Voor de naam Tervate heeft de volksmond steeds een bepaalde uitleg overgeleverd.In vroegere tijden zou de overzet over de IJzer plaats gehad hebben door middel van een vlot, dat bestond uit planken die op drijvende tonnen of vaten rustten. Vandaar de naam Ter-vate(n)-brug.
1930
1950
1978
Tervate was vroeger heel anders.Eeuwen geleden was het er rustig en stil op deze plaats langs de Ijzerboorden. Onze voorvaderen, de Morinen, hebben er gewoond in hun hutten of mogelijks paalwoningen. Oorlogen hebben zij wellicht nooit gekend. Zij hielden van jacht, maar ook van de visvangst. Deze visrijke Ijzervliet zal meermalen hun uitgelezen jachtterrein geworden zijn.
En wat gezegd van het feit dat de Gezellen van Tervate in 1469 in de processie te Veurne, een spel van mysteriën opvoerden. Blijkbaar moet omheen de Tervatebrug een bevolking gewoond hebben, die op devotelijk en geestelijk gebied reeds een bepaalde ontwikkeling kende.
In de loop der vroegere geschiedenis moet Tervate een zeker belang gekend hebben. Enkele geschiedkundige aantekeningen leveren hierover een degelijk bewijs. We lazen onder meer wat volgt: "Tengevolge van de voortdurende vijandelijke strooptochten op de parochie Stuivekenskerke hadden veel inwoners de vlucht gekozen, en in 1688 werd een speciale staat opgemaakt van 'fungitive en insolvente' personen. Veel landerijen bleven onbewerkt. Om toch iets uit die ongebruikte landerijen te halen, werd het hooi aldaar gemaaid en gedroogd, en per boot van Tervate, over de Fintele, naar het magazijn van Veurne gevoerd".
Mogen we hier uit afleiden dat Tervate toentertijd over een mogelijks primitieve of geïmproviseerde ankerplaats beschikte? Wellicht wel, want het feit dat de boten ankerden op Tervate doet besluiten dat er hier een zekere bedrijvigheid heerste en er toch een minimum bevolking moet gewoond hebben.
Een andere historische nota staaft onze conclusie als we lezen dat "in 1489 gedurende de onlusten van Maximiliaan van Oostenrijk, de parochianen van Stuivekenskerke de brug van Tervate bewaakten".
Dat zal wellicht iedermaal het geval geweest zijn toen invallen dreigden. Immers de mannen tussen 18 en 60 jaar werden verplicht deel te nemen aan de verdediging van de streek. Dit geschiedde vooral op het einde van de 17e eeuw.
Anderzijds wordt vermoed dat ook Spaanse troepen tijdens hun overheersing in de omgeving van Tervate aanwezig waren, daar op een nabijgelegen hoeve een kanonbal uit deze tijd werd ontdekt.
De oorlog 1914-1918 heeft voldoende de belangrijkheid van de Tervate-brug aangetoond. 22 oktober 1914... dag van heldenmoed, bloed en offers...
De stormloop aan Tervate is wellicht één der markantste feiten uit de tragische IJzerslag. Onder moordend geschut rukten onze dappere strijders op in de richting van Tervate-brug ten einde de bres welke de vijand in de Belgische stellingen had geslagen, spoedig te dichten. Bij dit roemrijk wapenfeit hebben de mannen van het II bataljon van het 1e Grenadiers ongetwijfeld zich dapper en manhaftig gedragen. Dwars door het drassig en met diepe grachten doorweven gebied, rukte het IIe bataljon Grenadiers ten aanval, vol geestdrift en met een ongeëvenaarde dapperheid onder het bevel van majoor d'Oultremont. Ze stormden vooruit, ter verovering van de door de vijand ingenomen stellingen en slaagden erin het westelijk gedeelte van de IJzer te bezetten, ofschoon zij aanzienlijke verliezen te lijden hadden.Zelfs in weerwil van de netelige positie waarin die manschappen verkeerden, wisten zij, nadat de majoor en de kommandant gesneuveld waren, onder het bevel van luitenant Albert Paternotre, stand te houden tot 's anderendaags.Langs de IJzer, op een honderdtal meter van de Tervatebrug, prijkt een arduinen gedenkteken. Midden de eenzame en wijde vlakte troont het als een blijvende getuigenis van ridderlijke moed en houdt er de wacht over de zovelen die sneuvelden in deze tragische Tervatebocht.Op het monument is in beide landstalen volgend opschrift aangebracht:"AAN DE GESNEUVELDEN VAN HET 2e BATALJON 1ste GRENADIERS DIE OP 22 OKTOBER 1914 GEVALLEN ZIJN IN DE STORMLOOP UITGEVOERD ONDER HET BEVEL VAN MAJOOR S.A. GRAAF HENDRIK D'OULTREMONT".