van een ten halve lijve uit den rechterkruisarm opkomenden omgewenden bisschop, met aangezicht en handen van natuurlijke kleur, mijter en gewaad van goud en zilver, en een kromstaf van goud, II in keel 3 burchten van zilver, gevoegd, verlicht en alle met 1 poort, alles van sabel."
II : 3 september 1953
"Gedeeld : a in azuur een kruis van goud, in het eerste kwartier een ten halve lijve uit de rechterkruisarm opkomende omgewende bisschop, met aaangezicht en handen van natuurlijke kleur, mijter en gewaad van goud en zilver, en een kromstaf van goud, b in keel 3 gekanteelde burchten van zilver, gevoegd, verlicht en gesloten van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Gemeentewapen van Weerselo

Oorsprong/verklaring :
Weerselo voerde tot het eind der vorige eeuw geen eigen wapen. Aanleiding voor het aanvragen van een wapen was, net als bij diverse andere gemeenten, de bouw van een nieuwe vergaderzaal voor de Staten van Overijssel. In de ramen van deze zaal zouden de wapens van de diverse gemeenten opgenomen moeten worden. Het ontwerp was een samenstelling van het wapen van Oldenzaal, waarvan Weerselo in 1811 werd afgesplitst, en een symbool voor de Hunenborg. De kroon werd verleend nav het 800 jarig bestaan van de Benedictijner abdij, die een grote rol heeft gespeeld in de plaatselijke geschiedenis. The arms were devised in 1898 and show the arms of the city of Oldenzaal, to which the area historically belonged, an three towers as a symbol for the Hunenborg castle in the municipality. |
Literatuur : Sierksma, 1962

 

TUBBERGEN
Provincie : Overijssel
Opheffing : -
Toevoegingen : -
I : 28 oktober 1898
"Gedeeld : I in azuur een kruis van goud, beladen met een verkort en versmald kruis van het veld, en vergezeld in elk kanton van een leeuw van goud; II in sabel 3 bergen van goud."
II : 15 januari 1971
"Gedeeld : I in azuur een kruis van goud, beladen met een verkort en versmald kruis van het veld, en vergezeld in elk kanton van een leeuw van goud; II in sabel 3 bergen van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Gemeentewapen van Tubbergen

Oorsprong/verklaring :
Tubbergen voerde tot het eind der vorige eeuw geen eigen wapen. Aanleiding voor het aanvragen van een wapen was, net als bij diverse andere gemeenten, de bouw van een nieuwe vergaderzaal voor de Staten van Overijssel. In de ramen van deze zaal zouden de wapens van de diverse gemeenten opgenomen moeten worden. Tubbergen behoorde tot 1811 tot het landgericht Ootmarsum. Het wapen van Ootmarsum is dan ook opgenomen in de rechterhelft van het wapen. De linkerhelft is waarschijnlijk een sprekend element, alhoewel er diverse verklaringen voor zijn gegeven. Het wapen is waarschijnlijk ontworpen door de archivaris van het Overijssels streekarchief, Dhr Hoefer. Hij ontwierp een groot aantal wapens in Overijssel, de meeste met een vergelijkbare structuur; rechts een geschiedkundig element, links een plaatselijk symbool.  De gemeente besloot in 1970 om het tot dan toe gebruikte lint met de tekst Gemeentebestuur van Tubbergen te vervangen door een kroon. De gemeente voert het wapen op briefpapier en andere bescheiden. Er is echter sprake van (maart 1996) om het wapen, samen met de Pancratiuskerk te combineren tot een logo.
Literatuur : Informatie gemeente Tubbergen.

 

BORNE
Provincie : Overijssel
Opheffing : -
Toevoegingen : -
I : 1 november 1898
" In azuur een bijenkorf van goud, vergezeld van 3 bijen van goud met uitgespreide vleugels, geplaatst 2 boven en 1 onder. "
II : 28 mei 1957
" In azuur een bijenkorf van goud, vergezeld van 3 bijen van goud met uitgespreide vleugels, geplaatst 2 boven en 1 onder.
Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Gemeentewapen van Borne

Oorsprong/verklaring :
Waarschijnlijk ontleend aan de belangrijke bijenteelt in het dorp.
Van den Bergh noemt een zegel uit 1456, waarop een gedekte hangtoren gehouden door 2 leeuwen en als randschrift Sigillum scabinorum de Borne.
Literatuur : vdBergh, 1878

 

ALMELO
Provincie : Overijssel
Opheffing : -
Toevoegingen : 1914 Ambt Almelo, Stad Almelo
I : 24 februari 1915
" In azuur 3 ruiten van zilver, geplaatst 2 en 1. Het schild gedekt met een vijfbladerige kroon van goud."

