Minun ja osastomme EU-projektihanke

Mistä on kysymys?

Oulun yliopiston ammattiosasto 250 on ollut hakemassa EU:n NOW-projektihanketta. NOW eli New Opportunity for Women hankkeet ovat tasa-arvohankkeita, jotka kohdentuvat työllisiin tai työttömiin naisiin. Meidän hankkeemme kohdentuu työttömiin. Koska olen aktiivisesti nais-mies - asiahenkilö, en ole ensisijaisesti hakenut tasa-arvoeriä vaan NOW-rahat olivat oikeaan aikaan haettavissa. Tämä on ainut tapa saada rahaa jäsenistömme koulutukseen EU:lta, sillä mitään EU-rahoitusta ei voi saada suorittavan tason työntekijöille. Akateemisille on tarjolla useampiakin mahdollisuuksia, kun osataan soveltaa eri rahoituskanavia.

Kuinka kaikki sai alkunsa?

Työpaikkani sijaitsi alkujaan Linnamaalla ja konetekniikan osaston laboratorion tiloihin sijoitettuna. Olin hämmästynyt valinnastani, sillä en voinut kuvitella, minkä ominaisuuteni vuoksi minut oltiin valittu virkaan. silloinen esimieheni kertoi, että edeltäjäni oli kieltäytynyt jatkamasta toimessa, koska siinä ei ollut riittävästi tekemistä. Työssäni jouduin pitkään olemaan itsekseni ja opettelemaan ja osittain luomaankin tehtäväni itsekseni. Silloin elimme vielä erilaisessa yliopistossa, jossa tutkijat ja opettajat saattoivat epäillä kykyjään kansainväliseen toimintaan, vaikka olivat opiskelleet viimeiset neljä vuotta vain ulkomaisten tutkijoiden laatimista kirjoista alkuperäisellä kielellä. Yliopisto osallistui ensimmäisille messuille ja luotiin muutenkin kaikenlaisia visioita yliopiston uudesta tehtävästä aktiivisena yhteiskunnallisena (tarkoitanko markkinataloudellisena) vaikuttajana. Säynäjäkangas oli vielä yksittäinen outo ilmiö uinuvassa akateemisessa kehdossa. Mikä ihana muurahaiskeko sisältäen aate- ja oppihistorian, sosiologian, kasvatustieteet, kemiaa ja fysiikkaa, matematiikkaa, kasvi- ja eläintiedettä, geologinen museo, integroidut piirit, hajaspektrisignaalit ja ruostuva teräs ja kaikesta siitä minun tuli tietää jotakin.

Kuinka tiesin miten toimia?

Työpaikkani hallinintovirastossa tutkimuspalveluyksikössä on paikka, jossa muun ohella autamme yliopistomme tutkijoita löytämään sopivat EU-ohjelma hankkeilleen, neuvomme hakemusten laadinnassa sekä sopimusten luonnissa ja tuemme projektien läpivientiä. Haluamme vilpittömästi yksikössämme olla tutkijoille avuksi. Näin ollen tietoni hakemusten teosta olen saanut päivittäisistä töistäni ja siihen liittyneestä koulutuksesta. Ja näin ollen tiedän, että yksi tärkeä asia on löytää oikeat partnerit. Koska tiesin, että SAK on myös jättämässä hanke-ehdotuksen, arvelin että se kansallisena kattojärjestönä helposti ohittaisi VAL ry:n jalkoihinsa oli paras yhdistää minun `Taitavat naiset tietoyhteiskuntaan´ -koulutushanke SAK:n `Omat polut´ -menetelmähankkeeseen.

Vaili K Jämsä