Genus och teori
- ett arbetsseminarium
Institutionen för Genusvetenskap Bengt Lidnersgatan 7 Seminarierummet 2:a våningenMåndagar, Obs, Nya tider: kl 15.15-17
Termen ’genus’ används på många olika sätt och är ett väsentligen omtvistat begrepp. Här ges det vidast möjliga betydelse och används som ett paraplybegrepp som rymmer flera olika forskningsfält, metod- och teoriansatser som på något sätt problematiserar kön, relationer mellan eller inom kön. Seminariet är ett tvär-, mång- och transvetenskapligt arbetsseminarium. Det vill knyta samman genusvetenskaplig empiri samt teorier från olika discipliner i en öppen, kritisk och självkritisk dialog.
Arbetsform
Doktorander/studenter/forskare lägger fram egna avhandlingsavsnitt, uppsatsutkast eller andra textukast de vill få diskuterade i en genusvetenskaplig kontext. Underlag levereras två veckor innan, helst elektroniskt (Max 20 sidor el 40.000 tkn). Gästföreläsningar som problematiserar Genus och tvärvetenskap varvas med seminarierna. Se Gästföreläsningar
Se även institutionens
Homo/queer-seminarierHöstens program. 2001
Seminariet fortsätter till våren. Tala om ifall du har något att ventilera!
8 oktober |
Britta Jungen , emerita, humanekolog och socionom, Göteborg lägger fram en text : Vetenskap och tvärvetenskap, samt en bakgrundsintroduktion till detta: Tvärvetare, som baseras på hennes mångåriga erfarenhet som "tvärvetare" - något hon menar att man inte kan vara. Däremot menar hon att man kan verka inom ett brett tvärvetenskapligt fält.
|
29 oktober |
Paula Berntsson , doktorand vid sociologiska institutionen, GU lägger fram en text (kan fås två veckor innan) Systemteori, strukturer och handlings-potential. Om kvinorna och facket. En diskussion om teoretiska och metodologiska utgångspunkter i min avhandling om hur en kvinnodominerad yrkesgrupps arbete och kunskaper värderas i fackliga professionaliseringsstrategier. Jag utgår från en tvåsystemsfeministisk ansats och en metodologi baserad på Margaret S. Archers metodologiska ansats; the morphogenetich approach.
|
19 november |
Marie Carlson , doktorand vid sociologiska institutionen, GU lägger fram en text (kan fås två veckor innan) "Skall du skriva som vi tycker eller som du tycker? Om några metodologiska överväganden i en intervjustudie med turkiska kvinnor som studerar "sfi" ( svenska för invandrare). På seminariet avser jag att ta upp några metodologiska överväganden inom ramen för mitt avhandlingsprojekt "Berättelser om sfi-utbildningen - Om kunskapssyn, tradition och modernitet i svenskundervisning för invandrare". Bland annat handlar det om kunskapsproduktion i intervjusituationen och "validitet", men också om etiska överväganden, maktrelationer och forskaren som objektiverande subjekt i forskningsprocessen.
|
10 december |
Eva Zetterman är doktorand vid Institutionen för Konst- och Bildvetenskap, Gbg Univ, och har en tjänst som biträdande forskare, finansierad av FRN / Vetenskapsrådet, i genusforskning med inriktning på religion. Hon lägger fram en text (kan fås två veckor innan) ur sitt avhandlingsarbete med arbets-namnet Frida Kahlos bildspråk: Kritik av genushierarkier och alternativa motbilder. Jag kommer att ta med några diabilder att diskutera kring, vad gäller förmedling av överskridande genusgestaltning, nationell identitet, alternativa motbilder till den katolska traditionens madonna- och helgonbilder, etc. |
|
|
För underlag, kontakta:
Ulla M Holm
Senast uppdaterad 010924