Gemeentewapen van Almelo


II : 31 januari 1954
" In azuur 3 ruiten van zilver, en gehouden door 2 leeuwen in natuurlijke kleur, getongd van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van 5 bladeren."

Oorsprong/verklaring :
Almelo verkreeg in 1420 stadsrechten van Egbert van Heeker. Waarschijnlijk al eerder voerden de schepenen van Almelo een zegel met daarop een wapen met drie ruiten. Dit wapen is waarschijnlijk ontleend aan het wapen van de Heren van Almelo, waarvan Egbert van Heeker een afstammeling was. Het wapen is in de loop der tijden ongewijzigd gebleven. Alleen de gemeente Stad Almelo voerde de ruiten van goud. Na de vorming van de gemeente Almelo werd dit aangepast aan de historische kleuren. De gemeente voert het wapen niet meer op briefpapier en dergelijke, maar gebruikt een van het wapen afgeleid logo met drie ruiten. Literatuur : Gemeentegids Almelo, 1996

 

VRIEZENVEEN
Provincie : Overijssel
Opheffing : -
Toevoegingen : 2001 Den Ham
I : 22 april 1899
"In zilver een geplante eikenboom van sinopel."

Gemeentewapen van Vriezenveen

Oorsprong/verklaring :
Vriezenveen voerde tot het eind der vorige eeuw geen eigen wapen. Aanleiding voor het aanvragen van een wapen was, net als bij diverse andere gemeenten, de bouw van een nieuwe vergaderzaal voor de Staten van Overijssel. In de ramen van deze zaal zouden de wapens van de diverse gemeenten opgenomen moeten worden.  Over de oorsprong van het wapen, dat officieus al eerder gevoerd schijnt te zijn, zijn een tweetal versies in omloop. De ene versie gaat ervan uit dat het wapen in afgeleid van de vele eikenbomen, die in de gemeente voorkomen. De andere versie gaat uit van de zogenaamde Rusluie. Dit waren handelaars, die vooral zaken deden met Rusland. Zij verbleven een groot gedeelte van hun leven in Rusland en sleten hun oude dag in hun geboortedorp. Zij keerden terug met een schat aan levenservaring en taaie volharding. Toen voor Vriezenveen een wapen ontworpen moest worden hebben zij waarschijnlijk voor de eikenboom gekozen. Een eikenboom staat voor stoerheid en kracht, eigenschappen die de rusluie zichzelf toedachten.  In hoeverre een van beide verhalen juist is is helaas niet bekend.
Literatuur : Informatie gemeente Vriezenveen.

 

WIERDEN
Provincie : Overijssel
Opheffing : -
Toevoegingen : -
I : 24 november 1819
"Van zilver beladen met een kruis van lazuur, verzeld in het eerste en vierde kwartier van een korenaar, in het tweede en derde van een weverspoel, alles van goud."

Gemeentewapen van Wierden

Oorsprong/verklaring :
Wierden is al sinds de Middeleeuwen bekend. Het dorp leefde voornamelijk van de landbouw en de weverijen. Het wapen symboliseert dan ook de beide belangrijkste bronnen van bestaan. Waar het kruis van afkomstig is, is niet bekend. De gemeente voerde lange tijd officieus een vijfbladerige kroon op het schild. Op briefpapier uit de 50er jaren wordt de kroon afgebeeld. Op het huidige briefpapier van de gemeente is de kroon weer verdwenen, en is het wapen volgens de beschrijving afgebeeld. The arms show shuttles and wheatears, as agriculture and the textile industry have been of great importance to the village for many centuries. The origin of the cross is not known.
Literatuur : Schipper, 1948

 

RIJSSEN
Provincie : Overijssel
Opheffing : -
Toevoegingen : 2001 Holten
I : 24 november 1819
"Van lazuur, beladen met een rijssen tak van goud. Het schild gedekt door een gouden kroon."
NB : de kroon heeft 5 bladeren

