Luontokoulu Piispanristin koululla

Luontokoulu toimii koulullamme sillä periaatteella, että kerran lukukaudessa oppilas pääsee luontokouluopettajan kanssa, valmiiksi ohjelmoidulle retkelle luontoon. Retket kestävät pari tuntia ja kerralla ryhmässä on vain puoli luokkaa eli 12 - 16 oppilasta. Tarkoitus on, että samalla, kun herätetään lapsen luontoherkkyyttä luonnossa, niin opitaan myös uusia asioita.

Rkorento.gif (126464 bytes)

3 lk

Kolmasluokkalaisilla on syksyllä ympäristö- ja luonnontiedossa vesijakso. Siihen liittyen luontokoulussa tutkitaan lammen ötököitä. Oppilaat pyydystävät ötököitä lammesta haaveilla ja keittiösihdeillä. Myös planktonia kerättään erityisellä planktonhaavilla. Kullakin parilla on omat keräilyastiat, lasipurkit, joihin saalis väliaikaisesti kerättään. Kun erilaisia ötököitä on tarpeeksi siirrytään laboratorioon tutkimaan näytteitä. Oppilailla on tutkimusvälineinä luupit, suurennuslasit ja mikroskoopit. Käsikirjoista etsittään otuksille nimiä.
Kun kaikki otukset on nimetty tehdään otuksista näyttely, jolloin koko ryhmä periatteessa oppii kaikkien otusten nimet. Lopuksi otukset palautetaan takaisin lampeen elävinä.

Oppilaat ovat löytäneet lammesta: malluaisia, pikkumalluaisia, sudenkorennon toukkia, sukeltajia, sukeltajan toukkia, hopeaseppiä, vesimittareita, vesiliskoja, sammakoita, vesiskorpiooneja, juotikkaita, vesisiiroja...

lam1.JPG (13482 bytes)lam2.gif (34975 bytes)

lam3.gif (39500 bytes)lam6.JPG (19146 bytes)

 

4 lk

Neljäsluokkalaisten luontokoulupäivinä syksyllä kerätään metsästä sieniä tai mustikoita tai puolukoita. Samalla opetellaan tavallisimmat sammaleet ja jäkälät. Jutellaan jokamiehen oikeuksista ja vastuusta ja käyttäydytään itse metsässä luontoa kunnioittaen.

maanvart.JPG (19300 bytes)

5 lk

Viidensien ohjelmassa on Steve Madren Maanvartijaohjelmasta: Mutustelijat ja Maaemonravintola, jossa perehdyttään hauskasti ravintoketjuihin ja energian virtaamiseen ravintoketjun läpi.

 

maaemo.JPG (14893 bytes)     met2.JPG (18302 bytes)

met3.JPG (15862 bytes)     met1.JPG (12077 bytes)

6 lk

Kuudennet tutkivat metsän kasveja, lähinnä sammalia ja jäkäliä. Mitataan myös puiden pituuksia ja arvioidaan paksuutta.

 

 

Keväällä

 

2 lk

Tokaluokkalaisilla on loppu keväästä polkupyöräretki Tuorlan maatalousoppilaitokselle. Siellä käydään vierailulla navetassa. Taputellaan vasikoita ja katsellaan lasin läpi sikoja ja possuja.  Käydään myös Tuorlan peikkometsässä eväsretkellä.

3 lk

Kolmasluokkalaiset vierailevat jätevedenpuhdistamolla. Toinen luontokouluretki on Vuorenpeikon päiväkirjakävely, jonka aikana tutustutaan jääkauden jälkiin maastossa.

4 lk

Pyöräillään Rauvolan lintutornille ja tiiraillaan lintuja ruovikossa.

5 lk

Mäyräretki Vaarniemen kallioille

6 lk

Valkovuokkoretki Rauhanlinnaan.