Si Bodoh dan Lembu Kuil

Salah sebuah cerita dalam kumpulan Nari! Nari!

 

“Bodohnya engkau! Engkau lebih bodoh daripada seekor lembu! Kalau ada lembu yang datang meminang kau, aku akan kahwinkan kau dengannya!” tengking ibu Sulekha.

Kebetulan, di kampung itu ada seekor lembu jantan. Lembu itu tinggal di perkarangan kuil Subramaniam. Tiada sesiapa pun yang tahu dari mana datangnya lembu itu.

Oleh sebab lembu itu tinggal di kuil, orang ramai memanggilnya Kovil Maadu yang bermakna “Lembu Kuil”. Sulekha pula sangat bodoh sehingga orang-orang kampung menggelarnya Bholi yang bermakna “Si Bodoh”.

Setiap hari, Kovil Maadu pergi meragut rumput di keliling kampung. Pada waktu itu, lembu jantan tersebut selalu juga terdengar budak-budak nakal mengusik Sulekha dengan lagu mereka:

 

Bholi, Bholi, budak bodoh

Tahu bilang sampai tujuh

Bholi, Bholi, budak bebal

Makan biji buah epal.

Bholi, Bholi, budak dungu

Kata rambut warna ungu.

Suruh beli gula, dia beli garam

Suruh makan nasi, dia makan beras

Suruh baca buku, dia tidak tahu

Bholi bodoh macam lembu!

 

Apakah reaksi ibu bapa Sulekha @ Bholi apabila Kovil Maadu datang meminang anak mereka? Bacalah Nari! Nari! (DBP, Cetakan Pertama 1995 & Cetakan Kedua 2000) untuk mengetahui kesudahan kisah ini.