Gemeentewapen van Rijssen

Oorsprong/verklaring :
Het wapen van Rijssen is waarschijnlijk een sprekend wapen. Vergelijk ook Rijsoort en Rijswijk (ZH).
Een aardige anecdote verhaalt dat het Rijssense veen vroeger bedekt was met bos. De ondergrond was niet al te stevig en de bomen helden nogal over door de wind. De toppen van de bomen (de riessen) van de gevallen bomen wezen naar het oosten, de stammen (de holten) wezen naar het westen. Later ontstonden de plaatsen Rijssen ten oosten en Holten ten westen van het moeras. Hoewel bovenstaand verhaal niet erg waarschijnlijk is is het wel een feit dat Rijssen al sinds de 16e eeuw een wapen voert met een tak. Het oudste zegel van Rijssen, waarvan een afdruk bekend is uit 1511, vertoont reeds een tak. Wat voor tak het precies is is niet duidelijk, het lijkt op een sparretak. Deze tak is later in het wapen opgenomen. Waarschijnlijk zijn de kleuren in 1818 verleend als rijkskleuren, aangezien er noch bij de gemeente, noch bij de Hoge Raad van Adel oudere (gekleurde) afbeeldingen van het wapen bekend waren.  De vijfbladerige kroon werd verleend aangezien Rijssen als stad (de stadsrechten werden verleend in 1243) zitting had in de provinciale staten.
Literatuur : Informatie gemeente Rijssen; Twents Dagblad Tubantia dd 29 maart 1949

 

HOLTEN
Provincie : Overijssel
Opheffing : 2001 Rijssen
Toevoegingen : -
I : 21 november 1898
"Gedeeld : I in sinopel de Maagd Maria met het Christuskind, II in keel 3 varkenskoppen van goud."
II : 21 november 1967
"Gedeeld : I in sinopel de Maagd Maria van natuurlijke kleur, zittende op een troon van goud, het hoofd gekroond van goud en omgeven door een nimbus van zilver, met haren van goud, gekleed van azuur en keel, met de rechterhand vasthoudende een schepter van goud, waarop een omgewende duif van zilver, met de linkerhand op haar schoot vasthoudend het Christuskind van natuurlijke kleur, het hoofd omgeven door een nimbus van zilver, met haren van goud, met de linkerhand vasthoudende een wereldbol van goud en de rechterhand opgeheven houdende, gekleed van zilver, II in keel 3 varkenskoppen van goud, getand van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen."

Gemeentewapen van Holten

Oorsprong/verklaring : ?

 

DEN HAM
Provincie : Overijssel
Opheffing : 2001 Vriezenveen
Toevoegingen : -
I : 28 oktober 1898
"Doorsneden : I effen goud, II gedeeld : a in azuur een omgewende leeuw van goud, b in azuur een adelaar van goud."

Gemeentewapen van Den Ham

Oorsprong/verklaring :
Den Ham voerde tot het eind der vorige eeuw geen eigen wapen. Aanleiding voor het aanvragen van een wapen was, net als bij diverse andere gemeenten, de bouw van een nieuwe vergaderzaal voor de Staten van Overijssel. In de ramen van deze zaal zouden de wapens van de diverse gemeenten opgenomen moeten worden. Het wapen is afgeleid van het wapen van Ommen, waartoe Den Ham behoorde. Den Ham was eigenlijk een onderdeel van Ambt Ommen, niet van Stad Ommen. Ambt Ommen voerde evenmin een wapen tot 1898, dus daar kon het niet van afgeleid worden. Ook het wapen van Ambt Ommen is afgeleid van het stadswapen. Het oorspronkelijke ontwerp vertoonde een gewonde leeuw. De Hoge Raad van Adel wijzigde dit echter in een omgewende leeuw, hetgeen meer overeenkomt met heraldische traditie en het wapen van Ommen.
Literatuur : Informatie gemeente Den Ham

 

HELLENDOORN
Provincie : Overijssel
Opheffing : -
Toevoegingen : -
I : 1 november 1898
"In azuur een hert van goud, klimmende tegen een vlierboom van hetzelfde, beiden geplaatst op een grasgrond van sinopel."
II : 2 maart 1999-10-03
"In azuur een hert van goud, klimmende tegen een vlierboom van hetzelfde, beide geplaatst op een grasgrond van sinopel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."

