rek.nro: TINo-008
arvonimet: BIS4, LKV4, MVA-SERT, KuMa, 3x JS
muut arvonimet: YLA3
KTK-III palkinnolla(63p)

nimi: Prozessor Beamer
kutsumanimet: Zesso
s. 3.10.-02 - k.9.12.-04
Zesso nukahti ikiuneen omassa karsinassaan kunnioitettavassa 26vuoden iässä.

skp: ori
rotu: tinker
väri: lehmänkirjava[piebald]
säkä: 158cm[Gypsy vanner]


om/kasv: Tyrnin talli

i.Silk Dream
e. Candy Figure (kuoli 24.3.-03 tallipalossa)

Luonne:
Yleensä:
  Zesso on vähän vikuri, taluttaessa se on vähän turhankin innokas rynnimään ohitsesi tai hyppimään pystyyn... Nyt kuitenkin pitkän ja huolellisen koulutuksen jälkeen(uskokaa pois), onnistuimme karsimaan pahimmat pönttöilyt. Vieläkin alkaa vanhana herrana puhista jos toinen ori tulee liian lähelle, mutta sen pystyy kyllä hallita... En anna muiden hoitaa tai ratsastaa zessoa, koska se on niin vilkas ja voi olla kokemattoman käsissä vaaraksi muille. Minuun se on alkanut luottaa vuosien varrella, joten me pärjäämme jotenkin.

hoitaessa:
  Harjatessa poika on kuitenkin kiltti, se seisoskelee tyytyväisenä paikallaan ja hörähtelee. Mutta silläkin on pahat päivänsä ja jos tallissa on melua, se hermostuu ja alkaa luimistella/purra. Mutta jos harjaat sitä ja se alkaa luimia, jatka vain päättäväisesti ja jos se yrittää purra läpsäise kädet yhteen pään tullessa kohti. Siitä se minun kanssani hämääntynyt ja lopettanut, mutta jos on oikeasti pahalla tuulella kannattaa harjata nopeasti loppuun ja lähteä häiritsemästä... Zesso on parempi harjata ulkona, koska se on niin suuri. Ulkona on enemmän tilaa harjata.

Ratsastaessa:
  Muuttuu mielialan ja päivän mukaan, aivan kuin ihmisetkin... Maanantaina mikään ei onnistu ja viikonloppua kohti alkaa piristyä :) Yleensä se on perusreipas ja vähän vikuripää, eli jos herra haluaa oikealle niin sinne pusketaan vaikka sivuttain... Mutta ei! Silloin vain käännetään vasemmalle ja mennään vaikka takaperin sinne oikeaan suuntaan, mutta jos annat Zesson määrätä tahdin. Olet nopeasti maassa ja hevonen karannut... Välillä Zessolla on "pakko-päästä-laukkaamaan"-päiviä, jolloin se säpsähtelee ja yrittää kokoajan karata laukalle... Silloin kannattaa vain antaa sen päästää paineita pois, välillä taas on niitä päiviä jolloin hevonen ei vain liiku ja tuntuu tuhatvuotiaalta papparaiselta joka kaatuu loppuun ajettuna yhden ravikierroksen jälkeen. Silloin vain reippaat pohjeavut ja kärsivällisyyttä :)

Ajossa:
  Kun Zesso tuli tallille, koulutimme sen ajoon ja herra on kuin luonnonlahjakkuus, parissa päivässä se oppi heti rekiajon salat ja nyt kulkevat kärrytkin perässä... Pirteyttä ja kilpailutahtoa löytyy ja joskus ollaankin ravattu kiitoa maastossa tai radalla, kyyneleet silmissä ja (emä)Candy kaukana perässä :) Väkivahvakin ori on, eli jos sillä on menohaluja on myötääminen parempi vaihtoehto kuin kiskonta josta se vain innostuu... Mutta jos meno tuntuu liian hurjalta, ota harjasta kiinni ja juttele Zessolle... Houkuttele sitä hidastamaan, tekemällä samalla puolipidätteitä. Pikkuhiljaa se menee hitaampaa ja lopulta pysähtyy, sitten voikin aloittaa sen ratsastuksen.

suvusta:
  Zesson isä on komea tinker ori Silk Dream, joka asustelee Lumiauringonallilla. Sen emä oli oma hevoseni Candy figure, joka menehtyi tallipalossa vuonna -03. Zesso kun sai koko ikänsä elää emän kanssa, se on nyt kovasti ikävöinyt tammaa.


  Ja kun kaikki päättyy. En vain tahdo poistaa kaikkea kirjoittamaani Zessosta, ehkä se kertoo teillekin, mitä tämä pikkuori minulle merkitsi.
Zesso oli ensimmäinen tinker orini, sen menestys toi iloa ja hevonen itse toi minulle paljon valoa.
Zessoani kaivaten
Tyrni

Kisatulokset:
31.12.-02 Cutter Talli, 40-60cm, sija. 1, pokaali, 2ruusuketta, kirjailtu loimi ja ruusukimppu
06.03.-03 Aamuruskontalli, NJ, BIS4,MVA-SERT, JS
24.03.-03 Lumiaurinkotalli, NJ, 10/12 JS
28.08.-03 Pikarit, Sunrise 7/15
04.09.-03 SunDown Arabian's 6/25 (40-50cm)
01.11.-03 ABC-Stud[koulu vaB] - 4/7
25.11.-03 Laitakuja (VVJ) 5/8
31.3.-04 Tyrnin talli & Elegante (NJ) LKV4, KuMa, JS

Muuta:
Huhtikuun 2004 YLA-tilaisuudessa Zesso sai YLA3(90p) - arvonimen

Jälkeläiset:
o. Armanch´s Amiral (e.Tinker's Drina)
10.07.-03 o. My Morpheus (e. Quinta)
12.07.-03 t. Tinker's Rhoslyn (e. Janina)
23.08.-03 o. Hopeariimu's Professor of Terminating (e.Sunshine Terminator)
30.09.-03 o. Tyrni's Sibelius (e.Tilly Dove)
27.10.-03 o. Tyrni's Dimitri (e.Tinker's Drina)
12.12.-03 t. Tyrni's Inanna (e. Tinker's Drina)
15.07.-04 o. Tyrni's Allen Boyd (e. LA Adina Shira )

copyt:
Kuvat: Ponderosa Farm
Tekstit ja lay: Tyrni