Gemeentewapen van Hellendoorn

Oorsprong/verklaring :
Hellendoorn voerde tot het eind der vorige eeuw geen eigen wapen. Aanleiding voor het aanvragen van een wapen was, net als bij diverse andere gemeenten, de bouw van een nieuwe vergaderzaal voor de Staten van Overijssel. In de ramen van deze zaal zouden de wapens van de diverse gemeenten opgenomen moeten worden. De directeur van het Overijssels Geschiedkundig Museum werd gevraagd een wapen te ontwerpen. Hij is tevens de ontwerper van de meeste Overijsselse wapens van 1898. Hij ontwierp een wapen, bestaande uit een vlierboom en het hert. De vlierboom zou een sprekend element zijn, 'hellendoorn' zou afgeleid zijn van een oud Anglo-Saksisch woord voor vlierboom. Het hert zou het vele wild in de gemeente symboliseren. De gemeenteraad ging in pricipe accoord met het ontwerp, alleen zag men graag dat de vlierboom vervangen werd door een doornstruik. Dit zou het sprekende karakter sterker maken. Een van de raadsleden gaf ook aan dat 'hellendoorn' overeen kwam met witte doorn en niet op vlier. Ondanks een uitgebreide discussie werd het oorspronkelijke ontwerp toch aanvaard. De naamsherleiding is ook daarna nog wel onderwerp van discussie geweest, maar er zijn enkele aanwijzingen die het inderdaad aannemelijk maken dat Hellendoorn afgeleid is van vlier (zie Ponsteen, 1970). In 1999 is de gebruikelijke gemeentekroon op verzoek van de gemeente verleend.
Literatuur : anoniem, Tubantia, 29-01-1949; Ponsteen, 1970

 

OLDENZAAL
Provincie : Overijssel
Opheffing : -
Toevoegingen : -
I : 24 november 1819
"Van lazuur, beladen met een kruis van goud in de bovenste regterhoek is geplaatst het borstbeeld eens bisschops van goud en gekeerd ter linkerzijde van het schild. Het schild gedekt met eene kroon van goud."
NB : de kroon heeft 5 bladeren

Gemeentewapen van Oldenzaal

Oorsprong/verklaring :
Het wapen is geschonken door bisschop Baldericus van Kleef, stichter van het kapittel te Oldenzaal, hij is misschien de bisschop.
Van den Bergh noemt 3 zegels, het eerste uit 1260 en 1274, beladen met St.Maarten te paard met de bedelaar, de beide andere (1528 en 18e eeuw ) vertonen het wapen. (zie eventueel info bij Losser)
Literatuur :Van den Bergh, 1878; Sierksma, 1962

 

ENSCHEDE
Provincie : Overijssel
Opheffing : -
Toevoegingen : 1934 Lonneker
I : 24 november 1819
" Van zilver, beladen met drie dwarsbalken waaroverheen een St.Andries kruis, formerende te zamen een slaghek, en alles van rood. Het schild gedekt met een gouden kroon en ter wederzijde vastgehouden door een klimmende leeuw."
NB de leeuwen zijn aanziend.
II : 25 augustus 1936
" In zilver een slaghek van keel, bestaande uit 3 dwarsbalken, waaroverheen 2 schuingekruiste balken. Het schild gedekt met een gouden kroon van 5 bladeren. Schildhouders : 2 aanziende leeuwen van natuurlijke kleur." Beide wapens zijn identiek, er is dus maar 1 plaatje opgenomen.

Gemeentewapen van Enschede


Oorsprong/verklaring :
Enschede verkreeg in 1325 stadsrechten van bisscop Johan van Diest van Utrecht. Het oudst bekende zegel van de stad vertoont de beeltenis van de parochieheilige, de H. Jacobus de Oudere. Dit zegel is tot aan de Munsterse oorlog (1666) in gebruik geweest.

Het oudste zegel met de H.Jacobus (uit voorlichtingsfolder gemeente Enschede). In 1666 wordt het zegel vervangen. Het nieuwe zegel vertoont een wapen, met daarop een slaghek. Het slaghek is identiek aan het huidige wapen. De kleuren zijn waarschijnlijk toen ook al keel op zilver.

Het latere zegel met het slaghek (uit voorlichtingsfolder gemeente Enschede). De oorsprong van het slaghek is niet bekend, het kan een tolhek voorstellen, maar het kan ook een verbastering zijn van het wapen van de familie van Beveren, die een schuinkruis van keel en 3 dwarsbalken van azuur voerden op een zilveren veld. De relatie met deze familie tot de stad is echter niet duidelijk. Na de samenvoeging met Lonneker werd de beschrijving van het wapen aangepast aan de tekening. Het wapen op zich werd niet gewijzigd.
wpe34.jpg (3371 bytes)

Literatuur : Sierksma, 1962; folder Bureau Voorlichting, gemeente Enschede, 1989

Terug

Terug naar Home page